-0.1 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăSpecialEXCLUSIV. UPDATE: peste 50 de persoane au fost deja audiate de procurori....

EXCLUSIV. UPDATE: peste 50 de persoane au fost deja audiate de procurori. La Radulesti, jandarmii s-au uitat 3 ore la televizor in loc sa pazeasca armele

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Update, 18 iulie, ora 12:00 – Procurorii au audiat peste 50 de persoane in dosarul furtului celor 64 de focoase, componente ale rachetelor sol-aer, dar nu au pus sub invinuire nici o persoana. Parchetul General a anunta ” inceperea urmăririi penale in rem (adica fara persoane inculpate, ci se cerceteaza doar faptele pentru a se ajunge apoi la faptuitori -nn) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat în dauna avutului privat şi rupere de sigilii”.

Au fost constituite echipe formate din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor abilitate care efectuează cercetări în cauză. Până în prezent , de la firmele implicate in vanzarea-cumpararea componentelor militare „s-au ridicat documente referitoare la încărcătura ce a format obiectul transportului, au fost identificate, prelevate şi ridicate urme ce se valorifică din punct de vedere criminalistic” a mai anuntat Parchetul.

În acest sens, până în prezent, s-a procedat la ridicarea de documente referitoare la încărcătura ce a format obiectul transportului, au fost identificate, prelevate şi ridicate urme ce se valorifică din punct de vedere criminalistic, s-au efectuat audieri (peste cincizeci de persoane).urtului celor 64 de focoase, componente ale unor rachete sol-aer, dar pana astazi nu a fost invinuita nici o persoana .

 

UPDATE – „In loc sa asigure paza vagoanelor incarcate cu componente militare, intr-o gara ( Radulesti-Teleorman), unde trenul marfar a stationat circa trei ore, cei 10 jandarmi s-au uitat la televizor” spun surse judiciare. Deja jandamrmii au confirmat ca s-au uitat la televizor. Ramane inca o enigma modul in care hotii au reusit sa arunce din tren cele patru lazi cu 64 de focoase deoaarece o singura lada cantareste peste 100 de kilograame, spun specialistii. ” Focoasele au o lungime de 1,80 metri si circa 60 de centimetri latime, si circa 6 kilograme fiecare, iar intr-o lada erau 16 focoase” spun sursele noastre. Pe traseul de la Zarnesti (Brasov) pana la Giurgiu au fost cel putin 10 stationari si multe alte incetiniri. Sute de politisti periaza perimetrele opririlor si incetinirilor trenului.

 

Sambata, patru lazi cu 64 de focoase au fost furate cel mai probabil in halta Stanesti -Giurgiu, unde trenul marfar de 16 vagoane a incetinit ( zona cu restrictie de viteza). Nu sunt excluse nici alte zone unde ar fi putut actiona hotii, vreo 10 locuri unde trenul, care rula pe ruta Zarnesti (Brasov)- Giurgiu, a avut restrictii de viteza. Vagoanele marfarului erau pline cu diverse componente de armament greu. Se presupune ca intr-un astfel de moment in care trenul a incetinit sau chiar a oprit, hotii au urcat pe vagon, au fortat usa si apoi au aruncat lazile din tren. ” In zonele unde exista restrictii de viteza actioneaza grupuri de hoti care se agata de vagoane si, cum sunt deja specializati in a deschide usile vagoanelor, arunca rapid marfurile din vagoane , iar de pe jos le ridica alti membri ai grupului, care de obicei vin cu masini ( probabil cu un TV) pentru ca sa dispara repede cu marfa furata” spun specialistii.

Furtul a fost descoperit abia in Gara Giurgiu- Nord, cand urma sa se faca vamuirea marfii. Autoritatile spun ca cele 64 de componente au fost fabricate la „Tohan” Zarnesti si vandute, prin compania nationala ROMARM, unei firme ( tot de stat) din Bulgaria. De asemenea, autoritatile spun ca aceste componente nu contineau explozibil, ci erau doar carcase metalice. Trenul era pazit doar de 10 jandarmi ( in loc de 32) , care se aflau insa toti intr-o cabina a trenului. Regulamentul prevede ca paza trebuie asigurata de cate cel doi jandarmi pentru fiecare vagon.

