-0.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialConstanţa: Referendumul ar putea rămâne fără rezultat oficial, angajaţii de la Statistică...

Constanţa: Referendumul ar putea rămâne fără rezultat oficial, angajaţii de la Statistică lipsesc

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Reprezentanţii Direcţiei de Statistică din Constanţa nu s-au prezentat la Biroul Electoral pentru centralizarea datelor de la referendumul pe tema desfiinţării unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa, astfel că este posibil să nu existe un rezultat oficial al votului, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, Laurenţiu Marin, a declarat că până în urmă cu două zile a existat o colaborare foarte bună cu cei de la Statistică, dar că începând de începând de sâmbătă aceştia nu au mai putut fi contactaţi.

„Am avut o colaborare foarte bună cu Direcţia de Statistică până în urmă cu două zile, le-am amenajat un spaţiu cu tot ceea ce ne-au solicitat, iar de ieri nu am mai reuşit să contactăm pe nimeni la telefon. Le-am trimis adrese prin care le solicitam să se prezinte, dar nu am primit niciun răspuns. Noi sperăm ca până la ora 20.00, când se încheie votarea, să vină reprezentanţi de la Direcţia de Statistică. În caz contrar luăm în calcul chiar să ne adresăm instanţei”, a afirmat Laureţiu Marin.

El a spus că reprezentanţii Direcţiei de Statistică urmau să centralizeze datele venite de la secţiile de votare şi să ofere un rezultat oficial al votului.

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa a mai afirmat că în cazul în care cei de la Direcţia de Statistică nu se vor prezenta, atunci centralizarea ar putea fi realizată de către reprezentanţii Biroului Electoral, dar aceste rezultate nu vor fi oficiale.

Directorul Direcţiei de Statistică Judeţeană Constanţa, Enache Buşu, nu a putut fi contactat.

Conform numărătorii realizate de PSD, partid din care face parte preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care a iniţiat acest referendum, prezenţa la vot până la ora 12.00 a fost de 14,16 % la nivelul întregului judeţ. Pentru ca referendumul să fie validat este nevoie ca jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor să voteze.

Un număr de 515 secţii de votare din judeţul Constanţa sunt deschise, duminică, de la ora 8.00, pentru referendumul pe tema desfiinţării unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa, fiind aşteptate la vot 632.776 de persoane.

Constănţenii au de răspuns cu DA sau NU la întrebarea „Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa?”.

Procesul electoral va dura până la ora 20.00.

Referendumul are loc în baza unei hotărâri care a fost votată în 22 iunie de consilierii PSD şi PNL, după ce reprezentanţii PDL au lansat tema reorganizării administrativ-teritoriale a ţării.

Hotărârea CJ a fost atacată apoi în instanţă de către prefect, însă Curtea de Apel Constanţa a respins, în 13 octombrie, acţiunea acestuia.

Organizarea acestui referendum a provocat controverse între prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, şi preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu, care se acuză reciproc că încalcă legea.

Claudiu Palaz a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că după încheierea referendumului va face o plângere penală împotriva lui Nicuşor Constantinescu pentru abuz în serviciu şi va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii în cazul preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, judecător Claudia Bojin, care ar fi luat hotărâri neconforme cu legea.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa îi reproşează prefectului că nu a informat Departamentul pentru Administraţie Publică Locală din cadrul MAI în termen de 24 de ore de la primirea hotărârii CJ prin care se stabileşte organizarea referendumului, că nu a comunicat în termen de 48 de ore de la stabilirea datei referendumului lista cu alţi jurişti decât judecători şi procurori din care să fie desemnaţi prin tragere la sorţi preşedinţii secţiilor de votare, că nu a vegheat la respectarea termenelor pentru realizarea activităţilor prevăzute în Legea referendumului şi că nu a răspuns cererilor de îndeplinire a obligaţiilor formulate de către Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană Constanţa.

Tema reorganizării administrative a ţării fost adusă în discuţie în luna mai de către reprezentanţii PDL, iar preşedintele Traian Băsescu a promovat o variantă de reorganizarea administrativă cu opt judeţe mari sau şapte judeţe şi municipiul Bucureşti.

Reprezentanţii opoziţiei au contestat propunerea, cu care nu au fost de acord în totalitate nici liderii UDMR.

Ulterior, mai multe consilii judeţene au emis hotărâri privind organizarea de referendumuri pe tema intenţiei de reîmpărţire administrativă, majoritatea acestor decizii ale autorităţilor judeţene fiind contestate în instanţă de către prefecturi.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă