-0.1 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăSpecialEXCLUSIV. Dosarul furtului de armament: Ultimul focos, găsit într-un puţ din Chitila

EXCLUSIV. Dosarul furtului de armament: Ultimul focos, găsit într-un puţ din Chitila

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Update 4: Ultimul focos, din cele 80 furate dintr-un transport feroviar, a fost găsit într-un puţ din Chitila, informează surse oficiale, potrivit Mediafax.

Focosul a fost găsit într-un puţ, unde a fost necesară vidanjarea acestuia pentru ca proiectilul să poată fi scos în siguranţă, precizează sursele citate.

Update 3: PARCHETUL GENERAL a anunţat printr-un comunicat că cele 4 lazi dispărute dintr-un tren marfar la data de 18 iulie 2011 „au fost identificate în apropierea staţiei CFR Chitila. ; un focos a dispărut.

Potrivit documentelor ridicate şi verificate de procurori a rezultat că în cele 4 lăzi se aflau în total 80 de focoase, câte 20 în fiecare ladă. Astfel, au fost descoperite 79 de focoase din totalul celor 80 dispărute.

Trei dintre lăzi au fost găsite într-o fântână părăsită (secată), între hăţişurile de la marginea pădurii, la aproximativ 4 km de localitate, şi nu prezentau urme de forţare( fiind sigilată cu bandă).

De menţionat că aceste lăzi sunt din lemn şi în interiorul lor se află cutii din metal (zinc) iar în interiorul acestora, dispozitivele militare (focoasele).

Cea de-a patra ladă a fost identificată pe o stradă din localitatea Chitila, prezenta urme de ardere a părţii din lemn şi s-a constatat că aceasta a fost deschisă iar din interior fuseseră sustrase cele 20 focoase.

Dintre acestea, 19 focoase au fost găsite într-un sac de rafie, în zona unor pâlcuri de arbuşti din pădurea Chitila. Un singur focos nu a fost găsit până în prezent, sens în care căutările sunt continuate în toată zona, prin periere bucată cu bucată, întrucât detectorul de metale nu este eficient, având în vedere materialul de natură neferoasă din care este confecţionat acesta.

În cadrul cercetărilor au fost efectuate planşe foto şi s-au prelevat urme în vederea valorificării acestora din punct de vedere criminalistic.

Cercetările sunt continuate in rem pentru identificarea autorilor, urmând ca , pe măsură ce ancheta avansează să informăm opinia publică”.

 

UPDATE 2: În cursul nopţii, anchetatorii au mai reţinut 14 persoane suspectate de furtul focoaselor pentru rachete sol-aer. Suspecţii au fost reţinuti pe raza localităţii Chitila. Între cei reţinuţi se află şi minorul de 15 ani al cărui tata se află în închisoare, se pare tot pentru furt de componente militare, iar mama lui este la muncă în străinătate.

Dacă suspecţii- civili vor fi învinuiţi de rupere de sigilii şi furt, dosarul va ajunge de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti la cel civil. Anchetatorii au recuperat toate cele patru lăzi cu focoase pe un teren viran din apropierea Căii Ferate. Una dintre lăzi era deschisă, câteva focoase deteriorate au fost găsite aruncate în apropierea lăzii deschise, spun surse judiciare. Echipele de poliţişti, jandarmi şi ofiţeri DGIPI nu au părăsit zonă deoarece fac percheziţii la domiciliile suspecţilor.

UPDATE: Unul dintre hoţii celor patru lăzi de focoase a fost capturat, deja, la Chitila.

Echipajele anchetatorilor, formate din poliţişti, jandarmi şi ofiţeri DGIPI, ajutaţi de SRI, sunt în căutarea altor trei persoane suspectate. Între cei suspecţi se află şi un minor de 15 ani din zona Chitilei.

Toate cele patru lăzi cu focoase au fost recuperate. Se presupune că cele patru lăzi ar fi fost furate în zona Chitilei. Mecanicul şi mecanicul-ajutor al trenului au fost concediaţi.

 

Jandarmii care s-au uitat la televizor, în loc să asigure paza vagoanelor încărcate cu focoase pentru rachete şi cu alte componente, au fost puşi sub învinuire luni de către procurorii militari pentru călcare de consemn, spun surse judiciare. De asemenea, a fost pus sub învinuire şi mecanicul trenului. „Prioritatea noastră este recuperarea componentelor militare furate, nu arestarea mecanicului şi a jandarmilor care nu şi-au făcut datoria,” spun surse apropiate anchetei

După cum Romania Liberă a relatat ieri în exclusivitate,î n timpul staţionărilor unui tren marfar încărcat cu componentele unor rachete sol-aer, jandarmii s-au uitat la televizor în loc să asigure paza vagoanelor. Focoasele, fabricate de SC Tohan Zărneşti, au fost încărcate în marfar la Braşov, cu destinaţia Bulgaria. Pe traseul Braşov- Giurgiu trenul a avut mai multe opriri, cea mai lungă ( de peste două ore) fiind in halta Raduleşti – Teleorman (unde jandarmii s-au uitat la televizor). O altă oprire, suspectă deoarece nu era în program, s-a petrecut pe raza localitatii Stăneşti-Giurgiu, cand jandarmii ar fi observat că mecanicul trenului a dus nişte canistre spre un autovehicul.

