-2.6 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialPaduri pentru capitala cu cele mai putine spatii verzi

Paduri pentru capitala cu cele mai putine spatii verzi

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Capitala europeana cu cele mai putine spatii verzi, am numit aici Bucurestiul, ar putea beneficia in urmatorii ani de o nesperata gura de oxigen, ca urmare a punerii in practica a unui program initiat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Practic, daca programul va fi pus in practica, si autoritatile se arata hotarate in acest sens, suprafata impadurita din jurul Capitalei ar putea sa se dubleze.

De 23 de ori mai putin oxigenati decat restul europenilor

Daca analizam datele statistice, rezulta o realitate ingrijoratoare, si anume ca bucurestenii beneficiaza de o suprafata impadurita de 23 de ori mai mica decat media europeana. Concret, fiecarui bucurestean ii revin numai 0,013 hectare de padure, potrivit lui Flutur, comparativ cu 0,3 hectare, cat este media europeana.
Oficialii Ministerului Agriculturii au ajuns astfel la concluzia ca ar fi nevoie de un coridor forestier de minimum 10.000 de hectare in jurul Capitalei. Intr-o prima faza insa suprafetei de 6.000 ha ocupate in momentul de fata de paduri in jurul Bucurestiului i se va adauga una de 5-6.000 de hectare, dupa cum a anuntat ieri ministrul Gheorghe Flutur. Potrivit acestuia, actiunea va incepe cat de curand posibil, urmand ca pana la data de 10 februarie sa fie identificate primele suprafete din zonele limitrofe Capitalei, pentru ca plantarea sa demareze chiar in aceasta primavara.

Exproprieri pentru plantarea de arbori

Ministrul Flutur a precizat ca actiunea de impadurire a Bucurestiului face parte dintr-un program mai amplu al ministerului pe care-l conduce si care vizeaza mai multe regiuni geografice vaduvite din acest punct de vedere.
In afara de zonele din sudul tarii, mai sunt vizate de acest program si regiunile unde sunt frecvente alunecarile de teren, cum ar fi Valea Oltului. „Am vorbit cu responsabilii Ministerului Transporturilor pentru a impaduri unii versanti cu probleme, cum ar fi cei de pe Valea Oltului. Nu putem astepta pana vine muntele peste noi”, a spus Flutur.
In ceea ce priveste Capitala, lucrurile sunt un pic mai complicate, insa nu nerezolvabile. „Din pacate, la Bucuresti exista o oarecare retinere pentru ca proprietarii terenurilor in speta spera sa obtina mai multi bani din vanzarea lor. Daca va fi nevoie, vom recurge la exproprierea pentru cauza de utilitate publica, cu acordarea de despagubiri”, a precizat ministrul. El a aratat ca sunt vizate in acest program, in primul rand, terenurile care sunt in momentul de fata gropi de gonoi abandonate, mai ales in imediata apropiere a sectorului 6. De asemenea, o alta zona vizata este cea a comunei Vidra, din sudul Capitalei.

O noua conceptie

Ministrul a anuntat ca intentioneaza sa impuna o noua conceptie in ceea ce inseamna dezvoltarea imobiliara: „Timp de 15 ani s-a recurs la defrisari masive pentru constructia de vile. Acum vrem sa propunem impadurirea unor suprafete, urmata, dupa ceva vreme, de defrisarea lor partiala, pentru ca vilele sa fie situate in zone verzi”.
Potrivit lui Flutur, pentru impadurirea zonelor limitrofe Bucurestiului vor fi utilizate specii rezistente, cum ar fi salcamul, teiul, paltinul sau frasinul. Totusi, nu vor fi uitate nici speciile de rasinoase, cum ar fi pinul, utilizate pentru „innobilare”. Costurile impaduririi unui hectar de teren pot ajunge si pana la 100 milioane de lei vechi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă