Cel mai prestigios invitat al Festivalului B-EST, cineastul portughez Manoel de Oliveira, a acceptat deplasarea in Romania, in ciuda varstei sale de invidiat. La 97 de ani, legenda vie a cinematografului mondial (cu o cariera de peste 70 de ani in spate, cu premii la Cannes si Venetia, cu admiratori in toata lumea) s-a intretinut, la conferinta de presa de ieri, de la Bucuresti, doar cu vreo cinci ziaristi. Motivul e slaba organizare a festivalului, aerul de improvizatie care a vizat si orele, si titlurile proiectiilor, proiectia filmului lui Krzysztof Zanussi, „Persona non grata” (in prezenta acestuia), avand, de pilda, loc fara subtitrare in limba romana, lipsa la timp a programului festivalului etc. Deci cineastul de 97 de ani s-a trambalat pana la Bucuresti, dar mai multe mail-uri, faxuri sau telefoane nu s-au putut da sau trimite. Nu s-au putut aduce studenti de la Film care sa-l intrebe tot felul de lucruri. Cu atat mai mare jena ca, dupa ce fiecare am intrebat cate ceva, Manoel de Oliveira sa ne multumeasca pentru interesul nostru. Sobru, dar amabil si mai ales incredibil de tanar, el sustine ca tineretea nu tine de vointa noastra. „Sa zicem ca nu ne nastem prin vointa proprie si ca suntem jucariile destinului. Iar destinul asta e capricios si e in stare sa-i dea celui care nu merita ceea ce altul merita.”
In exclusivitate pentru „Romania libera”, Manoel de Oliveira (care s-a inspirat, in filmele sale, din operele unui Dante, Flaubert sau Claudel) ne-a spus cum vede relatia dintre literatura si cinematograf. „Nu e usor de raspuns la aceasta intrebare. O carte e o carte, un birou e un birou, un film e un film. Literatura e o expresie mai slaba a imaginii umane. Cartea are un continut foarte bine articulat. Ea e intotdeauna un prieten pentru cel care o citeste. Acesta poate reveni asupra anumitor pagini, poate s-o reia cand simte nevoia. Un tablou e o prezenta permanenta. Cinematograful, insa, are nevoie de timp pentru a fi inteles, iar acest timp nu e cel ales de spectator. Daca e sa vorbesc despre cum faci un film dupa o carte anume, cred ca esential e sa intelegi corect si profund, pana la radacini, aceasta carte, ca sa poti sa-i prinzi contextul. Altfel, nu vei putea s-o transpui intr-un film. Literatura si cinematograful sunt doua forme de expresie distincte. De multe ori, autorul cartii e foarte multumit de filmul realizat dupa cartea lui, pentru ca atunci cand a scris cartea el era regizorul acelei carti, o avea in cap. Cel care citeste cartea isi face in minte propriul lui film. Regizorul nu isi poate da seama exact de cum au vazut scriitorul si cititorul acea carte. Fiecare isi face propria lectura. Important e ca acea lectura sa fie inlauntrul contextului. E la fel cu picturile de inspiratie religioasa ale Renasterii. Modelul era acelasi, contextul era acelasi, dar portretele erau intotdeauna distincte. In concluzie, contextul este propriul model.”
Rugat sa-si numeasca maestrii, Manoel de Oliveira i-a amintit pe Carl Th. Dreyer (desi nu era iberic si avea alt mod de a gandi si simti), dar si pe Spinoza, a carui teorie sustinea ca impulsurile ne sunt dictate de forte obscure. „Datorita unora din aceste impulsuri ai putea deveni regizor, dar aviator nu devii decat din pricina unuia singur”, spune regizorul, aplicandu-l pe Spinoza la sine. Cunoscut pentru puterea sa de munca, Manoel de Oliveira se afla momentan in montaj cu un nou film, „Belle toujours”, continuare a clasicului „Belle de jour” al lui Luis Bu–uel, filmat la Paris, in care a preluat personajele lui Bu–uel, punandu-le in situatii noi. Realizat la 38 de ani dupa filmul lui Luis Bu–uel, filmul e un omagiu adus acestuia si scenaristului Jean-Claude Carriere. Pe generic, alaturi de Bulle Ogier va aparea si nepotul lui Manoel de Oliveira, Ricardo Trepa, care a mai jucat in filmele bunicului si care l-a insotit si la Bucuresti. El i-a adus lui de Oliveira un frumos omagiu (calificat de acesta drept „omagiul nepotului catre bunic”): „Sa lucrezi cu maestrul e destul de usor. E un om plin de viata, de cunostinte, de intelepciune, care ne da multa siguranta pe platou”.
Cel mai recent film al lui Manoel de Oliveira, „E Espelho Magico”, prezentat anul trecut la Festivalul de la Venetia, va fi prezentat in aceasta seara, de la ora 19, la cinematograful Studio, urmand ca duminica, la ora 18, la Studio sa aiba loc si ceremonia de inchidere a festivalului.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]