Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie întârzâie să facă public rechizitoriul prin care senatorul PSD Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată în stare de arest pentru fapte de corupţie. În acest dosar, doi judecători de la Înalta Curte au dat declaraţii de învinuit, iar alţi şase au fost martori. Din rechizitoriu şi din declaraţiile martorilor şi făptuitorilor, opinia publică poate reconstitui lanţul traficul de influenţa aşa cum se practica de unii politicieni şi judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Tergiversarea publicării rechizitoriului se poate interpreta ca tentativă de ascundere a faptelor de corupţie a unor înalţi judecători, cu salarii de peste 150 de milioane de lei lunar. Sumele vehiculate ca mită în acest dosar au fost de 200.000 de euro (în cazul Căşuneanu) şi de 119.000 lei ( în cazul Locic).
20 de magistraţi atinşi, tangenţial, de Voicu
Dosarul lui Cătălin Voicu deţine recordul absolut al magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie implicaţi ca învinuiţi în fapte de corupţie sau ca martori. Judecătorii supremi Florin Costiniu şi Cristian Jipa sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă, iar colegii acestora Lidia Bărbulescu ( preşedintele interimar al Înaltei Curţi), Nicu Jidovu, Dana Vartirez, Simona Marcu, Carmen Frumuşelu şi Joiţa Preda au fost audiaţi ca martori. În afară de aceşti magistraţi, au mai dat declaraţii ca martori ( şi vor mai da) mai mulţi procurori şi judecători de la diferite instanţe din Bucureşti şi din ţară, care au avut în lucru dosarele pe care Voicu le-a rezolvat, după cum s-a lăudat în interceptările convorbirilor telefonice şi ambientale. Pe deasupra, a fost audiat şi procurorul Dan Chiujdea, membru CSM, apropiat al senatorului Voicu. În total, în scandalul senatorului PSD Voicu apar peste 20 de magistraţi la care s-ar fi apelat pentru rezolvarea unor dosare, susţin surse judiciare. Pare a fi o caracatiţă, descoperită accidental pe parcursul a doar trei luni de monitorizate pe legea siguranţei naţionale . Monitorizarea a început la sfârşitul lunii august 2009, după ce liderul PSD Marian Vanghelie – apropiatul lui Cătălin Voicu – a declarat că a ajuns în posesia arhivei DGIPI, serviciul secret al Internelor.
„S-a sunat de trei ori de la biroul lui Costiniu”
În declaraţiile date la DNA, magistraţii Simona Marcu, Carmen Frumuşelu şi Dana Vartirez, care au judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie litigiul comercial al omului de afaceri Costel Căşuneanu, au susţinut că nu s-au făcut presiuni asupra lor pentru a da o soluţie favorabilă omului de afaceri. În schimb, Joiţa Preda, judecătoarea aceluiaşi litigiu, a precizat că în ziua pronunţării sentinţei, dimineaţa, „s-a sunat de trei ori de la biroului judecătorului Florin Costiniu, preşedintele Secţiei Civile”. În acea zi, ea şi colegele ei din completul de judecată au dat o soluţie defavorabilă societăţii lui Costel Căşuneanu. De asemenea, Joiţa Preda a relatat că, anterior celor trei telefoane, a avut o discuţie cu preşedintele interimar al Înaltei Curţi, Lidia Bărbulescu tot despre litigiul lui Căşuneanu. Potrivit Joiţei Preda, Lidia Bărbulescu, fără a pronunţa numele omului de afaceri, i-ar fi cerut să fie foarte atentă şi „să dea o soluţie temeinică, legală şi bine argumentată în dosarul numărul (…)” deoarece este un dosar „monitorizat de servicii”. În declaraţia sa, Lidia Bărbulescu, preşedintele interimar al Înaltei Curţi, a recunoscut intervenţia, dar a susţinut că demersul ei a fost doar în interesul respectării legii. Potrivi normelor, însă, un şef de instanţă nu are voie să dea indicaţii magistraţilor care judecă un anumit dosar. Se presupune că acel magistrat a ajuns judecător la Înalta Curte tocmai pentru că este ireproşabil şi respectă cu stricteţe legile.
Voicu are alte două dosare penale la DNA
În afară de dosarul aflat în stare de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la DNA mai există două dosare penale care vizează fapte de corupţie în care sunt implicaţi magistraţii lui Voicu. Un dosar priveşte implicarea în fapte de corupţie a judecătorului suprem Cristian Jipa, iar celălalt (42/P/2010) vizează cazurile penale şi civile rezolvate de senatorul Cătălin Voicu cu ajutorul unor magistraţi şi poliţişti din Bucureşti şi din ţară.
Cum şi-a justificat Cătălin Voicu „împrumutul” de 200.000 de euro de la Căşuneanu
Potrivit declaraţiilor date în timpul urmăririi penale, senatorul Cătălin Voicu a susţinut că intenţiona să folosească cele 200.000 de euro cerute de la Căşuneanu pentru a-şi achiziţiona o casă, dar că în final această sumă i-a dat-o „finului” său, Dan Radu Florea. Potrivit lui Voicu, în cursul anului 2009 ar fi finaţat afacerile „finului său” cu suma totală de 550.000 de euro. Florea i-ar fi returnat doar 300.000 de euro, restul datoriei de 250.000 de euro fiind „preluată”de un anume Ungureanu din Ploieşti. Voicu a introdus în declaraţii personajul „Ungureanu” după ce procurorii au descoperit ( prin interceptări) că Florea nu a împrumutat niciodată 200.000 de euro de la Voicu, ci o sumă mai mică, pe care i-a dat-o înapoi. Pe deasupra, în interceptări Florea a deconspirat tentativa lui Voicu de a preconstitui proba împrumutului de bani de la Căşuneanu, susţinând că dacă Voicu îl „bagă în astfel de arhitecturi”, se va autodenunţa la DNA.
Fragmente din interceptări
Judecătorul Florin Costiniu: „a fost rugată la cel mai înalt nivel cu putinţă”
Convorbirea telefonică dintre judecătorul Florin Costiniu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu, interceptată de procurori, face o radiografie a modului în care se practica traficul de influenţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a modului în care era analizat eşecul traficului
Costiniu Florin: Domnu’…îmi pare rău că trebuie să nu vă dau o veste bună. Dar după ce s-a ….în fond, după casare s-a menţinut soluţia de la Curtea de Apel. Vreau să vă spun că mie-mi, îmi tremură nu numai vocea, îmi tremură mâinile de…nervi şi de indignare pentru ce s-a întâmplat. Credeţi-mă, că fratele dumneavoastră ( Cătălin Voicu- n.n.) care e langă mine şi cu mine, am făcut, nu ce era omeneşte posibil, mai mult decât atât. Vorbesc pe un telefon care probabil este ascultat. Mă jur pe nepoţii mei!
Caşuneanu Costel: Nu. Staţi domne’ liniştit…
Costiniu Florin: Am şi eu nepoţi. Domnu’, deci vreau să vă spun, şi cum să spun; am o nepoţică de patru luni şi unu de doi ani şi nouă luni. E Dumnezeu deasupra! Nu ce era omeneşte posibil, mai mult decât ar fi fost omeneşte posibil! Din păcate, una dintre doamnele cu pricina, doamna din Ploieşti ( judecătoarea Joiţa Preda – n. n.) a făcut pactul cu diavolul, probabil pe bani mulţi, iar celelalte două, mai temătoare, mai speriate. Speriate de mediatizare, speriate de aşa….au fost forţate pur şi simplu să….
Caşuneanu Costel: Incorect, total incorect.
Costiniu Florin: Total, total. Este o mizerie, o batjocură. Vom vedea ce remedii juridice a…mai sunt, ce anume se mai poate face, dar asta aş vrea să reţineţi şi vă spun, este un Dumnezeu care le ştie pe toate. Nu, nu, ceea ce era îndeobşte de făcut pentru a ajuta un prieten, un frate. Mai mult decat atât. Şi, când o să veniţi , o să am rugămintea să ne întâlnim o jumătate de oră, să bem un pahar de apă împreună…
Caşuneanu Costel: Cu mare plă…
Costiniu Florin: Şi să vă povestesc că, repet, a…dacă nu fac atac cerebral în următoarea oră, nu mai fac niciodată. Nu fac niciodată pentru că s-a dat o soluţie, nu, eu vă spun acuma pe telefoanele astea ascultate, superascultate… S-a dat o soluţie strâmbă, cu totul şi cu totul din alte considerente decât dreptatea, decât legea, decât tot.
Caşuneanu Costel: Asta e….
Costiniu Florin: Una dintre doamne ( Joiţa Preda-n.n.), deşi a fost rugată la cel mai înalt nivel cu putinţă( de Lidia Bărbulescu, preşedintele interimar al Inaltei Curti, afirmaţie negata în timpul audierilor ca martori- n.n.), a preferat arginţii, cum se spune. Iar celelalte două ( Carmen Frumuşelu si Simona Marcu- n.n.), de frică şi terorizate de asta ( adică de Joiţa Preda-n.n.), care-i mai bătrână, care a fost preşedintă de tribunal, care nu ştiu ce, le-a….aşa ameninţate cu DNA, cu dracu să le ia. Deci, vă spun: am avut inclusiv la opt jumătate, azi de dimineaţă ( când de la biroul lui Costiniu de la Înalta Curte s-a sunat de trei ori la biroul magistraţilor din completul Joiţei Preda-n.n.), ultima, ultima discuţie, şi am fost încredinţat până acum, la şase seara, că totul va fi, nu bine, că va fi legal, că va fi normal, că va fi în acord cu omenia şi dreptatea.
Dan Radu Florea: „La DNA eu spun adevărul”
Fragmente din convorbirile „finului” Dan Radu Florea, care demontează apărarea lui Voicu, susţinând că nu a fost împrumutat de acesta cu cele 200.000 de euro primite de la Căşuneanu, ci cu sume mai mici pe care i le-a restituit . Pe deasupra, Florea deconspiră intenţia lui Voicu de a preconstitui probe în apărarea sa
Radu Dan Florea: Eu ce am avut de dat i-am dat bani înapoi, băi, frate, ce mă bagă pe mine?
Laura Drăgotescu: Păi…eu vă spusei ce dădură pe Realitatea. Nu vă acuză pe dvs pe Realitatea, dar apăru numele
Radu Dan Florea: Doamne, ia-mă! Eu ce am avut datorie eu i-am dat-o
Laura Drăgotescu: Da, ei interpretează că v-ar fi sunat pe dvs ca să justifice declaraţia pe care a dat-o el că au fost banii luaţi împrumut pentru dvs, pentru…
Radu Dan Florea: Măi, eu ce am avut datorie am dat şi cu aia gata. Poa’ să mă cheme oricine oriunde, eu recunosc într-adevăr când mi-a dat bani, dar eu i-am dat bani înapoi şi cu aia gata. Eu nu intru în c… de genul ăsta, în care văd că e băgat. Doamne (…) Păi eu, ce, mă bag în arhitecturi, la tâmpenii, la (…)
Radu Dan Floarea: Deci, ăsta e faptul că m-a chemat la el, că mi-a dat, mi-a zis că ar fi luat banii de acolo. Eu nu ştiu de unde i-a luat şi când am auzit că pur şi simplu îmi cere chestia asta cu avocatul, cu tine, să te duci tu acolo, am plecat şi dus am fost. Eu nu mă bag în jocuri de genul ăsta, mă!
Laura Drăgotescu: Dar ai? Ce vrusei să te întreb..asta -i discuţie la telefon,nu?
Radu Dan Florea: Da, telefonică, îmi aduc aminte de ea. Da, îmi aduc aminte de ea, de încerca şi eu mă blocam că el are darul de a pune oprelişte pe om. Eu ştiam de datorie certă, care am datoria. Şi eu m-am achitat de datorie. Şi nici nu am..niciodată nu am primit asemenea sumă. Hai, mă! Să fim serioşi, ce dracu încearcă să îmi pună mie în cârcă? Eu nu mă bag în jocuri de genul ăsta, mă!
Laura Drăgotescu: Deci, şi interpretare ăstora de la Realitatea tot asta e. Adică cel puţin aşa susţin procurorii. Că ăsta a fost un telefon dat aşa, ca să justifice.
Radu Dan Florea: Du-te, mă, de aici! La DNA eu spun adevărul, am şi martori, am martori clar, am dat banii înapoi. Păi ce, eu sunt tâmpit la cap? Ce treabă am avut eu cu Căşuneanu? Ce bani am luat eu de la Căşuneanu? Nu am luat niciun ban. El m-a ajutat o dată cu nouăzeci, o dată cu douăzeci, o dată cu nu ştiu treizeci sau patruzeci, eu i’am dat banii înapoi. Când am avut probleme, atunci i-am depus garanţia. Da? Dar că nu… am luat eu bani de la Căşuneanu şi de la dracu. Du-te, bă, de acia. Ia uite, mânca-ţi-aş !