0.3 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăSpecialAdmiterea in invatamantul liceal si profesional - mai putine locuri

Admiterea in invatamantul liceal si profesional – mai putine locuri

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Avand in vedere ca de la an la an numarul absolventilor de gimnaziu s-a tot redus din motive demografice, pentru anul scolar 2006-2007 Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) propune pentru clasa a IX-a o cifra de scolarizare mai mica, de aproximativ 19.000 de locuri. Dintre acestea, 12.500 vor fi pentru liceu si 6.500 pentru scolile de arta si meserii. Proiectia ISMB tine seama de faptul ca in clasa a VIII-a erau inscrisi, la inceputul anului scolar 2005-2006, 16.834 de elevi, dintre care se estimeaza ca doar aproximativ 14.000 vor absolvi clasa a VIII-a si vor promova si testele nationale.
„Fata de anul scolar 2004-2005, cand in Bucuresti am avut 20.000 de absolventi de clasa a VIII-a, anul acesta vor fi mai putini cu peste 3.000, deci nu are rost sa cerem locuri la nivelul anului 2005. Nu vreau sa aduc vreo critica vechii conduceri, dar am fost atentionat de la minister (Ministerul Educatiei si Cercetarii – n.n.) ca Bucurestiul a cerut deja 23.000 de locuri, cand se estimeaza ca vor fi doar 14.000-15.000 de absolventi de clasa a VIII-a. Le-am solicitat colegilor o analiza mai riguroasa si vom merge pe 19.000 de locuri, avand in vedere si candidatii care vor veni din provincie, plus ca anul trecut nu s-au realizat 70 de clase de liceu, destule unitati reusind sa formeze doar o treime din locurile pe care le-au cerut”, a spus Cristian Alexandrescu, inspectorul scolar general al Capitalei.
Potrivit legii, in baza propunerilor inspectoratelor scolare, Ministerul Educatiei si Cercetarii va propune o cifra de scolarizare pentru viitorul an scolar/universitar, care va fi definitiva dupa ce va fi aprobata prin hotarare de guvern.

Vor fi construite opt gradinite noi

In acest an, in Capitala vor fi construite opt noi gradinite, dintre care patru in sectorul 2, a declarat inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu. El a explicat ca le-a solicitat primarilor de sector sa prevada in bugetul pentru anul 2006 al consiliilor locale sume destinate constructiei de gradinite.
Potrivit datelor Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), in prezent exista un numar de 10.000 de copii in plus fata de numarul de locuri existente in gradinitele din Capitala. „Aceasta cifra mi se pare socanta, in conditiile in care, potrivit legii, o grupa de gradinita trebuie sa aiba cel mult 20 de copii, iar in Bucuresti, pentru a se acoperi necesarul de locuri, exista si grupe cu 35 de copii”, a spus Alexandrescu.
El a mentionat ca sumele alocate in acest an de primariile de sector pentru investitii in invatamant variaza intre 21 de miliarde de lei vechi in sectorul 4 si 900 de miliarde de lei vechi in sectorul 2. In ceea ce priveste celelalte sectoare, sumele prevazute in acest scop sunt cuprinse intre 200 si 300 miliarde de lei vechi.
Cristian Alexandrescu a mai spus ca din totalul celor 482 de unitati scolare bucurestene 107 au fost cuprinse intr-un program de reabilitare finantat de Banca Europeana de Investitii, insa lucrarile nu au fost inca demarate. El a adaugat ca din luna martie vor incepe lucrari de reabilitare la 11 unitati scolare, urmand ca pe parcursul anului 2006 acelasi lucru sa se intample cu alte 46 de unitati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă