0.3 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăSpecialMama continua sa fie pionul principal in educarea copiilor

Mama continua sa fie pionul principal in educarea copiilor

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Institutul de Stiinte ale Educatiei a prezentat ieri studiul „Educatia in familie”, repere si practici actuale. Indiferent de structura familiei, in privinta sanctiunilor mama este cea care pedepseste cel mai des, sanctiunea cea mai frecventa constand in certarea minorului. Doar in familiile cu mai multi copii, numarul tatilor care sanctioneaza creste proportional cu numarul copiilor, in timp ce in familiile in care la educatie contribuie si bunicii ambii parinti pedepsesc mai putin. Totusi, din perspectiva copiilor, mama este „purtatorul” autoritatii punitive. Autoritatea mamei este insa compensata de grija si ajutorul pe care tot aceasta le-o acorda copiilor. La rasplata, studiul a relevat ca ambii parinti, nu doar mama sau tata, rasplatesc cel mai des si in egala masura copilul, modalitatea cea mai uzitata fiind lauda. De asemenea, mama este cea care petrece cel mai mult timp cu copilul (74,3 % din declaratiile copiilor), fata de doar 7% procente acordate tatalui si tot mama este cea care se ocupa cel mai des in familie cu treburile gospodaresti (gatit, spalat, curatenie, treburi in curte etc.).
La controlarea si ajutarea elevilor acasa sa-si faca temele, cea mai activa este mama, cele mai dese raspunsuri fiind in favoarea acesteia. In mediul rural insa se remarca faptul ca aproape jumatate din copii nu sunt ajutati de nimeni si nici nu sunt controlati, spre deosebire de urban, unde atentia este mult mai mare. Tatal este mai grijuliu doar atunci cand la copil apar probleme de sanatate, deci apare fenomenul de solidaritate. De asemenea, in privinta increderii acordate, deci a problemelor personale destainuite de copil, mama intruneste cele mai multe procente – 65%, fata de doar 14,3% pentru tata sau frati/surori. La comunicare si intelegerea copiilor de catre parinti, aproape 50% sau chiar peste 50% din subiecti au optat pentru raspunsul „deseori”, pentru varianta „rareori” optand intre 32,8% si 46,1% dintre elevii chestionati.

Sexualitatea, dragostea si prietenia, subiecte aproape tabu

Cele mai frecvente teme discutate de copii cu parintii sunt in proportie de 60-70% cele privitoare la activitatea scolara, viitorul copiilor, comportamentul copiilor in familie si societate. In schimb, cele mai rare discutii abordate sunt legate de sexualitate, dragoste si prietenie, deci exact subiectele care pot deveni la aceasta varsta, de 13-14 ani, chiar cauze ale deviantei adolescentilor, cum precizeaza specialistii.
Referitor la cooperarea si asumarea responsabilitatilor in familie, studiul arata ca activitatea comuna care a intrunit cele mai ridicate procente priveste „petrecerea sarbatorilor impreuna”, urmata de „a lua masa impreuna”, „a se uita impreuna la televizor”, pe ultimul loc situandu-se „a merge impreuna la teatru sau film”.

Autoritatea, distribuita in mod egal

La capitolul autoritate, majoritatea raspunsurilor inregistrate arata ca aceasta revine in egala masura ambilor parinti. Cu toate acestea, cand se pune problema pedepsei, mama ocupa primul loc (35,1%) fata de tata, care a inregistrat doar 21,2% din raspunsurile copiilor chestionati. De asemenea, chiar daca la recompense copiii recunosc rolul ambilor parinti, tot mama este cea care rasplateste mai des – 36,8%, fata de 20,4% cat ii revine tatalui. Si la hotararile in privinta educatiei copilului, rolul cel mai des il are mama.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă