Presupusul traficant de arme Viktor Bout, extrădat din Thailanda în Statele Unite, a pledat nevinovat pentru toate acuzaţiile, relatează NewsIn.
Bout, în vârstă de 43 de ani, este considerat unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme din lume. El este acuzat, printre altele, pentru complot în vederea uciderii de cetăţeni americani şi riscă închisoare pe viaţă dacă va fi găsit vinovat.
El a compărut miercuri pentru prima dată în faţa unui tribunal din Manhattan.
Rusia a criticat decizia Thailandei de a-l extrăda pe presupusul traficant de arme Viktor Bout, calificând-o drept o „injustiţie clară”, şi a denunţat ingerinţa Statelor Unite.
Surse ruse apropiate dosarului au declarat pentru BBC că Bout nu putea să se ocupe de o presupusă reţea amplă de trafic de arme fără susţinere din partea unor responsabili ruşi, în special din partea serviciilor secrete. Mulţi îl suspectează chiar că ar fi el însuşi agent secret sau ar avea legături strânse cu serviciile de informaţii.
Un fost ministru britanic, care a avut acces la dosare secrete, a lăsat să se înţeleagă că Bout avea legături cu înalţi oficiali ruşi.
Dacă aceste afirmaţii sunt adevărate, extrădarea lui Bout în SUA îngrijorează Rusia, din cauza că americanii ar putea obţine informaţii sensibile.
Bout, fost ofiţer în forţele aeriene sovietice transformat în om de afaceri, a fost arestat la 6 martie 2008 la Bangkok, după ce se întâlnise cu agenţi americani care se dădeau drept membri FARC şi care spuneau că vor să cumpere rachete şi lansatoare de rachete. Bout a fost prins în urma unei operaţiuni comune cu România.
Andrew Smulian, complicele traficantului de arme Viktor Bout, a fost în România pentru a încheia tranzacţii cu potenţiali cumpărători, iar autorităţile au interceptat convorbiri şi au înregistrat întâlnirile pe care acesta le-a avut în România cu doi colaboratori ai agenţiei antidrog din SUA. Smulian a stat în România aproximativ două săptămâni, timp în care a fost supravegheat permanent de ofiţerii de la crimă organizată din Poliţia de Frontieră şi de Serviciul Român de Informaţii. Nu a fost arestat pentru că serviciile secrete americane îl urmăreau pe Bout. Arestarea lui Smulian ar fi tulburat apele în sfera de influenţă şi de credibilitate a rusului Bout şi cu siguranţă acesta s-ar fi ascuns.
De altfel, arestarea lui Viktor Bout trebuia să aibă loc în România, dar difuzarea, în 3 februarie, a filmului „Traficantul de arme” (Lord of War), inspirat din viaţa lui, l-a făcut suspicios şi l-a determinat să nu mai vină ca să perfecteze tranzacţia aflată în vizorul agenţilor secreţi, potrivit unor surse judiciare de la Bucureşti.
Acuzatul, care a inspirat personajul jucat de Nicolas Cage în filmul „Lord of war”, este considerat responsabil pentru trafic cu arme în ultimii 15 ani între Africa şi America de Sud, trecând prin Afganistan şi reţeaua al-Qaida.