» Aproape 70.000 de candidati au sustinut ieri proba scrisa in vederea ocuparii unuia dintre cele 13.266 de posturi didactice titularizabile.
» Cateva sute de candidati absolventi ai facultatilor neacreditate sau neautorizate din cadrul Universitatii "Spiru Haret" nu au fost primiti in examen.
» Cea mai mare concurenta s-a inregistrat in Bucuresti, unde pentru un singur post de profesor titular la disciplina chimie s-au inscris 104 candidati.
Examenul de titularizare, care din acest an s-a decis sa fie descentralizat, in sensul ca de la organizare si pana la repartitia pe posturi atributiile revin exclusiv inspectoratelor scolare judetene, a inceput cu scandal. Este vorba de candidatii care provin de la facultati neacreditate sau neautorizate din cadrul Universitatii "Spiru Haret", care s-au pomenit ieri ca nu sunt lasati sa sustina proba scrisa. Numai ca o asemenea masura nu s-a aplicat uniform, asa cum este firesc, ci dupa cum a vrut fiecare inspector scolar general, deci complet discretionar. Astfel, in timp ce la Galati au fost eliminati 66 de candidati, la Deva peste 70 si la Focsani eliminarea candidatilor de la "Spiru Haret" s-a facut chiar cu ajutorul jandarmilor, in Harghita si Mures de exemplu, acestia au putut sustine titularizarea.
La Harghita s-a hotarat ca respectivii candidati sa participe la examen, dar sa nu poata opta pentru un post de profesor titular, chiar daca media le-ar permite acest lucru, ci numai pentru unul de suplinitor. si la nivelul judetului Mures cei 27 de candidati de la "Spiru Haret" au fost primiti in examen, dar numai dupa ce au dat declaratii pe propria raspundere ca adeverintele depuse la dosar sunt reale. Bulibaseala a fost si la nivelul judetului Hunedoara. La un centru din Deva peste 70 de candidati nu au fost primiti in examen, desi responsabilii de filiala Deva a Universitatii "Spiru Haret" sustin ca respectivii candidati au diplome corecte, absolvind facultati autorizate. Se remarca fara nici un dubiu ca la nivelul inspectoratelor scolare judetene nu functioneaza aceleasi legi, fiecare actionand "dupa ureche".
Titularizarea descentralizata din acest an ar trebui sa fie un semnal de alarma foarte serios pentru ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, care fie ii va penaliza foarte serios pe inspectorii care nu au aplicat ordinele MECI, fie va propune ca titularizarea de anul viitor sa revina sub umbrela MECI. Se poate observa ca inspectoratele nu sunt pregatite de descentralizare si se va reveni la practicile dinainte de centralizarea titularizarii si repartizarea la nivel national prin computer, care s-a facut prima data in 2003. Reamintim ca atunci s-a decis respectiva centralizare, dupa ce la nivel judetean obtinerea unui post se facea cu pile sau bani. La concursul de titularizare de ieri, pentru care s-au inscris 69.634 de candidati pentru 13.266 de posturi didactice titularizabile, plus alte 60.925 de catedre vacante/rezervate netitularizabile (23.290 catedre complete si 37.635 incomplete), prezenta medie pe tara a fost de 82,35%, cea mai slaba fiind in Bucuresti – 72% si cea mai buna in judetul Ilfov – 91,58%.
Raportat la numarul de posturi titularizabile, concurenta medie a fost de 5,24 candidati/loc. Cele mai multe posturi titularizabile, implicit si de candidati s-au inregistrat la educatoare, invatatori si profesori de limba si literatura romana. Printre cele mai cautate discipline, cu o concurenta extrem de mare fata de numarul de catedre titularizabile, peste medie, se numara chimia (29,60 candidati/loc; 43 posturi titularizabile), geografia (26,33 candidati/loc; 110 posturi titularizabile), istorie (24,27 candidati/loc; 129 posturi titularizabile), fizica (14,17 candidati/loc; 70 posturi titularizabile) si educatie fizica si sport (7,83 candidati/loc; 664 posturi titularizabile). La polul opus, cu cea mai scazuta concurenta raportat la posturile titularizabile, sunt catedrele la disciplinele limba rromani materna (0,07 candidati/loc; 46 posturi titularizabile, trei candidati), muzica instrumentala (0,89 candidati/loc; 370 posturi titularizabile), limba maghiara materna (1,55 candidati/loc; 89 posturi titularizabile), alimentatie publica si turism/alimentatie publica (3,68 candidati/loc; 47 posturi titularizabile).
Concurenta cea mai ridicata a fost insa in Bucuresti pentru posturile de profesor titular de chimie (1 post si 104 candidati), istorie (3 posturi – 165 candidati), geografie (5 posturi – 201 candidati), limba romana (12 posturi – 326 candidati), matematica (4 posturi – 271 candidati) etc. Repartitia pe posturile titularizabile si netitularizabile se va face in sedinte publice, in perioada 22-29 iulie. Pentru un post de titular, media minima de promovare a examenului este 7.
» Ar trebui sa se aplice aceeasi lege peste tot
"Prima nota pe care am trimis-o noi inspectoratelor privind situatia absolventilor de la facultatile neacreditate sau neautorizate din cadrul Universitatii «Spiru Haret» a fost pe 15 iunie si apoi am revenit cu alte informari.
Firesc ar fi sa se aplice aceeasi lege peste tot si diplomele fara acoperire legala sa fi fost invalidate. Pe de alta parte, nu ar fi trebuit sa scape nici un astfel de dosar, cu candidati de la «Spiru Haret», mai ales ca inspectoratelor le-am trimis absolut tot ceea ce le trebuia – facultati acreditate si autorizate, deci ce nu se regasea acolo era clar ca nu respecta legea. In privinta examenului de ieri, pot spune ca a decurs bine, numarul tentativelor de frauda nefiind foarte mare, anume 13 cazuri la nivel national." Adriana Doina Pana, secretar de stat in MECI