-0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialBCU, agresata de un parking

BCU, agresata de un parking

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Hrapareti nevoie mare, unii intreprinzatori clujeni, strans legati cu firele nevazute ale afacerilor de culise, au pus ochii pe construirea unui parking etajat in coasta Bibliotecii Centrale Universitare din localitate, parking ce urmeaza sa fie accesat printr-un spatiu ce apartine acesteia. Proiectul a produs, pe drept, un scandal public de proportii, la protestul conducerii Bibliotecii Centrale Universitare asociindu-se rectorii a sase universitati clujene, membrii Consiliului Academic al Universitatii „Babes-Bolyai”, in frunte cu presedintele acestuia, prof. univ. dr. Andrei Marga, precum si 14 academicieni din cadrul filialei locale a Academiei. Protest motivat de multe considerente, despre care, ca toti ceilalti, prof. Marga afirma: „In primul rand, BCU este cea mai mare biblioteca universitara din Romania (peste 4 milioane de volume si colectii speciale unice – n.n.) si una dintre cele mai mari din Europa Centrala si ramane o mandrie a Clujului. In al doilea rand, in toate epocile, de la amplasarea pe actualul teren, BCU a putut sa-si apere si a obligat la recunoasterea nevoii de extindere cu noi constructii, recunoastere ce a venit din partea tuturor primariilor de pana acum. In al treilea rand, BCU are nevoie urgenta de teren pentru noi extinderi si modernizari corespunzatoare sporirii substantiale a efectivelor de studenti ai Universitatii „Babes-Bolyai”. Semnatarul protestului enumera si alte considerente, dintre care mai retinem si faptul ca o biblioteca universitara de anvergura BCU din Cluj-Napoca este parte a unei retele internationale de unitati de profil legate de misiunea nobila a raspandirii culturii, care merita sprijinul constant si neprecupetit, prof. Andrei Marga neuitand sa sublinieze ca „primaria ce ia aceasta decizie (a parkingului – n.n.) se plaseaza in randul celor mai "negre" administratii locale”.
De asemenea, directorul BCU Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Doru Radosav, intr-un text intitulat „Cultura si agresivitatea edilitara”, reliefeaza si valoarea edificiului BCU gratie arhitecturii sale inegalabile, edificiu periclitat de eventualele vibratii ce le poate produce atat in perioada constructiei, cat si in timpul acelui du-te-vino de masini care urmeaza sa fie adapostite aici, tulburand studiul din salile de lectura.
Ceea ce consterneaza cel mai mult opinia publica clujeana este si faptul ca demersurile pentru constructia parkingului urmeaza sa se faca sub primariatul lui Emil Boc, produs al Universitatii „Babes-Bolyai” si cadru didactic aici. Primar care, intr-un raspuns dat din varful buzelor protestelor intregii intelectualitati clujene, a declarat ca va avea grija ca nimic sa nu se construiasca fara a avea toata documentatia aprobata conform normelor legale. Adica, cu o buna plapuma de hartii „legale”, initiatorii viitoarei constructii pot merge bine mersi inainte. Exact ca in cazul salii de sport din Lancramul lui Lucian Blaga, pe care nici azi n-a dat-o jos nimeni. Deh! Traim vremurile unei aliante care nu stie decat „DA”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă