1.9 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialEuromedic a umflat de zeci de ori valoarea serviciilor medicale

Euromedic a umflat de zeci de ori valoarea serviciilor medicale

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Un control dispus, anul trecut, de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Hunedoara (CJASH) la Centrul de Diagnostic Petrosani, apartinand firmei romano-israeliene Euromedic Romania SRL, a dus la descoperirea unor grave nereguli privind modul cum au fost decontate serviciile medicale din bani publici. Inspectorii care au verificat activitatea centrului au constatat ca Euromedic ar fi facut raportari false in ceea ce priveste numarul si tipul investigatiilor realizate. Aceasta a permis, potrivit rezultatelor controlului, ca firma romano-israeliana sa incaseze ilegal de la CJASH zeci de miliarde de lei. Actionarii Euromedic Romania, cetateni israelieni, au beneficiat de sprijinul unor oameni de casa ai fostului premier Adrian Nastase, printre care se numara Alexandru Bittner, Adrian Petrache si Finis Bartolomeu.

Investitie de miliarde, amortizata in mai putin de un an

Spitalul de Urgenta Petrosani nu se deosebeste cu nimic de alte unitati din sistemul medical din Romania: fonduri insuficiente, restante la plata facturilor, bolnavi care vin cu medicamente de acasa etc. In aceeasi curte cu spitalul functioneaza Centrul de referinta de diagnostic imagistic al firmei Euromedic. Situatia sa contrasteaza in mod evident cu cea a unitatii spitalicesti. Un contract gras, incheiat cu statul, a permis patronilor sai sa incaseze anual peste trei milioane de dolari, pentru realizarea de investigatii paraclinice, in conditiile in care valoarea tuturor echipamentelor medicale ale centrului nu depaseste suma de 1,5 milioane de dolari. Aceasta inseamna ca investitia Euromedic s-a amortizat foarte rapid, afacerea fiind insa apreciata ca extrem de paguboasa pentru bugetul statului.

Ministerul Sanatatii
nu a acreditat Euromedic Petrosani

Una dintre primele constatari ale inspectorilor CJAS Hunedoara a fost aceea ca, timp de aproape un an, Centrul Euromedic Petrosani a functionat ilegal. Astfel, desi a fost infiintata in anul 2004, unitatea nu a fost acreditata de MS decat un an mai tarziu. „Atat la data incheierii contractului pentru anul 2004 (n.r. – contract de furnizare a serviciilor medicale), cat si pe toata durata derularii lui, SC Euromedic Petrosani nu a fost autorizata de MS, prin ordin, ca si centru de referinta de diagnostic imagistic”, au consemnat in procesul-verbal de constatare raportorii CJAS Hunedoara. Ulterior, reprezentantii Euromedic au prezentat un ordin semnat de ministrul Mircea Cinteza prin care se aproba functionarea Centrului Petrosani. Documentul ridica insa mari semne de intrebare, neavand numar si nici data. In plus, ordinul nu a fost publicat niciodata in Monitorul Oficial, ceea ce poate duce la nulitatea acestuia. La obiectiunile CJASH, presedintele Euromedic Romania, Anca Petca, a trimis, prin fax, un al doilea ordin, pe care erau completate cu pixul numarul si data: „nr. 686 din 28.06.2005”. Semnatura lui Mircea Cinteza prezinta insa diferente vizibile fata de cea de pe primul document, de unde rezulta ca ministrul de atunci a mai eliberat un act cu acelasi continut, pentru a atesta legalitatea activitatii Euro-medic.

Contracte
ilegale

La verificarea contractelor in baza carora au fost furnizate serviciile medicale au aparut alte nereguli grave. Potrivit CJAS, valoarea contractului pe anul 2004 a fost stabilita fara sa fi fost negociat volumul de investigatii estimat ca fiind necesar pentru asigurati, asa cum prevad normele legale. Ramane un mister cum fostul director al CJASH Mihail Flo-rescu a aprobat pentru Euromedic Petrosani, in 2004, fara justificare, uriasa suma de 3 milioane de dolari. In plus, contractul incheiat atunci nu a fost intocmit dupa modelul-cadru agreat de MS si contine prevederi dezavantajoase pentru sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Acesta a permis firmei romano-israeliene sa incaseze sume de bani importante fara a avea obligatia de a dovedi efectuarea serviciilor medicale. Euromedic a invocat faptul ca valoarea contractului a fost stabilita in urma incheierii unor conventii cu fosta conducere a CJASH.

Costuri de zeci de ori mai mari

Surprizele cele mai mari au aparut atunci cand s-a verificat modul in care au fost facute decontarile pentru serviciile medicale. Potrivit raportului de constatare al CJASH, „volumul de investigatii realizat nu justifica in totalitate sumele incasate”. De pilda, la nivelul lunii octombrie 2004, pentru 855 de investigatii efectuate, Euromedic Petrosani a incasat 5,2 miliarde ROL, ceea ce reprezinta un pret mediu de 6 milioane ROL, in conditiile in care mai mult de 90% din analizele medicale realizate in acea perioada (examene radiologice si radiografii) au avut tarife intre 100.000 si 500.000 ROL.
Concluzia inspectorilor CJASH nu lasa loc de interpretare: „In anul 2004 si in intervalul 01.01-13.02.2005, SC Euromedic nu a justificat in intregime cu servicii medicale paraclinice sumele facturate.
Atat numarul investigatiilor, cat si structura acestora sunt sub nivelul fondurilor alocate, ceea ce a condus la costuri/investigatie, in unele cazuri, de zeci de ori mai mari decat costurile reale”.

Pacientii, pasati
de la nevasta la sot

Verificarea biletelor de trimitere si a fiselor de solicitare a aratat ca la Centrul Euromedic au fost indrumati frecvent pentru investigatii paraclinice pacienti internati in Spitalul de Urgenta Petrosani, in conditiile in care unitatea sanitara avea in dotare aparatele necesare realizarii acestor analize. Astfel s-a impovarat inutil bugetul CJASH. Motivul pentru care s-a procedat asa nu este chiar sur-prinzator, daca luam in calcul ca sotia directorului Euromedic Petrosani, Sidonia Faibis, este directoarea Spitalului de Urgenta.
Echipa de control a verificat si contractele de munca ale medicilor centrului, pentru a vedea daca unitatea sanitara a asigurat servicii medicale non-stop, asa cum prevad in mod expres normele legale. Inspectorii au constatat ca aceasta conditie nu a fost indeplinita. Astfel, majoritatea medicilor centrului erau incadrati in alte spitale cu norma de baza. Mai mult, aceste unitati nici nu erau in Petrosani. Responsabilii Euromedic nu au putut explica, de pilda, cum ar putea un medic al unui spital din Focsani (!?!) sa lucreze permanent la centrul de diagnostic de la Petrosani. „Euromedic nu a asigurat servicii medicale timp de 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, deoarece durata de munca stabilita in contractele individuale ale medicilor nu totalizeaza 24 de ore pe zi”, se arata in raportul de control.

Alta verificare, aceleasi nereguli

La inceputul acestui an, controlul CJAS Hunedoara a „lovit” iar Centrul Euromedic de la Petrosani. Ca si anul trecut, inspectorii au constatat neconcordante intre analizele recomandate si cele efectuate. Potrivit inspectorilor CJAS, Euromedic a raportat eronat investigatii medicale, neregasindu-se biletele de trimitere pentru acestea. In alte cazuri, biletele de trimitere nu specificau laboratorul care sa faca investigatiile. Controlul a mai relevat ca mai multe examene au fost raportate de doua ori si, implicit, decontate dublu. O serie de foi de observatie nu aveau avizul medicului-sef al sectiei unde era internat bonavul, iar biletele de trimitere nu erau complete, nefiind specificat nici macar diagnosticul. Mai mult, au fost gasite trimiteri pentru investigatii medicale eliberate de medici care aveau o cu totul alta specializare. In consecinta, CJAS Hunedoara nu a validat spre decontare, pentru luna ianuarie, analize supraevaluate, in suma totala de 115 milioane lei vechi.

Raportul de control, contestat de centrul medical

Responsabilii Euromedic au contestat rezultatele controlului efectuat de CJASH, formuland un punct de vedere. Potrivit documentului, referitor la constatarea ca nu a fost asigurata continuitatea serviciilor medicale, „nu au existat solicitari medicale de urgenta sau nonurgenta care sa nu fi fost primite din cauza programului de lucru”. Referitor la valoarea contractului de furnizare a serviciilor medicale, Euromedic a negat ca aceasta nu ar fi fost negociata. Suma ar fi fost stabilita de comun acord cu MS in data de 15.06.2001. Pe de alta parte, responsabilii centrului medical spun ca „nu este relevanta pentru decontare detalierea investigatiilor efectuate, in conditiile in care modalitatea de plata a fost suma fixa negociata si nu tarif pe investigatie”.
Directorul Euromedic Petrosani, Gheorghe David, a refuzat sa-si spuna propriul punct de vedere referitor la concluziile raportului de control al CJAS, pe motivul ca nu este imputernicit de conducerea de la Bucuresti sa discute cu presa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă