Pachetul filmelor de Craciun care sunt rulate pana la epuizare pentru buna indoctrinare sezoniera cu sentimente frumoase s-a imbogatit cu un nou produs. Unul „updatat” (adica innoit) cu noile elanuri pro-UE. „Craciun fericit”/”Joyeux No‘l” a fost lansat anul trecut la Cannes in compania ministrilor Culturii din statele membre UE si e un film european, o coproductie in care joaca actori din mai multe tari. A fost filmat in Romania, partea romana fiind reprezentata de MediaPro Pictures. Filmul degaja o mare cantitate de bune sentimente. Actiunea se petrece pe frontul primului razboi mondial, in Ajunul Craciunului anului 1914, cand s-a intamplat un lucru inedit pe care manualele de istorie nu l-au retinut: germanii pe de o parte, francezii si scotienii pe de alta au hotarat sa incheie un scurt armistitiu, fraternizand in noaptea de Ajun si imprietenindu-se. La cat de frumos si de nepretentios trebuie sa fi fost evenimentul in realitatea frontului, cu frigul si lipsurile de rigoare, cu ura si frica inerente razboiului, care motiveaza uciderea inamicului – la atat de dulceag e totul in acest film in care razboiul nu pare evident, iar soldatii sunt niste sensibili cu totii.
Filmul e in primul rand deficitar la capitolul scenariu, chiar daca opteaza de la inceput pentru prezentarea alternativa a taberelor, lucru care intr-adevar ii apropie pe dusmani si le arata punctele comune. Dar scenariul se pierde ulterior intr-un schematism din care nu va mai iesi pana la sfarsit, peste care toarna un sirop al umanitatii care ar trebui teoretic sa miste si pietrele, dar care de fapt nu e emotionant deloc. Atentia pentru ce ar trebui sa emotioneze il face pe regizorul-scenarist sa lase la o parte discretia si rafinamentul cu care ar fi facut treaba mai buna in tratarea anumitor situatii. Replicilor si situatiilor taiate cu barda, ca si tratarii monocorde a subiectului li se adauga deficitara relatie cu timpul dramaturgic, lucru ce face ca evenimentul sa para derizoriu. Personajele, desi unele interpretate onest de Guillaume Canet, Daniel Bruhl sau Diane Kruger, nu sunt definite decat prin apartenenta la un grup ori prin strafulgerari efemere. Inevitabil, apar si personaje-tip ca glumetul, ursuzul etc.
Filmat la Bucuresti, „Craciun fericit” e de departe un film al prezentului, pledand cu voce duioasa pentru multiculturalitate si toleranta. Si, ca sa fim rai pana la capat, si impotriva fumatului, pentru ca soprana Anna Sorensen care il viziteaza pe iubitul ei, tenor german aflat in prima linie, il intreaba pe un ton de repros: „Te-ai apucat de fumat?” Da, razboiul dauneaza grav sanatatii.
„Craciun fericit”/”Joyeux No‘l”- 2005, scenariul si regia Christian Carion, cu: Diane Kruger, Daniel Bruhl, Guillaume Canet, Benno Furmann, Gary Lewis, Dany Boon, Michel Serrault. Distribuit de MediaPro Film Distribution.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]