2.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialMinunata lume veche

Minunata lume veche

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

La ora la care scriu aceste randuri, a 56-a editie a Berlinalei a inceput de doua zile. In competitia oficiala, foarte eclectica in acest an, asa cum recunoaste directorul festivalului, Dieter Kosslick, subiectele, politice sau nu, dar grave oricum, sunt la ordinea zilei.

Festivalul a demarat insa cu un neconvingator „Snow Cake” in regia lui Mark Evans, ceea ce i-a facut pe unii sa se intrebe daca toate filmele vor fi asa. „Syriana”, de Stephen Gaghan, prezentat in afara competitiei, dar in selectia oficiala, a fost primul film la care conferinta de presa a fost o sauna umana. Iar George Clooney a fost ca de obicei sexy si pontos, cu totul diferit de rolul agentului CIA din film, cu sunculite, barba si destin tragic. Fata de problematica filmului, afacerile cu petrol dezvoltate de afaceristii americani cu printii arabi, conferinta de presa a avut pe alocuri o inevitabila tenta de flirt. O jurnalista germana a dorit sa-i ofere lui Clooney o sticla de bautura si sa-l invite sa-i arate Berlinul. George Clooney a refuzat, nu fara ironie, si a inceput aproape fiecare raspuns printr-o gluma. „Cat sunteti de implicat in politica?” – a fost intrebat. „Pai, vreau sa profit de aceasta ocazie ca sa anunt ca intentionez sa candidez…”, a turuit preocupat, pentru a izbucni pe urma in ras. Altcineva l-a intrebat cum a reusit sa slabeasca si a spus ca a fost ajutat de cocaina. „Syriana” e insa un film sobru, de aceeasi substanta lemnoasa cu „Toti oamenii presedintelui”, mai elaborat – trei povesti care se aduna la final -, dar la fel de asumat si de implicat politic. „S-ar parea ca o data la 30 de ani noi, americanii, ne pierdem mintile pentru a ni le regasi”, a mai spus George Clooney, care n-a uitat sa se refere si la Afacerea Watergate.
Daca „Syriana” a intrunit aprecierile presei, nu acelasi lucru s-a intamplat cu un alt film prezentat tot in afara competitiei – „The New World” -, cel mai recent film al lui Terrence Malick. Legenda iubirii dintre printesa Pocahontas si englezul
John Smith, intinsa pe 136 de minute, cu vocea din off a eroului, ca in „The Thin Red Line”, aceleasi peisaje fantastice, aceeasi textura organica mi-au placut foarte mult. E ceva hipnotic in acest film foarte organic, ce amesteca vegetalul cu mineralul, cu tinuturile „practic” virgine ale Virginiei anului 1600, peste care muzica lui Wagner vine ca turnata, cu aerul de legenda civilizatoare – gen Adam si Eva – a iubirii celor doi. Din pacate, Malick n-a venit la Berlin – lucreaza la un nou scenariu, si nici Colin Farrell (foarte bun in film).

„Legaturi bolnavicioase”, si nu prea

A venit in schimb Tudor Giurgiu, al carui prim lungmetraj, „Legaturi bolnavicioase”, e selectionat in Panorama. Ajutata, am reusit sa intru la proiectia din Market, pentru distribuitori, si l-am vazut inainte de premiera mondiala. Nu mi-a parut rau. Nu arata ca un film romanesc, e foarte bine filmat, cu lumina pusa cum trebuie, curat, colorat, desi parca prea frumos tot timpul. Filmul are si alte atuuri pe langa tema nu inedita pentru cinematograful de la noi – iubirea dintre doua tinere femei -, cateva secvente foarte bine conduse, actori per ansamblu cum trebuie (excelenti Tudor Chirila si Maria Popistasu), imagine frumoasa. Dar are si o anumita lipsa de adancime, corectata oarecum la final, si replici pe alocuri prea pretentioase. Dar e oricum altceva decat ce stim in materie de cinema autohton.
Mai sunt asteptati la Berlin si ceilalti membri ai echipei – actorii Maria Popistasu, Ioana Barbu si Tudor Chirila, scenarista Cecilia Stefanescu, producatoarea Oana Giurgiu. Este deja prezent Razvan Radulescu, el a dat o mana de ajutor la dialoguri. Tudor Giurgiu figureaza si pe genericul filmului lui Lukas Moodysson, „Container”, din Panorama. Suedezul Moodysson a fost invitat la TIFF, si n-a venit degeaba, pentru ca a filmat, iar cateva secvente din film sunt de la Cluj-Napoca, intr-una aparand inclusiv o factura la Romtelecom. O alta prezenta romaneasca e Ilie Nastase, care are un rol episodic in filmul german „Montag Kommen die Fenster” de Ulrich Koeler, din sectiunea Forum. Nastase interpreteaza rolul unei foste glorii a tenisului romanesc, David Ionescu, cu care eroina filmului are o aventura de-o noapte. O alta prezenta romaneasca e regizorul Cristian Mungiu, care face parte din juriul sectiunii Forum.
Intorcandu-ma la competitia oficiala, pot spune ca pana acum n-am vazut nici un lucru care sa ma innebuneasca. „Particulele elementare” de Oskar Roehler se tinea de romanul lui Houellebecq, dar era total vaduvit de spiritul cartii, iar filmul austriac „Slumming” de Michael Glawogger bantuia zadarnic prin mlastina mizerabilista (un poet vagabond si alcoolic ce urla tot filmul) pentru a se regasi prea tarziu, la final. Dar sa nu ne pierdem rabdarea, caci mai e timp sa apara marile filme.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă