Medicul Mihai Nurciu, acuzat de malpraxis după moartea unei paciente însărcinate, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, „în condiţiile unei culpe medicale”.
Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat faptul că la data de 28.07.2008, Mihai Nurciu, medic în cadrul Spitalului Călineşti, medic primar în specialitatea obstetrică – ginecologie şi de asemenea, director medical, a efectuat o operaţie chirurgicală de cezariană, în urma căreia mama nou născutul a decedat.
Carmen Ghiţa (28 de ani) fusese internată la Spitalul „Dr. I. Crăciun” – Călineşti, cu diagnosticul la internare „sarcină 38 săptămâni, făt viu”. La aceeaşi dată, la ora 0800, gravida a fost admisă în sala de naşteri unde a fost efectuată, de către inculpat, operaţia de cezariană pentru „făt preţios (fertilizare in vitro)”, extrăgându-se un făt viu, de sex feminin, în greutate de 3200 gr., fără accidente sau incidente în timpul actului operator.
Femeia a murit din cauza septicemiei
Întrucât evoluţia postoperatorie a fost favorabilă, victima a fost externată, însă, în seara zilei de 01.08.2008, aceasta l-a contactat telefonic pe inculpat (care era şi medicul curant) şi i-a comunicat acestuia că nu se simte bine şi, la aceeaşi dată a fost reinternată. În dimineaţa zilei de 03.08.2008 a intervenit o înrăutăţire a stării generale, prin scăderea accentuată a tensiunii arteriale cât şi prin apariţia unui edem la peretele abdominal, în zona plăgii operatorii, cu echimoze tegumentare la acest nivel.
Faţă de această simptomatologie, medicul Mihai Nurcu a decis reintervenţia chirurgicală în urgenţă, ocazie cu care s-a constatat existenţa unui edem masiv şi induraţie în ţesuturi celulă-adipos subcutanat. După această reintervenţie chirurgicală, evoluţia victimei a fost stabilă pentru o scurtă perioadă de timp (cca. 9 ore), după care au apărut tulburări însemnate ale statusului hemodinamic. Starea gravă a pacientei l-a determinat pe inculpat să solicite transferarea la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde a fost internată, la data de 04.08.2008, cu diagnosticul „stare toxico-septică” după cezariană, cu disfuncţie multiplă de organe.
După această nouă intervenţie chirurgicală, starea pacientei a continuat să se deterioreze, intervenind un stop cardiac, imposibil de resuscitat.
Legiştii spun că femeia putea fi salvată
Prin raportul medico-legal de necropsie, întocmit de I.N.M.L. Mina Minovici, s-a concluzionat că afecţiunea care a dus la decesul victimei a debutat după naştere, anterior intervenţiei chirurgicale efectuată la Spitalul Universitar Bucureşti. S-a mai reţinut că, în condiţiile în care investigarea clinică şi paraclinică ar fi fost efectuată în timp util la Spitalul Călineşti, ar fi putut oferi elemente necesare stabilirii diagnosticului corect şi iniţierii unor măsuri terapeutice adecvate care ar fi oferit pacientei şanse de supravieţuire.
„Aceste concluzii sunt fundamentate pe împrejurarea că decesul victimei, în vârstă de 28 de ani, s-a datorat unei stări septice cu punct de plecare genital, cu peritonită generalizată consecutivă şi în urma evoluţiei unei endomiometripe acute supurative postoperaţie cezariană”, se arată în raportul legiştilor.
Dosarul cauzei a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Topoloveni.