Drumurile lui „Quijote” au dus-o pe Ada Milea spre Marea Britanie si spre Alexander Balanescu, dar poate, mai ales, din nou spre Gellu Naum, poet pe care-l iubea de ceva vreme si de a carui opera s-a apropiat pas cu pas, incepand cu „Apolodor”. Spectacolul „Insula” a luat nastere din colaborarea Adei Milea cu celebrul violonist si compozitor britanic de origine romana Alexander Balanescu. Premiera a avut loc in aceasta luna, prin trei spectacole gazduite de Wesley Memorial Church din Oxford, South Hill Park din Bracknell si Bush Hall din Londra. A fost un mare succes. „Scortosii” britanici i-au ovationat pe artisti din picioare. Spectacolele, sprijinite de Institutul Cultural Roman, au fost produse de South Hill Park Arts Centre Bracknell, IF Festival London si Oxford Contemporary Music. In curand, „Insula” va poposi si la noi in tara.
„Ce este, in esenta, aceasta Providenta?”
„Aproape imediat dupa ce m-am intors in Romania, in anii '90, am inceput sa caut artisti interesanti cu care sa colaborez. (…) La sfarsitul anilor '90, am dat peste doua albume ale Adei Milea. Munca acestei artiste m-a impresionat prin originalitatea si curajul ei nemaipomenit. Felul in care negocia cu epoca de dupa Ceausescu era complet lipsit de compromisuri. Imediat dupa ce am ascultat albumele am vrut sa lucrez cu ea” – spune Alexander Balanescu in caietul-program al spectacolului „Insula”. „Sa lucrezi cu Balanescu e demential – spune Ada Milea la telefon. Omu' asta-i un geniu. A fost prima oara cand am pus mana pe un geniu si am cantat cu el. E cel mai misto, cel mai comod partener cu care am lucrat vreodata. Orice experimenteaza, e deschis la tot. Canta extraordinar oricand, dar cand are transele alea…”
Proiectul „Insula” este ideea Adei Milea („O iubesc de atata timp ca nici nu mai stiu de cand, si i-am si zis doamnei Naum ca pentru asta vreau sa fac regie si-apoi sa ma las”), dar colaborarea cu Alexander Balanescu a fost ideea acestuia. Prima intalnire a fost antologica. Ada Milea era in Gara de Nord, cu biletul de tren in mana. A sunat Balanescu. „Cand ne putem vedea?” „Acum”, a spus Ada si s-a intors in oras. „Din punctul meu de vedere – spune azi Alexander Balanescu – proiectul trebuia sa aiba un element romanesc, desi doream ca textul sa fie in engleza. Era foarte important ca amandoi sa lucram la ceva cu totul nou. Ada a venit cu minunata idee de a lucra pe "Insula", piesa marelui poet suprarealist Gellu Naum. "Insula" se bazeaza pe povestea lui Robinson Crusoe, dar are maniera proprie, bizara a lui Naum de a vedea lumea. Am invatat atatea din acest proiect, mai ales despre importanta primordiala a textului si despre cum muzica isi poate gasi locul potrivit ramanand deschisa la rezonantele textului.”
„Cantam fiecare pe mai multe voci… Trebuie sa fie un fenomen tropical”
Munca la „Insula” a presupus, mai intai, lucru individual si schimburi de idei pe mail. Ada Milea a inceput sa compuna, a adaptat textul lui Gellu Naum, mai dand o mana de ajutor („la adaptare-masacrare”) traducatoarei Daniela Ragalie. Apoi, Alexander Balanescu a venit la Bucuresti (Ada Milea n-a primit initial viza din partea consulatului britanic!!!!), au urmat aproximativ doua saptamani de munca si repetitii, dupa care, in acelasi ritm naucitor, au venit spectacolele britanice. „Oamenii credeau ca noi cantam de nu stiu cat timp impreuna, iar eu ma gandeam la inceput ca astea-s reprezentatii de sacrificiu, dar am avut bis-uri si tris-uri… Se ridicasera oamenii in picioare”, spune Ada Milea, pentru care „Insula” a reprezentat si primele aparitii pe scena britanica. Ea pregateste acum varianta in engleza a lui „Quijote” si e incantata ca a modificat din nou spectacolul, in parte pentru ca asa ii e felul, in parte pentru ca Dorina Chiriac/Sancho a nascut si nu prea are timp. „Am acum doi Sancho, e un Sancho in oglinda, si de-abia astept sa se intoarca Dorina, ca sa fie trei.” Primul „Quijote” in engleza se va juca la Clubul Prometheus pe 26 aprilie. Luna urmatoare vine randul primelor reprezentatii romanesti cu „Insula”. Pe 25 mai, Ada Milea si Alexander Balanescu vor sustine spectacolul la Constanta, apoi pe 28 mai, la Bistrita, in inchiderea Festivalului international de film ('mu:vi), iar pe 2 iunie „Insula” se va juca, in sfarsit, si la Bucuresti, la Sala Amfiteatru a Teatrului National.
O perioada foarte buna, deci, pentru Ada Milea, care se arata totusi „necajita” ca, la Gala Premiilor UNITER (care a prins-o la Londra), mesajul trimis de ea n-a fost citit. Ea a primit Premiul criticii „pentru atitudinea lucida si critica fata de actualitate, prin imbinarea originala a satirei cu muzica si poezia in spectacolul contemporan”, iar mesajul suna asa: „Vai, am crezut ca ma premiati pentru ce am facut eu mai bun. Puteam sa jur ca v-am impresionat cu "Don Quijote". Atitudine critica nu mai am de vreo 5 ani si lucida n-am fost niciodata”. „Necajeala” Adei Milea e insa marunta in comparatie cu bucuria noului spectacol, despre care spune cu „atitudine lucida”: „Imi place de crap”. Sper ca Ada Milea nu se va necaji si pe mine ca voi transcrie mai jos ceea ce mi-a spus in secret, si anume afirmatia lui Alexander Balanescu ca lucrul la „Insula” a fost cea mai interesanta experienta din viata lui. E ceva sa spuna asta despre tine cineva care a colaborat cu Kraftwerk, Michael Nyman, John Lurie, David Byrne si John Surman.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]