„Ia un aparat, filmeaza ceva si arata altcuiva ce-ai facut”, suna cuvintele lui Jean-Luc Godard, asezate ca motto pe site-ul Asociatiei Aristoteles. Pare simplu si in mod esential chiar e sa faci film, la modul la care in ochii maestrilor orice e infinit de simplu acolo unde exista pasiune si, normal, talent. Asociatia Aristoteles a fost infiintata anul trecut de catre Cristina Hoffman, Dan Nutu si Renate Roginas. Prima ei izbanda e organizarea unui atelier de film documentar pentru tinerii din Europa de Est.
Initiatorii au fost convingatori, au atras interesul postului franco-german ARTE, al Televiziunii Romane, al Centrului National al Cinematografiei. Fiecare a sarit cu o finantare, din care s-au obtinut camerele de filmat, bancile de montaj, s-a inchiriat o pensiune cocheta si noua din Cisnadioara, langa Sibiu, s-au inchiriat masini, au fost angajati cativa oameni sa ajute, altii – cu nume – sa fie profesori si indrumatori. Cunoscutul critic de cinema (dar si relizator, producator, actor – prima aparitie e in „Cu sufletul la gura” al lui Godard, in 1960) Andre Labarthe a avut un masterclass. Cineastul iranian Rafi Pitts (prezent in acest an in competitie la Berlinala) si documentaristul francez Dominique Gros au supravegheat filmarile si montajul. Montajul mai are o „profesoara”, pe monteuza de origine romana Irina Maldea.
Staff-ul ARTE a venit la fata locului
Atelierul a debutat pe 19 august si e inca pe baricade. Au fost depasite atat faza teoretica, dar si filmarile. Acum se monteaza. Mai intai, Jennifer Fox din SUA a sustinut partea teoretica, aproape 7 ore pe zi timp de o saptamana, pentru toti cei 18 cursanti. Pe urma acestia s-au impartit in patru grupe de catre 3 pana la 5 membri fiecare.
Trebuie spus ca doi sunt sarbi, unul e ungur, doi sunt bulgari, iar restul romani. Cel mai tanar participant are 19 ani, iar cel mai in varsta 36. Dupa partea teoretica fiecare a venit cu propuneri de filme, dar numai brainstorming-ul si comisia ARTE au hotarat ce filme se fac.
Au venit la Cisnadioara pentru a da o mana de ajutor managerul general al ARTE, Jean Rozat, directorul cu afaceri internationale Andre de Margerie si o alta persoana din staff-ul ARTE, Elizabeth Hulter. Si s-au stabilit temele.
O echipa, condusa de Adina Pintilie, a plecat in judetul Mures sa filmeze intr-un azil de nebuni. Celelalte trei au ramas in Sibiu. Laszlo Csuja face un film despre tramvaiul Sibiu-Rasinari, Corina Radu un „pulp-doc” la „Barul de zi” de pe strada Ocnei, iar Rastko Petrovic unul despre un camin de nefamilisti ai fabricii Independenta.
Durata standard a filmelor trebuie sa fie de 26 de minute. Fiecare echipa numara regizor, operator, monteur, eventual un asistent de regie. Pentru sunet a fost cooptat un inginer care-i ajuta pe toti. Echipele sunt flexibile. Poti face montajul la un film si poti sa fii reporter intr-altul.
Prietenie fara dulceata pe clanta
Tinerii locuiesc la pensiunea „Sub Cetate” din Cisnadioara cate unul, doi intr-o camera si s-au imprietenit chiar daca nu-si pun dulceata pe manerul usii. Au filmat unii cate 4-5 ore pe zi, altii cate 10, in functie de program, dar tot au mai apucat sa se relaxeze luandu-l cu ei si pe Dan Nutu, responsabilul cu logistica. Discoteca l-a obosit pe marele actor, dupa cum ne-a declarat acesta, dar punand ca grila modul lui special de umor, am tras concluzia ca a fost bine. Nu e vreme de drumetii, dar participantii tot mai gasesc timp sa-si arate unii altora filmele pe care le-au mai facut. Pana la 15 septembrie filmele lor vor fi gata si vor fi aratate intr-un cadru restrans. Pe 16 septembrie insa, premiul atelierului va fi anuntat in cadrul unei ceremonii speciale. El consta in 5000 de euro (care vor fi impartiti intre membrii echipei) si, daca filmul e foarte bun, in difuzarea lui pe postul ARTE. Si ARTE, si TVR detin drepturile de difuzare si comercializare ale filmelor. Atelierul Aristoteles este sustinut de Apple Romania, Panasonic Romania, Binger Filmlab, Muzeul Brukenthal, ASTRA Film Fest, Geo Romania, Avis, Primaria Sibiu si Asociatia de Turism Rural Transilvan.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]