Cardul european va fi eliberat pe cheltuiala asiguratului, de catre casa de asigurari de sanatate la care acesta este asigurat, daca solicitantul calatoreste in scop turistic, profesional, familial sau pentru studii, pentru o perioada ce nu poate depasi sase luni, potrivit Legii reformei in
sanatate.
Titlul IX – Cardul European si cardul national de asigurari sociale de sanatate – a intrat in vigoare dupa 90 de zile de la promulgarea, la sfarsitul lui aprilie, a pachetului de legi privind reforma in sanatate.
Respectivul document mai are nevoie, ca legislatie secundara, de un ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Introducerea cardului national de sanatate are termen de aplicare pana la sfarsitul
anului 2007.
In cazul cardului european exista doua situatii. Una in care, potrivit legii, casa de asigurari de sanatate va fi obligata sa realizeze acest document si sa il dea celor care calatoresc temporar in statele membre
ale Uniunii.
Pentru realizarea cardului european de sanatate, Romania va primi fonduri printr-un program Phare, iar realizarea actelor nu va fi posibila, probabil, mai devreme de 2008.