0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSocialÎnvățătoare condamnată la 8 luni de închisoare pentru purtare abuzivă cu...

Învățătoare condamnată la 8 luni de închisoare pentru purtare abuzivă cu elevii

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

 Cadrele didactice care se comportă abuziv cu elevii riscă să ajungă după gratii, pentru că o astfel de faptă are conotații penale. În ultimii ani au izbucnit frecvent scandaluri în școli, după ce părinții au postat pe internet înregistrări din timpul orelor, în care profesoare extrem de nervoase țipă la elevi, jignindu-i și amenințându-i cu bătaia. Unele dintre aceste scandaluri s-au stins la fel de repede precum s-au produs, cazurile fiind închise după ce a fost realizată o anchetă -administrativă la finalul căreia a fost dispusă o -sancțiune de 10% din salariu sau cel mult mutarea cadrului didactic la o altă școală. Sunt însă și excepții. Învățătoarea Luminiţa Gheorghe de la Colegiul „Ana Aslan” din Brăila a fost condamnată de Judecătoria Brăila la 8 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, după ce i-a jignit şi i-a ameninţat pe doi „elevi-problemă“ de clasa I.

  În „război“ cu copii de 7 ani

 Profesoara din Brăila a fost condamnată după ce s-a „războit” cu copii de 7 ani. În noiembrie 2015, tatăl unei eleve a avut suspiciuni în legătură cu atmosfera de la ore după ce fiica sa i-a vorbit despre comportamentul dur al învățătoarei. Bărbatul a pus un reportofon în ghiozdanul fiicei sale și așa a aflat cum se adresa învățătoarea unor elevi. Înregistrarea a fost postată pe YouTube pe 4 decembrie 2015 și așa au devenit publice țipetele, amenințările șocante cu care învățătoarea li se adresa celor doi „elevi-problemă“. „Băi, băiețel, dacă nu te ia mama dracu. Stai țeapăn. Ai înțeles? Dacă vrei să te calc în picioare, te calc! Uitați-vă la ei că nici pedepsiți nu se pot abține. Uite, râde animalul. Animalul râde. Pentru că nu înțelege ce i se spune, creierul lui are o problemă. Singurul lucru care mă determină să nu îi bat să-i găsească nebuneala este faptul că îmi pierd serviciul. Știți cum i-aș bate pe ăștia? Nu cred că vă imaginați”, îi amenința învățătoarea pe doi „elevi-problemă”.

 Sancțiune „standard”: 10% pe 3 luni

 După ce cazul a ajuns în presă, a fost demarată o anchetă a Inspectoratului Școlar Județean Brăila și a fost convocată Comisia de Disciplină. La ancheta internă s-a ținut cont de faptul că în cei 30 de ani de carieră didactică învățătoarea nu a avut abateri, că la toate evaluările a obținut calificativul „foarte bine” și în cele din urmă conducerea Colegiului Naţional „Ana Aslan” a sancţionat-o pe învăţătoarea Luminiţa Gheorghe cu diminuarea salariului de bază cu 10%, pentru o perioadă de 3 luni.

 S-a ajuns la dosar penal pentru purtare abuzivă

 În acest caz s-au autosesizat și polițiștii de la Biroul Investigații Criminale din  cadrul IPJ Brăila, care i-au întocmit învățătoarei dosar penal pentru purtare abuzivă. Anchetatorii au reținut faptul că încă de la preluarea clasei, în anul școlar 2014-2015, profesoara a avut probleme cu elevii I.A.M. şi G.A.D, care „au ridicat probleme de comportament, au deranjat orele de curs şi nu s-au putut integra colectivului”. Tensiunile s-au acumulat și s-a ajuns la scene precum cele din pasajul postat pe YouTube. „Pe fondul comportamentului neadecvat al elevilor (…) care au continuat să deranjeze orele de curs şi în anul următor, la începutul lunii noiembrie 2015, inculpata Gheorghe Luminiţa şi-a încălcat sarcinile şi obligaţiile de serviciu prin aceea că, aflându-se la ora de curs, le-a adresat acestora cuvinte şi expresii jignitoare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă de natură să provoace teamă acestora şi celorlalţi elevi care participau la oră”, au reținut anchetatorii.  

 Comportamentul elevilor nu -constituie circumstanțe atenuante

În rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila se spune că sub nici o formă comportamentul celor doi „elevi-problemă” nu constituie circumstanțe atenuante pentru purtarea abuzivă a învățătoarei. „Este adevărat că persoanele vătămate, în repetate  rânduri, au creat probleme de comportament la clasă, însă acest fapt nu constituie circumstanţe atenuante pentru fapta de purtare abuzivă comisă de inculpată, care, în relaţia cu aceştia şi în interesul minorilor, trebuia să-şi pună în valoare pregătirea profesională şi calităţile de instructor de educaţie (inculpata avea la dispoziţie suficiente pârghii pentru a stopa comportamentul nepotrivit al elevilor, prevăzute în regulamentele şcolare)”, se spune în rechizitoriu.

 Sentința nu este definitivă

 În toamna lui 2016, învățătoarea a fost trimisă în judecată pentru purtare abuzivă. Magistrații de la Judecătoria Brăila au condamnat-o pe Luminița Gheorghe la 8 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru comiterea infracţiunii de purtare abuzivă. Sentinţa Judecătoriei Brăila nu este definitivă și învățătoarea a făcut apel. Sentința de la Brăila nu este singulară. Și învățătoarea Monica Chiorean de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj a fost condamnată de Judecătoria Cluj-Napoca la cinci luni de închisoare cu amânarea pedepsei pe timp de doi ani, pentru un scandal similar. „Prestația” didactică a învățătoarei din Cluj era asemănătoare cu a celei din Brăila: „Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier!”, îi spunea Monica Chiorean unuia din elevii săi. Avem cazuri similare, dar avem deja și jurisprudență în acest gen de cazuri, pentru că și magistrații din Cluj și cei din Brăila au dispus pedeapsa cu închisoare, de la 5 la 8 luni, ambele sentințe fiind cu amânarea executării pedepsei pentru o perioadă de încercare de doi ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă