O persoană a fost ucisă şi cel puţin 12 au fost rănite luni, când mii de persoane din nordul Haiti au protestat faţă de modul în care administrează guvernul epidemia de holeră din ţară, relatează NewsIn.
Protestatarii din Cap Haitien, al doilea oraş ca mărime din ţară, au încercat să dea foc la două secţii de poliţie, după ciocniri cu trupele ONU şi cu poliţia locală, relatează Radio Kiskeya.
Misiunea ONU, MINUSTAH, a anunţat că unul dintre soldaţii săi a împuşcat un protestatar în autoapărare.
Unii protestatari au acuzat membrii nepalezi ai misiunii ONU pentru epidemie. Însă misiunea Naţiunilor Unite a testat deşeurile şi apa folosită provenind de la o bază militară nepaleză care participă la operaţiunile internaţionale. Analizele nu au arătat semne de contaminare cu holeră.
În plus, toţi cei 710 soldaţi nepalezi au fost supuşi la teste medicale şi nu sufereau de holeră înainte de a fi trimişi în Haiti, la începutul acestei luni.
Ministerul Sănătăţii a anunţat luni că bilanţul deceselor provocate de holeră a crescut la 1.000. Numai luni au fost înregistrate 46 de decese.
Una dintre principalele surse de îngrijorare pentru experţi o reprezintă propagarea bolii în din taberele de corturi din Port-au-Prince, unde trăiesc persoanele rămase fără adăpost în urma cutremurului din ianuarie. Oficialii sanitari se tem că boala se va răspândi şi mai repede în aceste zone aglomerate, unde condiţiile igienice sunt precare iar apa de băut este un lux.
Epidemiologii au avertizat că epidemia ar putea dura mai multe luni şi că întreaga populaţie, aproape 10 milioane de persoane, este în pericol, deorece nu are imunitate la holeră.
ONU a avertizat că Haiti se confruntă cu una dintre cele mai grave epidemii din ultimii 100 de ani şi le-a cerut donatorilor internaţionali aproape 164 de milioane de dolari pentru a combate boala.
Simptomele holerei pot fi reduse sau chiar inexistente. Însă în cazurile grave produce diaree severă, crampe şi vărsături, ceea ce duce la o pierdere rapidă de fluide din corp, deshidratare şi şoc. Dacă nu este tratată, o persoană poate muri în decurs de câteva ore.