A 59-a editie a celui mai important festival de film din lume, cel de la Cannes, se deschide asta-seara cu avanpremiera mondiala a filmului „Codul Da Vinci”, film care va avea pe 19 mai premiera internationala si care aici, la Cannes, e prezentat in afara competitiei.
Decizia selectionerilor de a deschide festivalul cu un film-eveniment nu atat pentru bagajul lui estetic, cat pentru faima mondiala a controversatei carti a lui Dan Brown e fireasca data fiind dorinta de a mentine festivalul in centrul interesului lumii cinematografice si mondene. Si chiar si in zona politicului, pentru ca si in acest an ministrii Culturii din statele membre UE vor participa, pe 23 mai, alaturi de personalitati din lumea filmului, la o intalnire cu tema „Cinematografiile europene cuceresc lumea”. Sa nu uitam ca anul trecut tributul platit de Cannes filmului „de larga respiratie comerciala” s-a numit „Razboiul stelelor – Razbunarea Sith”.
55 de filme din 30 de tari
Editia din acest an se anunta puternica, desi in cadrul competitiei oficiale nu se regasesc numele atator „grei” ca anul trecut. Totusi, e prezent Ken Loach (cu „The Wind That Shakes the Barley”), e prezent Aki Kaurism’ki (cu „Laitakaupungin Valot”/”Les Lumieres du faubourg”), e prezent Pedro Almodovar (cu „Volver”). Tot pentru Palme d'Or concureaza si Nanni Moretti cu „Il Caimano”, Sofia Coppola cu „Marie Antoinette”, Bruno Dumont cu „Flandres”, Nicole Garcia, Richard Linklater, Paolo Sorrentino. Competitia oficiala numara 19 filme, iar ceremonia de premiere va prelungi editia cu inca o zi. Juriul competitiei oficiale este prezidat de Wong Kar-wai, lucru rasfrant in afisul festivalului, care-l omagiaza citandu-l, dar si in glumele care au aparut printre jurnalisti cum ca impingerea anuntarii premiilor pana pe ultima suta de metri s-ar datora incetinelii cineastului hong-konghez. In urma cu doi ani, filmul sau „2046” a ajuns in competitie tot pe ultima suta de metri, direct de pe masa de montaj, iar atunci jurnalistii puneau pariuri daca mai vine sau nu. Colegii de juriu ai lui Wong Kar-wai sunt Monica Bellucci, Helena Bonham Carter, Lucrecia Martel, Zhang Ziyi, Samuel L. Jackson, Patrice Leconte, Tim Roth si Elia Suleiman. Un juriu care inspira incredere.
Selectia oficiala (care cuprinde competitia oficiala si sectiunea „Un Certain Regard”) numara in acest an 55 de filme venite din 30 de tari, dintre care 48 (!) sunt prezentate in premiera mondiala. Marea problema a Cannes-ului e ca este supraasaltat de filme, tot mai multe de an la an, desi se straduieste sa nu mareasca dramatic numarul celor selectionate.
Trei filme romanesti pe Croazeta
Bucuria noastra e mare in acest an pentru ca trei filme romanesti sunt in programul festivalului – „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” de Catalin Mitulescu (in „Un Certain Regard”), „A fost sau n-a fost?” de Corneliu Porumboiu (in Quinzaine des Realisateurs) si „Marilena de la P7” de Cristian Nemescu (in „Semaine de la Critique”). Toate cele trei filme sunt in competitie pentru Premiul Camera d'Or (Premiul de debut), iar filmul lui Catalin Mitulescu e in competitie si pentru premiul sectiunii sale (castigat anul trecut de Cristi Puiu). Cristi Puiu vine si el la Cannes, insotit de producatorul sau, Alex Muntean. Sectiunea Atelier, care i-a invitat, primeste pentru aceasta a doua editie a ei, intre 19 si 26 mai, 18 proiecte („seducatoare”, spun organizatorii) aflate intr-o faza avansata de pregatire: scenariu scris, un prim producator gasit si un debut de finantare. Proiectul lui Cristi Puiu (castigator la concursul CNC) are ca titlu de lucru „Hrana pentru pestii mici”/”Scene of a Crime” si este a doua parte din seria consacrata Bucurestiului si deschisa cu „Moartea domnului Lazarescu”.
La Cannes e prezentat in premiera in acest an si un stand destinat promovarii filmului romanesc, organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc cu sprijinul CNC, si de care se va ocupa criticul de film Laurentiu Bratan. Standul din Satul International va oferi pliante, brosuri, CD-uri si DVD-uri de prezentare sau cu filme. Deocamdata, Romania imparte standul cu Bulgaria.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]