Si anul acesta, majoritatea absolventilor de gimnaziu au optat pentru un liceu de cultura generala, in urma repartitiei computerizate 60% fiind admisi la filiera teoretica. Dintre acestia, peste 52% au fost repartizati la profilul matematica-informatica.
Avand in vedere rezultatele, anticipate de altfel inca din primavara, Asociatia EDU CER atrage atentia ca exista o necorelare grava intre filiera la care merg absolventii de gimnaziu, ca procent, si posturile oferite de piata muncii. La filiera teoretica au intrat 7.918 candidati (60%), pentru un segment de posturi in piata muncii de 10-15%, iar la filiera tehnologica au fost repartizati 5.431 de elevi, ceea ce inseamna 40%, pentru o oferta de posturi in economie de aproximativ 80%. Preferintele absolventilor de gimnaziu, exprimate prin optiunile trecute in fisele de inscriere in vederea admiterii la liceu, au fost urmatoarele: » 52% – specializarea matematica-informatica » 24% – specializarea stiintele naturii » 15% – specializarea filologie » 9% – specializarea socio-umane.
In aceste conditii, in foarte scurt timp liceele tehnologice se vor desfiinta, toti absolventii de gimnaziu visand sa ajunga informaticieni. In realitate, daca admiterea in clasa a IX-a s-ar face pe baza de examen, nici un sfert din candidati nu ar reusi sa intre la matematica-informatica. EDU CER reproseaza conducerii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Guvernului ca nu adapteaza cifra de scolarizare la piata muncii.