-0.1 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăSpecialFilmul marocan "Portile cerului" a primit trofeul Festivalului Anonimul

Filmul marocan „Portile cerului” a primit trofeul Festivalului Anonimul

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

A treia editie a Festivalului International de Film Independent Anonimul a luat sfarsit aseara, odata cu decernarea premiilor si cu fastuosul foc de artificii care ii innebuneste pe localnicii din Sfantu Gheorghe de doi ani incoace. Juriul prezidat de cineastul iranian Bahman Ghobadi a decis ca filmul marocan „Heaven's Doors”/”Portile cerului”, in regia lui Swel Noury si Imad Noury, sa primeasca doua premii – Trofeul Festivalului si Premiul pentru cea mai buna imagine.

Desi presedintele juriului e iranian si exista o oarecare jena in a premia un film iranian, nu s-a putut evita premierea lui „Offside” de Jafar Panahi, film care a pus umarul la miscarea de asanare a discriminarii la care sunt supuse femeile iraniene, pentru ca, in urma cu doua luni, guvernul iranian a decis sa le permita femeilor sa ia parte la meciurile de fotbal (filmul infatisand in maniera pseudo-documentara tocmai un meci de fotbal la care niste fete incearca sa se strecoare deghizate in barbati). Juriul de lungmetraj a premiat filmul cu Premiul pentru regie si a mai hotarat sa acorde doua mentiuni – una pentru interpretele din „Legaturi bolnavicioase” de Tudor Giurgiu, Maria Popistasu si Ioana Barbu, si a doua pentru „The Iceberg” de Dominique Abel, Fiona Gordon si Bruno Romy. Juriul de scurtmetraj, prezidat de Sita Banerjee (codirectorul Festivalului de scurtmetraj de la Capalbio), a decis sa acorde Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj filmului „Le Temps de Cerises” de Jean-Julien Chervier (Franta). Au fost acordate si doua mentiuni, filmelor „Hold Please” de Chris Cudlipp (Australia), respectiv filmului romanesc „Love Close-Up” de Sebastian Voinea, in care joaca Ana Ularu si Andi Vasluianu. Un Premiu special care poarta numele lui Ovidiu Bose Pastina a fost acordat scurtmetrajului „Terra incognita”, realizat de elvetianul Peter Volkart. In fine, juriul de la animatie, prezidat de Helen Gibbins, directorul Festivalului International de Filme de Animatie de la Melbourne, a acordat un singur premiu – filmului „Not the End”, realizat de un alt elvetian, Clemens Steiger, o poveste complexa, dificil de scris si frumos conceputa, despre dificultatea relatiilor umane de azi.
Dupa ce premiile au fost anuntate si toata lumea a cascat gura la artificii, a fost proiectat, in buna traditie a festivalurilor, filmul care a obtinut trofeul.

Comentariile satenilor la filmele vazute

Daca pentru tinerii veniti din tara sa vada filme si sa faca plaja Anonimul e nemaipomenit, aici gasind combinatia perfecta dintre atmosfera de Vama Veche, asa cum era odata, si un festival serios din Bucuresti, pentru sateni – cum am mai scris – festivalul e evenimentul monden al anului. Cel mai mult mi-a placut sa vad filmele in camping, ascultand comentariile satenilor. La filmul „The Iceberg”, pe babutele din spatele meu nu le-a oripilat faptul ca-l vad pe erou gol-pusca, ci au remarcat ca e slab-ciur. Au apreciat si umorul absurd al situatiilor. Au empatizat cu personajele, la fel cum au tot compatimit-o pe Iulia Gusatu, care a avut un recital folk intr-o seara si care se tot scarpina intre piese – „Saraca, au mancat-o de tot tantarii astia…”.
A treia editie a fost un succes, in primul rand, pentru ca a avut public. Au fost insa niste probleme de programare a proiectiilor, de pilda scurtmetrajele de fictiune nu s-au proiectat in camping decat dupa ce s-a terminat festivalul. Sau filmul lui Tudor Giurgiu, „Legaturi bolnavicioase”, care a rulat pe marile ecrane de la noi si a fost vazut, a avut proiectia in camping de la ora 22, in vreme ce alte lungmetraje din competitie, pe care nu prea ai cum sa le mai vezi, au avut proiectii tarzii. Ramane si problema cazarii pentru toti cei care vor sa vina la festival. Locul limiteaza din start orice crestere peste un anumit nivel a numarului invitatilor.
In penultima zi a festivalului s-au incins putin spiritele la dezbaterea din camping la care au luat parte realizatori, critici, spectatori. Moderatorul Alex Leo Serban si regizorul Catalin Mitulescu au continuat o mai veche disputa de la TIFF, Cluj-Napoca, o disputa personala si puerila. La Sfantu Gheorghe, insa, discutia pe marginea relatiei dintre critic si cineast a facut ca, la interventia anti-critici de film a lui Andi Vasluianu sa se ajunga ca publicul sa fie pus sa voteze. Adica, sa aleaga daca tine cu cineastii sau criticii. Nimic mai copilaresc (criticii au pierdut, nu stiu cu cate voturi). Disputa s-a calmat insa la cina, cand partile au stat la masa si au facut pace. Invitat al festivalului, Dan Pita a avut, impreuna cu actrita Irina Movila, o prezenta discreta si n-a venit sa „faca scandal” la dezbatere, asa cum se licita in prima zi.
Una peste alta, Festivalul Anonimul a fost ca o vacanta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă