Aeroportul Baneasa – Aurel Vlaicu, in care s-au investit pentru reabilitare 20 de milioane de euro, se va redeschide traficului aviatic incepand de duminica, 19 august. Ieri, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a testat personal calitatea noii piste de la Baneasa, pe care a aterizat la bordul unei aeronave ATR a companiei Tarom. Avionul a decolat de pe Aeroportul Otopeni – Henri Coanda si s-a rotit deasupra Bucurestiului, dupa care a aterizat fara probleme pe pista reabilitata.
De fapt, dupa cum ne-au declarat oficialii aeroportului, inca de ieri, de pe Baneasa au decolat primele curse de business cu avioane de mici dimensiuni. De duminica insa, aeroportul va reveni la programul normal, urmand ca de pe el sa decoleze si sa aterizeze toate companiile aviatice din categoria low-cost, care au fost nevoite pentru trei luni sa-si mute centrul de operatiuni la Otopeni. Deocamdata, a fost modernizata doar o parte de pista, mai exact 2.200 de metri din totalul de 3.200 de metri, urmand ca investitia sa se finalizeze la jumatatea lunii octombrie. In paralel cu modernizarea pistei, a fost realizata o imbunatatire a sistemului de balizaj. Acest lucru a produs si unele frictiuni intre conducerea aeroportului si proprietarul arab al unei vile amplasate chiar pe axul pistei. Dupa ce, in urma cu doua zile, incercarea de demolare a respectivei vile esuase, ieri, o data cu obtinerea autorizatiei necesare, Primaria Voluntari a purces la executarea operatiunii chiar in momentul in care avionul cu ministrul Orban la bord ateriza la Baneasa. Primarul din Voluntari, Florian Pandele, a recunoscut indirect, in cursul zilei de ieri, ca a semnat autorizatia de constructie a vilei situate pe axul pistei "ca primarul", fara a cunoaste faptul ca Autoritatea Aeronautica Civila Romana daduse un aviz negativ ridicarii constructiei. In situatia respectiva se afla, de altfel, mai multe vile construite in cartierul Pipera-Tunari, insa actiunea de ieri reprezinta prima operatiune de demolare care s-a realizat in zona limitrofa pistei.
In perioada in care companiile low-cost au fost nevoite sa-si mute cursele la Otopeni, acestea au inregistrat importante pierderi financiare. Bunaoara, Blue Air, cea mai importanta companie de acest fel care activeaza pe piata romaneasca – cu o cota de piata de 44% pe acest segment -, a fost nevoita sa suporte pierderi de peste 3 milioane de euro din cauza relocarii temporare. Dupa cum ne-a declarat directorul general al Blue Air, Gheorghe Racaru, compania sa a cheltuit 2 milioane de euro ca urmare a faptului ca taxele de aeroport pe Otopeni sunt mult mai mari decat cele percepute pe Aeroportul Baneasa, iar diferenta a trebuit acoperita fara ca buzunarul clientilor sa fie afectat. De asemenea, pe Aeroportul Baneasa, Blue Air avea propria companie de handling, ceea ce pe Otopeni nu era valabil. De aici a mai rezultat o pierdere de un milion de euro.