0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialIncendiul de la blocul Millennium, investigat de Parchet

Incendiul de la blocul Millennium, investigat de Parchet

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Cazul incendiului de la Millennium Business  a luat o noua turnura, pe fir intrand si procurorii. Sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 a deschis dosar penal si a inceput cercetarile. Desi nu este exclusa nici o ipoteza privind declansarea incendiului – o mana criminala, un fulger sau un scurtcircuit –, pompierii au concluzionat, din primele verificari, ca panoul publicitar aflat intre etajele 14 si 18, care s-a aprins si a declansat incendiul, a fost lovit de un fulger.
"Urmeaza sa identificam cui apartinea acel panou pentru a audia reprezentantii firmei. Vrem sa vedem daca au respectat conditiile legale. De asemenea, vom mai audia si alti martori, o sa analizam imaginile video de pe camerele de luat vederi din cladire. Totusi, la cat de bine era securizata, este imposibil sa fie vorba de o mana criminala care sa fi declansat incendiul", spune procurorul Remus Ioan de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2, responsabil cu dosarul Millennium Business.

Procurorii vor audia zece persoane care au fost prezente langa cladire in momentul izbucnirii incendiului, printre acestea fiind si un preot de la Biserica Armeneasca. Martorii in cauza au fost depistati dupa apelurile inregistrate la serviciul unic de urgenta 112, la care au sunat pentru a anunta incendiul. Nu in ultimul rand, se va cerceta pentru a se stabili clar daca materialele din care era confectionat panoul publicitar lovit de fulger si de la care s-ar fi extins focul erau conforme cu standardele impuse. Desi incendiul a fost stins cat de repede s-a putut, pompierii reproseaza ca actiunea lor ar fi necesitat mai putin timp daca administratorul cladirii ar fi permis in luna aprilie simularea unei situatii de urgenta. Acea simulare i-ar fi ajutat pe pompieri sa gaseasca mai repede hidrantii.

"Problemele de interventie s-au datorat necunoasterii locului unde erau plasati hidrantii in cladire, plus ca pompierii nu stiau obiectivul. S-ar fi evitat acest lucru daca cererea pe care noi am adresat-o in aprilie, privind efectuarea unui exercitiu tactico-aplicativ in scopul efectuarii unei recunoasteri in obiectiv si pentru ca pompierii sa se antreneze pentru rezolvarea unei situatii de urgenta, nu ne-ar fi fost refuzata de administratorul cladirii", a declarat Anca Onofrei, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti.

 

Toader Paleologu, ministrul Culturii, spune ca va reanaliza modul in care a fost ridicata cladirea, institutia pe care o conduce depunand o cerere la Inspectoratul de Stat in Constructii. "Mi-as dori ca blocul de pe Armeneasca sa fie dat jos. Am spus in mod constant ca asemenea cladiri nu au ce cauta in partea centrala a Capitalei si acest bloc il dadeam exemplu ca fiind o agresiune asupra tesutului urban din zona aceasta a Bucurestiului", spune Toader Paleologu, ministrul Culturii.

Chiar daca ridicarea blocului Millennium Business s-a facut legal, cu toate avizele stabilite de lege, la vremea respectiva societatea civila s-a opus vehement, avand in vedere ca prin inaltime incorseta complet Biserica Armeneasca si nu se armoniza in nici un fel cu arhitectura zonei. Desi se estimeaza ca pagubele produse de incendiu s-ar ridica la cel putin 20 milioane euro, proprietarul cladirii isi va recupera pierderile, Millennium Business fiind asigurata integral la AIG impotriva tuturor riscurilor, inclusiv impotriva incendiului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă