Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost trimis inapoi in puscarie de Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Rahova, care a amanat, ieri, cu 12 luni, discutarea cererii sale de eliberare.
Cozma, care ispaseste in Penitenciarul Timisoara condamnarile primite pentru implicarea in doua mineriade, va face apel impotriva acestei hotarari. Cei sase membri ai comisiei speciale, printre care un procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, directorul Penitenciarului Rahova, adjunctul acestuia, precum si seful Compartimentului Integrare Sociala, au amanat eliberarea conditionata a lui Cozma din cauza gravitatii faptelor comise de acesta, lipsa dovezilor privind indreptarea si reeducarea lui, antecedentele penale si timpul insuficient pentru reeducare. Pe de alta parte, fostul lider al minerilor a mai beneficiat o data de clementa legii atunci cand a fost gratiat de Ion Iliescu. Comisia a pus din oficiu in discutie cazul lui Miron Cozma, in urma dispozitiei date de Tribunalul Timis, care a hotarat, in urma cu cinci luni, ca fostul lider al minerilor poate formula o noua cerere de eliberare la 1 iunie 2006. Decizia de ieri face ca „Luceafarul huilei” sa-si ispaseasca pedeapsa aproape in totalitate, mai avand de executat 13 luni din sentinta.
Audiat de procurorii militari
Miron Cozma, adus saptamana trecuta de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Timisoara, a fost incarcerat, miercuri, la Penitenciarul Rahova din Bucuresti, pentru a putea fi audiat de procurorii militari in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Miron Cozma a fost audiat de mai multe ori in acest dosar. In urmatoarele zile, Miron Cozma va fi citat de procurorii militari, pentru audiere. In 19 mai a.c., fostul lider al minerilor a declarat procurorilor militari ca, dupa mineriada din iunie 1990, i-au fost oferite functii importante in stat, precum cea de ministru de Interne, pe care le-a refuzat. Miron Cozma a fost incarcerat la Penitenciarul de Maxima Siguranta Timisoara, dupa ce, in luna ianuarie a acestui an, magistratii Tribunalului Timis au respins cererea de eliberare conditionata a acestuia. Judecatorii au hotarat atunci ca liderul minerilor din Valea Jiului va mai ramane in inchisoare inca cinci luni, pana cand va putea formula din nou o cerere de eliberare conditionata. Judecatorii Tribunalului din Timisoara s-au pronuntat dupa ce au decis sa admita recursul formulat de Parchet impotriva deciziei de punere in libertate.
Avocatul lui Cozma, Viorel Dumitrescu, a sustinut in ianuarie ca decizia judecatorilor timiseni este una inadmisibila, acuzand instanta ca ar fi fost influentata de un memoriu depus de Asociatia Victimelor Mineriadelor. Potrivit avocatului, acest memoriu a fost inaintat tuturor instantelor cu care s-a confruntat Miron Cozma si de fiecare data s-a creat o atmosfera imposibila. Avocatul Viorel Dumitrescu a mai declarat atunci ca va sesiza Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pe motivul ca clientul sau ar fi tinut in penitenciar in mod ilegal. Fostul lider al minerilor a avut posibilitatea de a cere eliberarea conditionata, in ianuarie a.c., dupa ce instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, la inceputul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care Cozma le-a primit pentru implicarea in cele doua mineriade: sapte ani si 11 luni inchisoare (pedeapsa executata deja pentru mineriada din 1991) si zece ani de inchisoare (pedeapsa aplicata de instanta suprema pentru mineriada de la Costesti, din februarie 1999).
Condamnat pentru subminarea puterii de stat
Miron Cozma a avut parte, in ultimii ani, de arestari, eliberari, rearestari, condamnari, incarcerari, gratieri, reincarcerari, o arestare in direct si, in final, o noua eliberare. „Luceafarul huilei” a fost judecat si condamnat in 1997 pentru mineriada care s-a soldat cu demisia Guvernului Petre Roman. Pentru acele fapte a primit doi ani de inchisoare, cu suspendare. In urma recursului procurorilor la Curtea Suprema de Justitie, Cozma a fost condamnat definitiv la 18 ani inchisoare, pentru subminarea puterii de stat. Cozma nu numai ca nu s-a supus hotararii instantei, dar in ianuarie 1999 a instigat minerii din Valea Jiului sa porneasca spre Capitala, in apararea sa. Cea de-a patra mineriada s-a incheiat la Stoenesti Olt, o data cu arestarea lui Miron Cozma. A executat doar sapte ani si 11 luni pentru ca, in decembrie 2004, a fost gratiat de presedintele Ion Iliescu, impreuna cu alte 45 de persoane. Cozma a fost liber doar doua zile, pentru ca a fost reincarcerat, printr-un decret de revocare a gratierii. El a depus plangere impotriva decretului de revocare a gratierii si a castigat. La 14 iunie 2005, Cozma a fost repus in libertate prin decizia Judecatoriei Craiova, dar la 28 septembrie a fost din nou reincarcerat la Rahova, dupa ce instanta suprema a confirmat pedeapsa de 10 ani de inchisoare data de Curtea de Apel Bucuresti in 2003.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]