1.9 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialMizsei: 2011 va fi un an de progres în soluţionarea conflictului transnistrean

Mizsei: 2011 va fi un an de progres în soluţionarea conflictului transnistrean

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Ne dorim ca negocierile oficiale privind soluţionarea conflictului transnistrean să înceapă cât mai curând posibil, aş spune chiar imediat, a declarat reprezentantul special al UE în R. Moldova, Kalman Mizsei, apreciind că 2011 va fi un an de progres în soluţionarea dosarului, relatează UNIMEDIA.

UE consideră că problema transnistreană poate fi rezolvată şi suntem pregătiţi să depunem toate eforturile în acest sens, a declarat reprezentantul special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant.

Partea moldovenească susţine schimbarea statutului Statelor Unite din observator în mediator, a menţionat Mizsei. „În cazul în care va exista un consens, iar eu cred că va exista, aceste schimbări vor avea loc”, a apreciat reprezentantul special al UE în R. Moldova.

În ceea ce priveşte România, Mizsei a apreciat că nu ar trebui să aibă un statut special în negocierile privind soluţionarea conflictului din Transnistria. „România este un membru al UE. Ori, colegii noştri români au încredere deplină în echipa de negociere a UE şi sprijină ideea schimbării statutului UE din observator în mediator,” a punctat Kalman Mizsei.

Republica „Moldova este o ţară neutră, iar într-o ţară neutră nu trebuie să existe baze militare străine, de aceea problema privind prezenţa contingentului militar rus de menţinere a păcii ar trebui să fie rezolvată. Chişinăul aşteaptă ca după rezolvarea conflictului transnistrean în ţară nu vor exista trupe militare străine,” a mai declarat Mizsei.

El a adăugat că summitul OSCE care va avea loc la începutul lunii viitoare la Astana are un potenţial bun pentru rezolvarea conflictelor îngheţate, în special celui din Transnistria. „Sper că 2011 va fi un an de progres în soluţionarea problemei transnistrene”, a apreciat reprezentantul special al UE în Republica Moldova.

Autonomia economică a Transnistriei trebuie să fie maximă în cadrul unui singur stat. „Dacă e să luăm serviciul vamal, în cazul în care Tiraspolul va dori să gestioneze segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina, acest lucru poate fi negociat,” a precizat Mizsei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă