Ieri, la Ministerul Educatiei si Cercetarii a avut loc o conferinta de presa mai putin obisnuita. Cum protagonist a fost premierul Calin Popescu Tariceanu, care s-a apucat de vizite de lucru prin ministere, primul pe lista fiind Ministerul Educatiei si Cercetarii, gentile ziaristilor au fost controlate cu atentie de baietii cu „ochi albastri”, nu cumva sa atenteze cineva la viata demnitarului.
Desi nu a venit cu ceva special, vizita lui Tariceanu se pare ca face parte dintr-o strategie de a iesi la rampa si de a arata ca Guvernul este interesat de soarta invatamantului. Cam tarziu, daca tinem cont ca pentru suplimentarea bugetului educatiei cu 1% din PIB (1,1 miliarde euro) a fost nevoie de o greva generala in invatamant de aproape o luna.
Proiectele, care ar trebui sa demareze in acest an si sa se finalizeze in 2008, se refera la: „Camine si cantine studentesti moderne” – 169,9 milioane euro pentru reabilitarea a 176 camine, reparatii capitale la 64 camine si construirea a zece camine noi; „Campusuri scolare” – 360 milioane euro pentru construirea a 80 de campusuri scolare moderne; „Scoli de arte si meserii” – 200 milioane euro pentru infiintarea a 24 de scoli in opt regiuni ale tarii; „Managementul administrativ si financiar al scolii intr-un mediu descentralizat” – 800.000 euro pentru crearea instrumentelor necesare aplicarii descentralizarii. Alte proiecte care sunt in pregatire si a caror finantare este inclusa in acel 1,1 miliard de euro privesc implementarea sistemului modern de predare cu ajutorul calculatorului, educatie timpurie, educatia pentru cariera, microbuze pentru scolile din mediul rural etc.
Cu toate ca se tot vorbeste de descentralizarea invatamantului, toate proiectele vor fi insa centralizate, derularea acestora urmand a fi coordonata strict de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), ministrul Mihail Hardau fiind clar mandatat in acest sens.
Mai mult, premierul Tariceanu i-a dat indicatii clare ministrului Hardau. „In minister va exista o comisie pentru elaborarea si urmarirea proiectelor, astfel ca se va face o suplimentare cu 30 de posturi. In doua saptamani sa fie facuta o prezentare publica a calendarului proiectelor si a ghidului de utilizare”, a spus premierul Tariceanu.
In privinta campusurilor scolare care urmeaza a fi construite in diverse localitati urbane, Tariceanu i-a atentionat si pe primari.
„Terenurile pentru campusuri vor fi puse la dispozitie de municipalitate, care va trebui sa pregateasca actele. Daca unele comunitati nu vor fi in stare sa puna la dispozitie teren, vor pierde proiectul si acesta va fi aplicat in alta localitate”, a mai spus premierul.
Descentralizarea, care pana la urma este practic centralizata la centru, a fost motivata de Tariceanu prin anvergura proiectelor si a sumelor, fiind „necesare o urmarire si coordonare foarte atente”.
„Sunt lucrari incepute si din 1991 care au intrat in conservare si trebuie finalizate, deci primele lucrari atacate vor fi cele care stau neterminate. Ca raport al sumelor alocate din finantarea de 1,1 miliarde euro pentru infrastructura, 2/3 vor merge in invatamantul preuniversitar si 1/3 in invatamantul superior”, a declarat ministrul Hardau, care s-a dovedit ieri un elev constiincios si ascultator, vizibil emotionat de vizita „profesorului” Tariceanu.
Mercedes in loc de Aro
Pana la finele acestui an, Ministerul Educatiei si Cercetarii va cumpara 60 de microbuze destinate transportului elevilor din mediul rural.
„Am remarcat ca sunt destule zone in care elevii merg si 7 km pe jos pana la scoala si trebuie sa mai cumparam microbuze. Vrem sa achizitionam peste 300 de microbuze, dar in prima etapa, deci in acest an, doar 60, pentru care avem deja fonduri. Pentru celelalte microbuze vom primi fonduri de la Guvern”, a spus ieri Mihail Hardau, ministrul Educatiei si Cercetarii. Ministrul a mai spus ca a inceput deja procedura de elaborare a caietului de sarcini, iar licitatiile pentru cumpararea microbuzelor se vor organiza in mai multe regiuni ale tarii, pentru a nu exista o singura firma care sa furnizeze autovehiculele. Chiar daca nu a spus exact despre ce marca va fi vorba, prin MEdC se aude ca preferate ar fi microbuzele Mercedes, galbioarele Aro fiind sterse complet de pe lista.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]