Regulamentele incalcate

Potrivit procedurilor, pe tot timpul stationarii unui vehicul incarcat cu arme , munitii sau substante explozive, cei care asigura paza sunt obligati sa patruleze in jurul vagoanelor incarcate cu arme si sa asigure perimetrul din zona, spun surse judiciare. Nu au facut-o, motiv pentru care ei vor fi inculpati cel putin pentru calcare de consemn, spun surse judiciare. Pentru furtul focoaselor s-a inceput urmarirea penala deocamdata „in rem” deoarece deocamdata faptuitorii nu au fost descoperiti. Mecanicul trenului va fi invinuit si el. Ieri, cei 10 jandarmi si mecanicul trenului au fost adusi cu dubele la Bucuresti, la sediul Parchetului Militar, pentru audieri si confruntari. De asemenea, au fost citati si sefii lor directi pentru clarificarea competentelor si responsabilitatilor fiecaruia.

Transportarea unor arme sau munitii la romani: prilej de divertisment si de tranzactii ilegale

Intr-o prima runda, cei 10 jandarmi au fost audiati chiar in gara Giurgiu Nord, locul unde s-a observat prima data ca un vagon avea sigiul rupt , iar din vagon lipseau patru lazi cu 64 de focoase pentru rachete. In timpul audierilor de ieri de la sediul Parchetului Militar Bucuresti, jandarmii au sustinut ca la Radulesti, inainte sa se uite la televizor, ar fi verificat sigiliile vagoanelor care ar fi fost intacte. Tot ieri la audieri, mecanicul trenului a recunoscut faptul ca a oprit ilegal la Stanesti -Giurgiu pentru a vinde 70 de litri de motorina, tranzactia fiind confirmata si de comparator, identificat usor deoarece jandarmii si-au notat numarul masinii stationate langa tren. Pana la inchiderea editiei, anchetatorii nu au aflat in ce halta sau gara s-au furat componentele militare, nici macar nu se putea aproxima zona savarsirii delictului.

Traseul marfarului

Componentele militare au fost încărcate în 7 dintre cele 16 vagoane ale unui tren marfar in cursul zilei de vineri, iar peste noapte trenul a staţionat în triaj – Brasov, sub pază. Sâmbătă dimineata, în jurul orei 02.00, trenul a pornit spre Giurgiu, oprind o oră în gara Predeal, între orele 02.47 şi 03.48. Apoi, pe traseu, trenul a avut in total circa 10 opriri si incetiniri din cauza restrictiilor de viteza. Oprirea de cea mai lunga durata ar fi fost la Radulesti- Teleorman, unde trenul ar fi stationat aproape trei ore, timp in care jandarmii plictisiti s-au uitat la televizor. Apoi, trenul a mai oprit pe raza localitatii Stanesti-Giurgiu circa 15 minute , timp in care mecanicul trenului a dus niste canistre pline catre o masina stationata in acel loc. Trenul a ajuns in gara Giurgiu-Nord sambata in jurul orei 15,30. In momentul indeplirii formalitatilor vamale s-a descoperit ca sigiul unui vagon era rupt si usa glisanta deschisa, iar din vagon lipseau patru lazi incarcate cu un total de 64 de focoase. In cursul zilei de ieri, mai multe echipe de anchetatori au descins in toate zonele in care trenul a oprit sau a incetinit pentru a vorbii cu localnicii,cu angajatii CFR si cu proprietarii masinii catre care mecanicul trenului a dus canistrele cu motorina.

Contractul

Filiala S.C. Tohan S.A. a Companiei Nationale Romarm SA, în baza unui contract de export cu societatea SAGE Consultants Co din Bulgaria, având toate aprobările impuse de legile româneşti. Potrivit contractului, SC Tohan si-a indeplinit obligaţia de livrare în momentul în care a predat marfa vămuită pentru export în grija cărăuşului ( CFR Marfa) desemnat de cumpărător. De asemenea, contractul prevedea ca transferul de proprietate între furnizor şi beneficiar are loc loc la Braşov, a declrat presei Vasile Marius Crisan, director general al ROMARM. Societatea bulgara avea, la randul ei, toate aprobarile pentru a face comert cu arme.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă