0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialObsesia "jumatatii" l-a lovit si pe Casanova

Obsesia „jumatatii” l-a lovit si pe Casanova

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Un spectator care intra cu idei preconcepute la „Casanova”, filmul lui Lasse Hallstrom, are toate sansele sa le piarda din primele zece minute. Chiar daca un film relativ recent turnat in aceleasi locatii, „Negutatorul din Venetia” (regia Michael Radford), dezamagea prin lipsa de noutate a tratarii, chiar daca subiectul Casanova ii e foarte fami-liar, abordarea lui Hallstrom il poate uimi prin prospetime si prin inocenta cu care face abstractie de ce
s-a mai facut pana acum. Lasse Hallstrom si scenaristii Jeffrey Hatcher si Kimberly Simi nu au decat ambitia de a scoate un film relaxant, o comedie romantica despre cum se indragosteste cel mai mare seducator al tuturor timpurilor. Dar pentru asta pun la bataie toate resursele de umor si imaginatie iar rezultatul e un film haios, istet, colorat. Trimiterile spre societatea contemporana sunt inevitabile, dar batalia dintre sexe si emanciparea femeilor nu sunt nici ascutite ca niste tepe, nici sablonarde, ci evidentiate atat cat sa ne apropie evenimentele si atmosfera usor machiata a secolului al XVIII-lea. Pe langa asta, e vizibil din vreme ca realizatorii se apropie cu ironie prietenoasa de Casanova si ca nu se feresc sa-l ia la misto, dinamitandu-i aventurile senzuale cu mici petarde ironice. Povestea de iubire dintre Giacomo Casanova si Francesca Bruni (personaj imaginar), desi construita sub pecetea spaimei generale a cautarii „jumatatii romantice” si cu o mare incarcatura de kitsch (trebuia potcovit si Casanova cu o mare iubire), are in tribulatiile ei ingredientele obisnuite ale unei iubiri cu nabadai. Insa nu doar ea e subiectul filmului, ci iubirea in general, cea care ne transforma din stupizi in interesanti. Alte doua povesti de iubire inmuguresc pe langa amorul principal. Scenaristii dau textului bogatie, innoada materia cu ajutorul feluritelor incurcaturi si qui-pro-quo-uri, presara umor. Actorii, in frunte cu seducatorul Heath Ledger – foarte relaxat in cizmele lui Casanova -, joaca cu placere si cu atentie la cele mai mici gesturi. Totul ii ajuta: costumele lui Jenny Beavan („Sense and Sensibility”, „A Room with a View” si „Remains of the Day”), imaginea lui Oliver Stapleton („The Cider House Rules”), decorurile construite de scenograful David Gropman („Chocolat”). Se adauga o coloana sonora densa – numai preclasici. Lasse Hallstrom a lucrat mult cu actorii. A lucrat si bine, pentru ca fiecare da impresia ca simte scena si ca se implica pana in plasele. Jeremy Irons si Oliver Platt sunt foarte comici in roluri cu totul noi pentru ei. Excelent e si Omid Djalili in rolul servitorului fidel al lui Casanova. Lena Olin (nevasta lui Hallstrom in viata de zi cu zi) si debutanta Sienna Miller completeaza distributia.
„Casanova”, 2005, regia Lasse Hallstrom, cu: Heath Ledger, Sienna Miller, Jeremy Irons, Oliver Platt, Lena Olin, Omid Djalili. Distribuit de Prooptiki Romania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă