Cinci proprietari de maşini de lux, achiziţionate în leasing, printre care şi un fost director Vodafone, au fost reţinuţi la Poliţia Capitalei. Aceştia sunt acuzaţi că, prin 13 intermediari (reţinuţi şi ei), şi-au vândut limuzinele în Orientul Mijlociu, iar apoi le declarau furate.
Ancheta privind furtul, vânzarea şi încasarea asigurărilor în cele cinci cazuri este completă, spun surse judiciare. Valoarea prejudiciului creat societăţilor de asigurări depăşeşte 250.000 de euro. Există însă şi alte dispariţii suspecte de maşini de lux, cu asigurările încasate de firmele de leasing, în care probaţiunea nu este finalizată, precizează surse de la Serviciul Furturi Auto din Poliţia Capitalei. Trebuie menţionat că în aceste cazuri nu sunt implicaţi interlopi, aşa cum s-a întâmplat până acum, specialiştii în domeniu fiind clanul Gemenilor din Capitală.
Modul de operare era foarte clar. Cumpărau în leasing autoturisme de lux cu preţuri de peste 50.000 de euro, fabricau copii după actele şi cheile originale, iar ulterior maşina era trimisă, prin intermediar, în ţări din Orientul Mijlociu, în special Siria şi Irak. Intermediarul primea atât actele şi cheile originale, cât şi copiile acestora (dacă intermediarul nu avea posibilitatea să realizeze copiile acolo). Siria şi Irak au fost alese pentru că autorităţile din aceste ţări nu acceptă extrădări şi comisii rogatorii pentru completarea probaţiunii. Se proceda la vânzarea maşinii, iar intermediarii se întorceau în România cu cheile şi actele originale. Proprietarul reclama furtul şi rămâneau cu jumătate din suma încasată, fără a mai plăti restul ratelor la firma de leasing. Informaţiile primare şi dovezile au fost obţinute cu ajutorul SRI.
Cum au fost prinşi
Dezmembrarea reţelei a început cu depistarea unui intermediar şi a unui realizator de copii după actele unei limuzine furate. Prin monitorizare (filaj, interceptări, agenţi acoperiţi) s-a reuşit depistarea şi probarea altor patru cazuri. „Instrumentarea cazurilor de furturi de maşini cu complicitatea proprietarilor este foarte grea, deoarece trebuie să stabileşti relaţiile clare şi directe dintre proprietar-intermediar-cumpărător şi trebuie să urmăreşti şi circulaţia banilor, de la cumpărătorul de maşină până la proprietar. A fost dificil să probăm traseele maşinilor în Irak şi Siria, dar în acest moment probaţiunea pentru cinci maşini este completă”, spun sursele RL. Anchetatorii au speculat şi viciile unora dintre suspecţi: consumul de droguri şi frecventarea cazinourilor. Ca urmare, miercuri dimineaţă, anchetatorii au făcut 14 percheziţii în imobile din Bucureşti şi din Prahova, Dâmboviţa şi Teleorman.
Un manager printre reţinuţi
Printre cei reţinuţi se află şi Lee Wilkins, care a deţinut funcţia de senior manager of online&Internet Services la Vodafone. „Nu mai lucrează din februarie la noi”, s-au delimitat oficialii Vodafone România. Potrivit specialiştilor în head-hunting, salariul său ajungea undeva pe la 4.000 de euro.
Wilkins a cumpărat în leasing un Porsche Cayenne cu 86.000 de euro pe care l-a vândut, printr-un intermediar, în Siria. (Mihaela Năftănăilă)