-0.1 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăSpecial1.000 de americani păcăliţi de cyber-infractori români

1.000 de americani păcăliţi de cyber-infractori români

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

100 de persoane suspectate de fraude informatice în valoare totală de 20 milioane dolari au fost reţinute de anchetatorii români, ajutaţi de ofiţeri FBI şi ai Secret Service din SUA.

 
Suspecţii anunţau pe internet scoaterea la vânzare a unor maşini de lux la preţuri mici, încasau banii de la clienţii care vedeau anunţurile, dar mai departe nu livrau limuzinele. Victimele au fost în special cetăţeni americani. Anchetatorii spun că ar fi fost astfel prejudiciate aproximativ 1.000 de persoane.

În cursul zilei de ieri, anchetatorii au făcut 117 percheziţii în Bu­cureşti, Craiova, Tg. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti şi au audiat aproape 90 de persoane implicate în trei reţele infracţionale, organizate transfrontalier.

Concret, în perioada anilor 2009-2011, suspecţii au postat anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic de genul eBay, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.

 Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului.

Printre persoanele suspectate se afla şi medicul stomatolog Laurenţiu Adam din Timişoara. Anchetatorii au descins pentru percheziţii atât la domiciliul şi cabinetul medicului, cât şi la locuinţa părinţilor acestuia din Reşiţa, de unde au ridicat două unităţi centrale şi un laptop, spun surse judiciare. Bunurile celor implicaţi în reţele vor fi puse sub sechestru, pentru recuperarea prejudiciilor. 

Incursiune în Hackerville

La începutul anului, jurnaliştii de la revista americană „Wired” au publicat pe site-ul lor un reportaj numit „Cum a devenit un oraş izolat din România centrul criminalităţii informatice”. Acest reportaj amplu, realizat de Yudhijit Bhattacharjee, aduce în atenţia întregii lumi problema infracţionalităţii informatice, care este pregnantă în Râmnicu- Vâlcea, denumit de americani „Hackerville”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă