Baia a devenit una dintre cele mai importante încăperi ale unei locuinţe, în ultimul timp îndeplinind alături de funcţionalitate, şi un important rol de relaxare. Pentru a afla mai mult despre cum pot fi împletite mai bine cele două aspecte, bineînţeles, ţinând seama de buget, ne-am adresat unui specialist, mereu la curent cu ultimele tendinţe, Mihaela Ioniţă, director Marketing Bravo Grup Laguna.
Fie că baia este amplasată în apartament, în casă sau este o reamenajare, trebuie ţinut cont de destinatar, funcţionalitate, estetic şi buget, cel mai important lucru fiind ca aceste criterii să fie folosite echilibrat. O familie cu un copil mic, de exemplu, nu va trebui să renunţe la cada de baie. Oricum, există elemente indispensabile în amenajarea băii, între care: vasul wc, lavoarul, bateriile şi locul pentru duş. Pentru băile moderne, după elementele funcţionale, deosebit de important devine decorul, care imprimă personalitate şi creează premisele pentru un spaţiu de relaxare. Texturile şi culorile deosebite pentru placaje, formele atipice pentru obiecte sanitare, cabinele de duş sau armăturile, toate combinate cu gust pot da rezultate neaşteptate şi expresive. În special, decorarea pereţilor băii trebuie tratată mai atent, întrucât este o investiţie de imagine pe termen de cel puţin 5 ani. Dintre finisajele inovatoare care dau personalitate sălii de baie se pot aminti: suprafeţe lucioase, lemn, piatră; decorarea pereţilor cu mozaic circular, plăcile imprimate care amintesc de tapet etc. Se pot crea diferite combinaţii cu elemente geometrice sau florale mari, stilizate.
Un exemplu de stil fresh şi mereu actual este cel care foloseşte culorile tari şi luminoase ca: roşu, orange, galben solar, turcoaz, verde lime, violet lavandă cu diferite decoruri/motive florale, geometrice, reliefate sau incizate, cu inserţii. Deoarece majoritatea băilor noastre au dimensiuni reduse, ideile şi sfaturile pentru obţinerea unui spaţiu confortabil şi relaxant sunt foarte valoroase. Noi îţi oferim câteva dintre ele.
Folosiţi culori deschise şi contraste pe zonele unde se montează mobilier, obiecte sanitare, oglindă, precum şi plăci ceramice rectificate dreptunghiulare montate pe orizontală. De asemenea, obiecte sanitare suspendate cu sistem de instalare şi rezervor în spatele zidului (îngropat), lavoar suspendat cu sifon cromat sau, dacă locul permite, amplasarea lavoarului în colţul încăperii şi, bineînţeles, o iluminare generoasă. Foarte bune sunt şi combinaţiile aerisite de culori din gamele bej, roz, galben, verde deschis, albastru deschis. Mixul de stiluri şi culori animă un spaţiu redus, însă nu trebuie să fie dus la extrem.
Rectificate şi subţiri
În ceea ce priveşte plăcile ceramice, cele rectificate permit un montaj fără rosturi şi creează senzaţia de spaţiu, în timp ce plăcile subţiri de maxim 4 mm (numite şi «slim») sunt ideale pentru reamenajări peste plăcile existente. Este bine de ştiut că există produse cu tratament cu efect antimicrobian înglobat în placa ceramică încă din faza de producţie. Din categoria armăturilor, se pot aminti bateriile din crom ecologic, precum şi cele care asigură jet optim şi consum redus de apă de până la 50% .