2.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialLucrarile la bacalaureat vor fi verificate prin sondaj

Lucrarile la bacalaureat vor fi verificate prin sondaj

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Potrivit datelor Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, promovabilitatea medie pe tara la bacalaureat, inaintea contestatiilor, a fost de 79,95%, cu 2,71% mai mare fata de cea de anul trecut (77,24%).

Rezultatele afisate la examenul de bacalaureat au scos la iveala, din nou, diferente foarte mari, chiar si de peste 30 de procente, intre primele si ultimele judete clasate. Promovabilitatea foarte mare a starnit mari suspiciuni la nivelul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. In aceste conditii, ministrul Ecaterina Andronescu va cere reverificarea prin sondaj a lucrarilor in judetele in care promovabilitatea a fost extrem de mare, de peste 90%. Extrem de suprinzatori si deja o premiera au fost si cei 17 candidati din judetul Mehedinti care au terminat bacalaureatul cu media 10.  De altfel, Mehedintiul s-a situat si pe prima pozitie in privinta promovabilitatii, cu 98,19%. Alte judete unde promovabilitatea a depasit 90% sunt Botosani (97,10%), Constanta – 96,60%, Hunedoara – 94,53%, Timis – 93,71%, Suceava – 93,64%. La polul opus, cu cea mai scazuta promovabilitate s-au situat Galati – 59,82%, Ialomita – 60,06%, Giurgiu – 63,63%, Prahova – 64,61%.

Revenind la mediile de 10, Mehedintiul deja poate intra in Guinness Book, un asemenea record fiind probabil extrem de greu de egalat. Se poate concluziona ca densitatea de genii a Romaniei s-a mutat in Oltenia, alaturi de Mehedinti fiind si Gorjul, cu 15 medii de 10, si Valcea, cu cinci medii maxime.  si asta, in conditiile in care dintre cei 3.461 de candidati din Mehedinti au terminat cu 10 pe linie 17 absolventi de liceu, ceea ce inseamna aproape 0,005%. In Gorj, proportia celor care au obtinut media 10 este de 0,0029% (din totalul celor 5.138 candidati), iar in Valcea, de aproape 0,0011% (raportat la cei 4.564 candidati). Ei bine, in Bucuresti, unde acelasi examen a fost sustinut de 22.500 de candidati, s-a inregistrat o singura medie de 10, si aceea obtinuta de un elev de la Colegiul National "Mihai Viteazul", deci de la o institutie extrem de prestigioasa. In privinta promovabilitatii, Capitala s-a situat in limitele normale, anume 74,12%.

 

Din totalul liceelor bucurestene, doar doua au reusit performanta de a avea promovabilitate 100%. Este vorba de Colegiul German Goethe si Liceul "Al. Vlahuta", clasele germane, unde performanta este pusa pe seama seriozitatii nemtesti. Halucinantele rezultate din zona Olteniei, care nu au acoperire si la numarul de medalii internationale obtinute, arunca in aer orice statistici si modele matematice deja demonstrate ca fiind viabile, deci nu vorbim de cine stie ce teorii nou-aparute si neverificate. Alte judete in care s-au obtinut medii maxime (la nivel national s-au inregistrat 117 medii generale de 10) sunt Gorj (15), Teleorman (5), Cluj (5), Galati (3), Arad (2), Tulcea (1), Olt (o singura medie obtinuta de fiica deputatului PSD Florin Iordache), Maramures (1), Dambovita (1), Ialomita (1). In 13 judete nici un candidat nu a terminat bacalaureatul cu 10. Afisarea rezultatelor finale se va face joi, 9 iulie.

"Diferenta care apare intre primele si ultimele judete este destul de mare. Sunt cateva judete care de ani de zile obtin rezultate de top, ca sa spun asa. Este o realitate la care nu putem sa asistam fara sa verificam daca este sau nu corecta. Trebuie sa vedem despre ce este vorba. Tocmai din aceste motive, este necesar sa schimbam bacalaureatul, care acum a devenit un examen ce nu mai are relevanta, si sa il aducem la un nivel corect, in care cunostintele elevilor sa fie corect evaluate", ne-a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă