1.9 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialInvatamantul de 11 clase

Invatamantul de 11 clase

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Pe 15 septembrie, Emil Boc isi va asuma raspunderea guvernamentala pe pachetul celor trei legi – educatie, salarizarea bugetarilor si reorganizarea agentiilor guvernamentale. Guvernul Boc risca sa pice daca dupa asumare se depune o motiune de cenzura care va fi votata in Parlament.

Dupa cum au convenit si anuntat liderii celor doua partide aflate la guvernare, marti, 15 septembrie, premierul Emil Boc se va prezenta in Parlament pentru a-si asuma raspunderea pe pachetul de legi privind educatia nationala, salarizarea unitara a bugetarilor si reorganizarea agentiilor din subordinea Guvernului. In paralel, Birourile Permanente ale Parlamentului s-au intrunit ieri pentru a stabili pasii exacti ai procedurii de asumare guvernamentala. Sindicalistii din educatie, dupa ce au citit varianta finala a proiectului Legii educatiei nationale, care a fost transmis parlamentarilor,  isi exprima nemultumirea, declarand ca nu mai regasesc nimic din amendamentele pe care le-au facut. In aceste conditii, sindicalistii anunta ca vor face o noua lista de propuneri, care va fi trimisa Parlamentului.

 

La o prima analiza a proiectului modificat, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a sesizat ca au disparut cateva propuneri pe care le considera foarte importante. In primul rand, a disparut prima de instalare pentru cadrele didactice care s-ar fi angajat la scoli in mediul rural si era echivalentul a cinci salarii. Prima de instalare era returnata daca dascalul beneficiar parasea postul mai devreme de cinci ani. In al doilea rand, nu se mai regaseste Casa Corpului Didactic, ca si cum ar fi o institutie desfiintata. In al treilea rand, decontarea navetei se pare ca nu se va aplica si pentru personalul navetist angajat la cluburi scolare sportive, palatele copiilor, casele corpului didactic.

Noutatile pe care le aduce proiectul Legii educatiei, in formula depusa la Parlament, se refera la:   invatamant obligatoriu de 11 clase (inclusiv clasa pregatitoare de la gradinita)  introducerea cresei in sistemul educational, astfel de institutii putand fi organizate si in cadrul actualelor gradinite  Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii va avea dreptul sa suspende rectorul unei universitati si sa initieze proiecte de legi pentru desfiintarea institutiilor de invatamant superior in cazul in care nu respecta programele de studii aprobate si legislatia in vigoare pe parte educationala.

Daca proiectul de lege va trece, deci nu se va introduce vreo motiune de cenzura care sa fie si adoptata in Parlament, Legea educatiei nationale se va aplica de la data publicarii in Monitorul Oficial, legile anterioare pe acest domeniu fiind abrogate. In  orice varianta, cert este ca absolventii de liceu vor sustine in 2010 examenul de bacalaureat in noua formula inclusa in proiect, avand in vedere ca maine in Guvern se va aproba o ordonanta in acest sens.
"Imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, legea  va intra in vigoare. Doar pentru capitolele la care se precizeaza ca intr-un anumit termen trebuie elaborate metodologiile se va merge pe vechea lege. Elevii de clasa a XII-a trebuie insa sa stie ca bacalaureatul se va da in formula din noua lege, mai simplificat", ne-a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă