Magistratul Bogdan Diaconescu din Craiova a fost încătuşat după ce colega sa de birou, Amalia Moleanu, a declarat că l-a văzut în timp ce primea un teanc de euro de la un alt judecător arestat pentru corupţie. Banii ar fi reprezentat şpaga pentru eliberarea unui deţinut.
Potrivit interceptărilor procurorilor anticorupţie, judecătorii Bogdan Diaconescu şi Laurenţiu Anghel ar fi primit data de 5 mai, suma de 45.000 de euro pentru a eliberara trei arestaţi. „Afacerea” s-ar fi perfectat prin intermediul avocaţilor Ion Militaru şi Tiberiu Ciucă. În urma flagrantului, s-au găsit bani – în total 20.000 de euro inscripţionaţi – doar asupra judecătorului Anghel şi avocaţilor Militaru şi Ciucă, restul de 25.000 nefiind de găsit. Atunci, cei trei au fost arestaţi preventiv. Judecătorul Diaconescu a scăpat de arest deoarece nu s-au găsit bani asupra sa. Reţinerea lui Diaconescu a survenit abia luni, după ce mai mulţi martori, printre care şi un membru al instanţei de judecată, ar fi declarat că în ziua flagrantului l-ar fi văzut pe Diaconescu când primea un teanc de euro de la colegul său Laurenţiu Anghel. În urma confruntărilor cu martorii acuzării, anchetatorii au dispus reţinerea lui Diaconescu. Ieri, Curtea de Apel Craiova a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a acestuia.
Cei patru au fost denunţaţi la începutul lunii martie 2010, imediat după ce ar fi mărit şpaga cerută pentru eliberarea din arest a trei inculpaţi. Mai precis, avocatul Ion Militaru i-a promis arestatului Sergiu Stănăgoi că va fi eliberat, împreună cu cei doi complici ai săi, în schimbul a 20.000 de euro. Ulterior, avocatul a mărit şpaga la 45.000 de euro, motiv pentru care Stănăgoi l-a denunţat la DNA. Convorbirile avocaţilor Militaru şi Ciucă au fost înregistrate, depistându-se astfel implicarea judecătorilor Anghel şi Diaconescu.
Lanţul corupţiei şi mercurialul şpăgii
Potrivit interceptărilor, avocatul Ion Militaru l-ar fi convins pe Sergiu Stănăgoi, arestat preventiv pentru înşelăciune cu cecuri fără acoperire, că e prieten cu avocatul Tiberiu Octavian Ciucă, care e bun prieten cu judecătorul Laurenţiu Anghel. La rândul său, Anghel ar avea influenţă asupra magistratului Bogdan Diaconescu, care îl judeca pe Stănăgoi la Tribunalul Dolj. Pentru că Stănăgoi i-a spus că nu are suma de 45.000 de euro, avocatul l-ar fi avertizat că „Diaconescu e răzbunător” şi că, dacă nu primeşte şpaga în cuantumul cerut, se poate trezi cu o pedeapsă mai mare de 10 ani închisoare, aşa cum prevede legea pentru înşelăciuni cu cecuri fără acoperire. Cuantumul şpăgii a fost stabilit în funcţie de prejudiciul creat de arestaţi, după cum rezultă din interceptări.
Judecătorii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu au fost acuzaţi în repetate rânduri că iau şpăgi pentru eliberări din arest, condamnări cu suspendări sau chiar achitări. Între cei favorizaţi s-ar fi aflat interlopul Leo din Strehaia, membrii clanului Pară, fiul unui poliţist care a împuşcat o elevă, un doctor care a ucis un om pe trecerea de pietoni şi alţii.