-0.6 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecial4 milioane de euro pentru politistii apelor

4 milioane de euro pentru politistii apelor

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat infiintarea unei noi structuri politienesti, denumita „Politia Deltei Dunarii” (PDD). Noul organism va avea rang de serviciu in cadrul Inspectoratului Ju-detean de Politie Tulcea, caruia i se si subordoneaza. Atributiile PDD sunt numeroase, mergand de la combaterea traficului transfrontalier cu fiinte umane si migratiei ilegale pana la combaterea braconajului piscicol. Initiatorii proiectului PDD nu au fost in masura sa spuna cum va putea fi diminuat braconajul salbatic din Delta atata vreme cat rezervatia este controlata de o mana de concesionari, care taie si spanzura dupa bunul plac.

Dotari de exceptie

Pentru realizarea proiectului, MAI este dispus sa aloce din banii publici fonduri in valoare totala de 3.781.000 euro. Cu aceste fonduri vor fi amenajate sediile PDD in teritoriu, vor fi achizitionate locuinte de serviciu pentru ofiteri in Sulina, Murighiol, Jurilovca si Chilia Veche si vor fi cumparate noua autoturisme de teren. Nu au fost uitate nici ambarcatiunile. In proiect este prevazuta achizitionarea a sapte salupe rapide, cu motoare de 300 cai putere, dotate cu GPRS, sistem de vedere pe timp de noapte, statii fixe de emisie-receptie si veste de salvare. Fiecare dintre aceste nave va costa contribuabilii 302.000 euro. Aceste dotari de exceptie sunt la nivelul celor ale politiilor din tarile UE, cu mult peste ceea ce dispune Politia de Frontiera.

Politia Deltei Dunarii, neputincioasa in fata braconajului industrial

Desi mijloacele tehnice vor fi suficiente, ramane de vazut daca PDD se va atinge de marii "rechini” din Delta. Garda de Mediu considera ca in Delta Dunarii s-a declansat un razboi deschis intre mai multe clanuri mafiote. Concesionarea Rezervatiei "Biosfera Deltei Dunarii” (RBDD), in timpul guvernarii Nastase in favoarea clientelei politice a PSD a condus la o escaladare a braconajului industrial. Braconajul industrial a capatat o tenta legala din cauza contractelor paguboase incheiate de Ministerul Mediului in timpul guvernarii PSD. Astfel, concesio-narii din Delta platesc redevente catre stat doar pentru cantitatile de peste capturate pe care le declara. Nici unul dintre concesionari n-a fost controlat in mod serios, pentru a se stabili cu exactitate cantitatea reala de peste capturata si cea declarata in documentele contabile. Controalele sunt aproape imposibil de efectuat atat timp cat, prin lege, firmele concesionare se ocupa cu paza si protectia zonei de influenta.
Cea care a reusit sa inhate mai mult de jumatate din Delta Dunarii (aproximativ 100.000 hectare de teren si apa) a fost firma Piscicola Tour SRL, apartinand lui Alexandru Bitner, un apropiat al familiei fostului premier Adrian Nastase. "Rechinul” Bitner nu s-a multumit doar cu pestele din Delta, ci a reusit sa obtina si concesionarea dreptului de valorificare a stufului. Recent, Ministerul Agriculturii si cel al Mediului au emis un ordin comun privind instituirea unor masuri de protectie pentru unele specii de pesti cu valoare economica si ecologica. Ordinul viza interzicerea pe o perioada de cinci ani a pescuirii unor specii pe cale de disparitie. Decizia celor doua ministere a fost atacata in instanta de Alexandru Bitner, care a obtinut castig de cauza.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă