Apropierea Pastelui face ca pietele si supermarketurile sa fie tot mai aglomerate, iar comerciantii sa vina cu tot soiul de oferte de produse de sezon, mai ales ca tot mai multi romani renunta la cozonacul si pasca facute in casa. In consecinta, patiserii promit ca vor iesi cu o oferta foarte bogata de cozonaci si pasca, avand in vedere ca in aceasta perioada consumul acestor produse este de 20 de ori mai mare decat intr-o luna obisnuita. De asemenea, nici in materie de oua si miei romanii nu vor trebui sa fie nelinistiti, pentru ca producatorii vor veni cu cantitati indestulatoare (3 milioane de miei, 20 milioane de cozonaci si 90 milioane de oua), marea grija ramanand insa preturile.
„Consumul de astfel de produse este de aproape 20 de ori mai mare in perioada sarbatorilor pascale, ajungand pana la 5.000 de tone, adica in jur de 20 de milioane de cozonaci. Intr-o luna obisnuita se consuma doar 400 de tone de cozonaci. Pe langa cozonaci, foarte apreciate sunt pasca si prajiturile din aluat de cozonac in forma de iepurasi”, spune dl Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase – Rompan. In consecinta, dupa cum spune presedintele Rompan, societatile de morarit si panificatie vor oferi o gama diversificata nu doar pentru ca cererea este pe masura, ci si datorita profitului, care este cu 7% mai mare decat in cazul painii. In preferintele romanilor in materie de cozonaci, cel cu nuca ramane in continuare pe primul loc.
La producator, un ou se vinde cu 1500 de lei
Daca producatorii spun ca preturile la oua vor fi mici, anume 1500 de lei/bucata, inclusiv TVA, la poarta complexurilor avicole, ceea ce aproape ca-i impinge spre faliment, pe piata vor ajunge la preturi chiar duble (2800-3000 lei/bucata).
„In unitatile specializate, productia lunara de oua se ridica la aproape 90 milioane de oua, la care se adauga alte 25-30 milioane de oua aflate in stoc din cauza vanzarilor scazute generate de aparitia gripei aviare pe teritoriul Romaniei, dar si a importurilor din Moldova si Bulgaria, care, de asemenea, nu respecta normele impuse firmelor romanesti, anume de marcare si identificare a producatorului.
Vanzarile de oua in saptamana dinaintea Pastelui cresc foarte mult, intr-o saptamana ajungand sa se vanda 50% din productia lunara”, spune Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. Potrivit datelor statistice, anul trecut consumul de oua a inregistrat o oarecare scadere, ajungand la 327 oua/persoana, fata de 335 oua in 2004.
Cu toata scaderea, in mediul urban s-a inregistrat o usoara crestere, de 206-210 oua/locuitor. Media consumului de oua in tarile UE este de 250 de bucati/locuitor.
Vom putea cumpara miei autohtoni sau din import
Cum de pe masa nu poate lipsi mielul, producatorii promit ca vor scoate la vanzare in jur de trei milioane de miei, ceea ce ar acoperi consumul inregistrat la romani in perioada Pastelui. Pretul cu care se va vinde un kg de miel va fi de aproximativ 130.000 de lei, dar ceva mai scump la comercianti. De exemplu, acum mielul in piete se vinde cu 150.000 de lei/kg, in timp ce in supermarketuri ajunge si la 180.000 de lei/ kg. Si cum un miel trebuie sa aiba in jur de 8-10 kg, pentru a intelege ceva din el si a pregati toate felurile de mancare dorite, atunci romanul va trebui sa scoata din buzunar peste 1,5 milioane de lei.
„Romanii sunt mari amatori de carne de porc, cea de oaie fiind consumata doar de Paste. Apoi, din cauza preturilor ridicate, multi renunta la miel si se indreapta catre pasare, care este mai ieftina. Daca preturile ar fi mai accesibile in aceasta perioada, consumul, care este extrem de scazut in Romania, ar fi mai mare. Cred ca la un pret de 3 euro/kg crescatorii isi pot acoperi costurile si in galantar un kg de carne de miel nu ar trebui sa fie mai mare de 130.000 de lei, deci fara diferente semnificative de pret fata de anul trecut”, spune Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine. Dar cum la producatori mielul se vinde deja cu 120.000-130.000 lei/kg, este evident ca va mai adauga ceva si comerciantul.
Productiei interne de miei i se va adauga si exportul, fiind vorba, potrivit Ministerului Agriculturii, de aproximativ 75 tone de miei in viu.
Cozonacii cu fructe, cei mai scumpi
Din datele furnizate de presedintele Rompan, cozonacii se vand cu urmatoarele preturi:
l cozonac cu nuca – aproximativ 65.000 lei/500 grame si 90.000 lei/800 grame l cozonac umplut cu stafide – 50.000 lei/400 grame l cozonac cu rahat si cacao – 45.000 lei/400 grame l cozonac cu rahat – 32.000 lei/400 grame l cozonac vienez cu mac – 40.000 lei/400 grame. Pe langa cei clasici, societatile de panificatie au iesit pe piata si cu cozonacii cu fructe Pan Frutto, al caror pret este insa mult mai mare, de 150.000 de lei/750 grame.
Foarte solicitate sunt insa si pasca, al carei pret este cuprins intre 60.000 lei/250 grame si 80.000 de lei/650 grame, si iepurasii din aluat de cozonac, care se vand cu 50.000 de lei bucata/800 grame. Cozonacilor autohtoni li se adauga cei din import, care se vand insa la preturi mult mai mari, intre 80.000 si 300.000 de lei, in functie de gramaj si umplutura.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]