Începând din toamna aceasta, toţi copiii de şase ani vor intra în cadrul învăţământului obligatoriu, fie în clasa I, fie în clasa pregătitoare.
În clasa nou înfiinţată vor învata cei care, până la 31 august 2012, vor avea şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012.
Măsura, prevăzută de Legea educatiei, este „necesară întrucat România are astazi cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învaţământului obligatoriu din Europa şi prin ea se urmăreşte trecerea firească de la joacă la învaţare”, susţine Cristian Alexandrescu, inspectorul general şcolar al Capitalei.
Oficialul mai adăugă faptul că un grup de experţi din cadrul Ministerului Educaţiei a finalizat elaborarea programei pentru această clasă, iar înscrierile vor începe pe 5 martie.
Tot atunci, părinţii vor fi informaţi asupra elementelor de programă. Mai mult, nu se mai dau testări la nivelul vârstei de şase ani pentru ca micuţii să fie acceptaţi la şcoală.
„Procedurile de înscriere sunt astfel făcute încât, dacă părintele îşi exprimă opţiunea pentru şcoala la care este arondat, aceasta are obligaţia să înscrie elevul. Dacă părintele doreşte înscrierea la altă unitate decât şcoala de arondare, acest lucru este perfect posibil, iar elevul va fi înscris în limita numărului de locuri disponibile. Dacă sunt mai multe opţiuni decât locuri disponibile pentru o anumită şcoală se vor aplica criterii generale – existenţa unui grad de handicap, copii orfani, copii din familii monoparentale, copiii personalului din învăţământ sau şcolarizarea în acea şcoală a fraţilor sau surorilor -, precum şi, dacă este cazul, alte criterii decise de şcoală şi validate de inspectorat”, a completat şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, pentru Mediafax.
Accentul, pe joc
În clasa pregătitoare copilul va învăţa, prin metode adecvate vârstei, tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. Raţiunea acestei clase este ca adaptarea copilului la procesul învăţării să se petreacă gradual, prin joc. „Copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică”, mai adaugă Daniel Funeriu.
În clasa pregătitoare elevii nu vor da, însă, nici un fel de testări, cadrul didactic putând, în schimb, să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei, de exemplu buline sau diferite culori. Copiii vor învăţa maximum patru ore pe zi.
Mai mult, surse din minister ne-au declarat că toate obiectele învăţării vor fi suportate din banii statului, iar părinţii nu vor fi nevoiţi să cheltuiasă nimic pentru copii.
Formarea dascălilor
Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor fi formate începând cu luna mai şi se preconizează că vor intra dascăli noi în sistem. „Nu avem emoţii că ar putea exista probleme la acest nivel, şi acum învăţătoarele sunt printre cele mai bine formate cadre didactice din România”, mai spune ministrul Funeriu. Inspectoratele şcolare sunt responsabile de comunicarea eficientă cu părinţii, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, ministrul promite sancţiuni.
„Cei care se opun introducerii acestei clase pregătitoare se opun aducerii în şcoală a 20.000 de copii care momentan nu se regăsesc în grădiniţe”, a conchis ministrul de resort, Daniel Funeriu.