» Societatea de stat a incheiat un contract de achizitie a electricitatii din Republica Moldova.
» Si nemtii de la E.ON Moldova analizeaza oportunitatea, dar nu au facut primul pas.
» Din exportator net, Romania tinde sa devina importator de energie electrica.
De unde, cu cativa ani in urma, Romania era un exportator de electricitate in regiune, acum societatile de distributie au inceput sa importe energie, din cauza ofertei reduse de pe piata, cauzate de seceta, si a cererii in crestere. Startul a fost dat chiar de compania de stat Electrica SA, care a incheiat un contract pe un an de zile pentru importul energiei din Republica Moldova. Totodata, si oficialii E.ON Moldova s-au aratat interesati ca in viitor sa recurga la o solutie similara, privirile lor fiind indreptate tot peste Prut. Insa totul a ramas la nivel declarativ, societatea netrimitand, cel putin deocamdata, nici o scrisoare de intentie in acest sens, dupa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al E.ON Moldova, Georgeta Dinu.
Sistem "insula"
Intre timp, s-au miscat mai repede cei de la Electrica, incheind un contract de import in sistem "insula" pentru o cantitate medie de energie de 700 MWh. Sistemul "insula" presupune practic izolarea zonei in care se fac importurile, deoarece cumpararea de energie electrica din statele extracomunitare este strict reglementata. Este, practic, vorba de un import "de completare".
Importul este limitat pe o "insula de consum", deoarece Republica Moldova nu este conectata sincron la sistemul european al Uniunii Coordonatorilor si Transportatorilor de Energie (UCTE). Importurile de energie din sistemele ce nu fac parte din UCTE pot fi realizate doar cu obtinerea prealabila a acordului acestei organizatii si numai limitat, pe zone izolate de consum. Electrica a mai importat energie din Moldova si in 2003 si in 2004, insa pe baza unor contracte cu termene mai scurte, de cateva luni.
Dupa cum ne-au declarat responsabilii Electrica SA, decizia de a cumpara energie de peste Prut a fost luata in primul rand pentru a acoperi necesarul, avand in vedere ca acesta nu se poate obtine integral de pe piata interna. Pe de alta parte, si tarifele percepute de moldoveni au fost avantajoase. Chiar daca energia vine din Republica Moldova, furnizorul este de fapt compania Inter RAO UES, operatorul de importuri si exporturi de electricitate din Rusia. Este vorba de primul export al Rusiei catre Romania in ultimii douazeci de ani.
20% din necesar
Potrivit aceleiasi surse, cantitatea de energie importata din Moldova reprezinta aproximativ 20% din necesar. Oficialii Electrica nu se sfiesc sa afirme ca, dupa expirarea acestui contract de un an de zile, in functie de oportunitati, vor mai recurge la importuri.
Nu este pentru prima oara cand Romania importa energie din tarile vecine, insa pana in acest an soldul comercial era in crestere continua, in favoarea exporturilor. Achizitii de electricitate s-au mai facut, de-a lungul timpului, din Bulgaria, Serbia, Ungaria si Ucraina (prin "insula" Burstin).
Pe fondul secetei, abia in acest an se face simtita tendinta schimbarii balantei schimburilor de energie in favoarea importurilor. Daca luam in calcul primele cinci luni din 2007, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, se observa o reducere la jumatate a soldului importuri-exporturi. In perioada mentionata din 2006, media exporturilor era mai mare decat cea a importurilor cu 571 MW, in timp ce in acest an diferenta a fost de numai 277 MW.