Paza romaneasca a transportuui trebuia schimbata cu bulgarii la granita, imediat dupa vamuirea de la Giurgiu

Regulile comertului cu arme

Fabrica de arme de la Tohan-Zarnesti ( Brasov), care functioneaza pe principiile unei unitati militare, produce componente pentru proiectile reactive, focoase, lansatoare portabile si alte produse militare. De asemenea, ofera cumparatorilor specialisti pentru ansamblarea componentelor , pentru intretinere , eventual revizia armamentului. Vanzarile produselor militare de la Fabrica Tohan (filiala a centralei ROMARM) erau autorizate conform legislatiei. Fiecare vanzare este autorizata special de ANCEX- institutie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, se cunoaste cu exactitate utilizatorul final al marfii vandute, care, la randu-i, este supus verificarilor guvernamentale, conform uzantelor internationale reglementate de ONU . Aceste masuri de siguranta se iau pentru ca armele sa nu ajunga in tari aflate sub embargou dn cauza razboaielor civile sau sa nu ajunga la grupari teroriste. In aces caz de furt de focoase era vorba de un transport intracomunitar, care a avut toate avizele, a anuntat ieri MAE.

Jardameria si-a asumat vina

Vina a fost asumata de Jandarmerie, care nu a securizat transportul. Institutia a anuntat sambata ca a declansat o ancheta interna.. Cei 10 jandarmi care insoteau marfa sunt la dispozitia procurorilor de la Parchetul Tribunalului Militar Bucuresti. In afara de cei 10 jandarmi vor fi audiati sefii lor directi, intre care si ofiterul operativ ( cel care asigura pazaa si ii instruieste pe jandarmi etc). Anchetatorii sunt interesati sa descopere si probabilele scurgeri de informatii, inclusiv de la angajatii CFR, de la care hotii ar fi putut primit pontul cu incarcatura trenului.

Ipoteza: hotii ar fi bulgari, iar furtul – o comanda speciala

Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca cetateni bulgari sa fie implicati in furt. „In sudul Bulgariei , ca de altfel si in aalte zone din balcani, exista grupari specializate in comertul ilegal cu arme si munitie. Modul de operare, rapiditatea cu care au actionat si apoi si-au sters urmele indica existenta unei grupari specializate. Zona de nord a Dunarii este frecventata de grupari supecte ” spun surse militare.

Daca sunt puse pe foc, pot exploda

Desi autoritatile au anuntat ca aceste componente militare nu contin explozibili, unii specialisti anunta ca daca sunt puse pe foc pentru a fi topite ( in cazul in care componentele au fost furate pentru a fi vandute ca fier vechi) pot exploda. Insa, carcasele pot fi folosite si pentru bombe artizanale, de aceea sunt cautate de grupari teroriste pe piata neagra a comertului cu arme.

Comunicatul Parchetului

„La data de 16.07.2011, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost sesizat de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Giurgiu despre faptul că în cursul acelei zile, în jurul orelor 1530 , lucrători din cadrul Staţiei C.F.R. Giurgiu Nord au constatat că la un vagon din garnitura trenului ce conţinea obiecte cu specific militar, transportate în baza unui contract între societăţi private, sigiliile aplicate erau rupte şi uşa glisantă deschisă. Trenul se afla în Staţia C.F.R. Giurgiu pentru efectuarea formalităţilor vamale. Din interior s-a constatat că lipseau 4 lăzi cu dispozitive militare.La fata locului s-a deplasat echipa operativă împreună cu instituţiile abilitate, sub coordonarea procurorilor militari pentru efectuarea de cercetări” a anuntat ieri Parchetul General.

In cautarea hotilor, in afara de procurori si politisti, sunt implicati ofiteri din toate serviciile secrete ( SRI, DGIPI, DIM, SIE) .

Scandaluri celebre de comert ilegal cu arme

Ultimul furt de armament s-a petrecut in urma cu circa doi ani la o unitate militara din Ciorrogarla- Ilfov, cand au fost furate 62 de arme, intre care mitraliere AKM si chiar un laansator de racheta. Atunci, Sectia Parchtelor Militare nu a reusit sa recupererze armele sichiar a arestat soldati nevinovati. Abia dupa ce in ancheta s-au implicat SRI si DIICOT au fost descoperiti adevaratii hoti- membrii clanuuil Spotivilor, condusi de Eugen preda, sportiv la clubul Dinamo si angajat al Internelor. Tot SRI si DIICOT au resit sa recupereze armele. Atunci, hotii voiau sa vanda armele unor retele de traficanti de droguri.

Istoria postdecembrista a fost zguduita si de alte de cateva mari scandaluri de vanzari ilegale de arme, cel mai mediatizat fiind dosarul „arme pentru Africa- Shimon Naor”, in care au fost implicati ofiteri in rezerva din Romania, Israel, Ucraina, republica Moldova. Atunci, in scandal a fost implicata si o societata de stat ARSENALUL ARMATEI, care pentru 100.000 de dolari a acceptat sa fie paravanul traficantilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă