La mai bine de un secol de la moartea Omului-Elefant, a cărui boală l-a transformat într-o curiozitate medicală pentru doctori şi într-o apariţie inedită pentru oamenii obişnuiţi, oamenii de ştiinţă au anunţat că s-ar putea să fi descifrat sursa bolii, relatează The Independent, în ediţia online.
Oamenii de ştiinţă americani de la Institutul Naţional de Sănătate (INS) din Washington au descoperit mutaţia care duce la apariţia sindromului Proteus, o boală rară care determină dezvoltarea anormală a ţesuturilor şi a oaselor. Aproximativ 500 oameni trăiesc, în prezent, cu această boală, care îşi are originea în dezvoltarea anormală a embrionului în timpul sarcinii. Bolnavii văd cum capul, mâinile şi picioarele le cresc diforme.
Cecetătorii speră că descoperirea pe care au făcut-o îi va ajuta să găsească un leac pentru sindromul Proteus. În plus, acest lucru ar ajuta şi la ameliorarea situaţiei bolnavilor de cancer, ale căror celule se înmulţesc necontrolat în zonele afectate.
„Până acum, această boală rară, deşi în centrul atenţiei în rândul medicilor, nu a putut fi explicată în termeni medicali. Cu analiza pe care am făcut-o acum, pacienţii şi familiile lor vor avea o şansă în viitor”, a subliniat directorul Institutului pentru Cercetarea Genomului Uman, din cadrul INS.
Acum, cercetătorii vor să extragă ADN din scheletul Omului-Elefant, care este păstrat la Spitalul Regal din Londra.
Joseph Merrick (1862-1890), cunoscut sub numele de Omul-Elefant, suferea de sindromul Proteus. El a fost primul bolnav de acest fel expus în faţa unui public, care venea să se minuneze de „cea mai deosebită fiinţă care a respirat vreodată”, după cum îi făcea prezentarea comediantul care îi organiza spectacolele.
Merrick a murit la aproape 28 de ani, din cauză că s-a asfixiat în timpul somnului. Totuşi, prietenul său, chirurgul Sir Frederick Treves, care i-a fost aproape în ultimii ani din viaţă, a susţinut mereu că Merrick a avut gâtul dislocat.