De mai multa vreme Primaria Eforie se afla in centrul unor dispute politice care parca nu se mai termina. Actualul primar, Ovidiu Brailoiu, a fost tinta atacurilor unor consilieri locali din Eforie, care l-au acuzat pe edil ca ar fi improprietarit ilegal 15 revolutionari cu 15 hectare de teren. In urma anchetei desfasurate de Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, Ovidiu Brailoiu a fost absolvit de orice vina. Procurorii au constatat ca „membrii Comisiei Locale si-au indeplinit corect atributiile prevazute in dispozitiile legale”. Solutia Parchetului i-a nemultumit pe „complotisti”, care au tras sforile pentru o alta ancheta penala.
Dosar redeschis de procurori
Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta a redeschis recent dosarul improprietaririi revolutionarilor pe motiv ca „cercetarea penala nu a fost finalizata, neverificandu-se toate aspectele legale”. La randul sau, prefectul de Constanta, Danut Culetu, a iesit la rampa, antepronuntandu-se chiar inainte ca procurorii sa demareze ancheta. „Faptele petrecute acolo au iz penal”, a declarat prefectul. Cazul a fost declinat in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta. Potrivit reclamatiei consilierilor care se opun primarului Brailoiu, certificatele revolutionarilor improprietariti la Eforie nu mai erau valabile o data cu intrarea in vigoare a Legii 341/2004 a recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria revolutiei romane din decembrie 1989. Aceiasi consilieri au mai sustinut ca terenul primit de cei 15 revolutionari este situat in intravilanul orasului Eforie si nu in extravilan, asa cum prevede legea.
Certificatele revolutionarilor, valabile
Intrarea in vigoare a Legii nr. 341/20.07.2004 a dus automat la abrogarea Legii 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora.
Potrivit noului act normativ, certificatele doveditoare ale calitatii de luptator in revolutia din decembrie 1989 se preschimba, la cererea titularului, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii. Ulterior, termenul a mai fost prelungit cu alte sase luni. In aceasta perioada, vechile certificate isi produc efectele. Cum cei 15 revolutionari dobrogeni au fost improprietariti in 17 noiembrie 2004, rezulta ca acestia aveau toate drepturile conferite de lege, certificatele lor fiind valabile. Acest lucru a fost confirmat si de Consiliul Legislativ.
Intr-o adresa a acestei institutii se arata ca, „potrivit legii, vechile certificate isi pastreaza valabilitatea si este evident ca ele produc si efecte juridice, adica sunt purtatoare de drepturi in toata aceasta perioada de tranzitie (n.r. – termenul de un an stipulat de lege pentru preschimbarea certifica-telor)”. Procurorii Judecatoriei Constanta au concluzionat ca „cei 15 solicitanti detinatori ai certificatelor si brevetelor de revolutionari eliberate sub imperiul vechii legi puteau la 17.11.2004 sa beneficieze de toate drepturile conferite prin Legea 341/2004, inclusiv atribuirea in proprietate a 10.000 mp teren in extravilan”.
Vasile Blaga a confirmat legalitatea improprietaririi
Oponentii primarului de la Eforie au mai sustinut in plangerea penala ca loturile date revolutionarilor ar fi fost situate in intravilanul localitatii. Acestia au invocat o hotarare a Consiliului Local Eforie privind propunerea de trecere in intravilanul orasului a 86 hectare de teren agricol, din care faceau parte si terenurile respective. Potrivit Oficiului Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie Constanta (OJCGC), din cadrul MAI, introducerea in intravilan a loturilor se putea face numai in anumite conditii: completarea documentatiei depuse cu avizul SNIF si intocmirea unui studiu pedologic, reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG) etc. Nerespectarea acestor norme a facut ca hotararea CL Eforie sa fie nula. Astfel, OJCGC a confirmat pentru procurori ca terenul dat revolutionarilor se afla in extravilan si nu in interiorul localitatii, asa cum au pretins consilierii. Este adevarat ca loturile respective puteau fi trecute in intravilan fara prea mari probleme.
In demersurile lor, consilierii au fost sprijiniti de catre deputatul Stelian Dutu, care anul trecut a depus o interpelare la Camera Deputatilor. Dutu a solicitat ministrului de Interne „sa intreprinda demersurile necesare in vederea verificarii legalitatii Hotararii 273/17.11.2004 a Comisiei Judetene de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor din Constanta”. Printr-o adresa remisa deputatului Stelian Dutu, semnata de ministrul Vasile Blaga, MAI a confirmat ca hotararea de improprietarire a celor 15 revolutionari „a fost emisa cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare”.
Terenul revolutionarilor, ravnit de un „client” al fostului primar
In spatele anchetelor la comanda ar sta, spune primarul Ovidiu Brailoiu, persoane care anterior au incercat sa intre in posesia loturilor cu pricina. Inainte de alegerile din 2004, fostul primar Mihai Cosma, condamnat in momentul actual la patru ani si jumatate de inchisoare pentru abuz in serviciu, a dat o hotarare prin care se aproba atribuirea a 23 de hectare catre Dima Caracota, administrator al firmei Aisberg SRL Eforie, in cadrul unui schimb de imobile. Alegerile din 2004 au blocat initiativa lui Mihai Cosma, care nu a mai ajuns pe scaunul de la primarie, ci in colimatorul legii pentru mai multe acte de coruptie. Potrivit lui Ovidiu Brailoiu, in 1998 fostul primar a incheiat un contract de asociere cu firma lui Caracota pentru administrarea pietei localitatii. Acordul, extrem de pagubos pentru municipalitate, prevedea ca SC Aisberg SRL sa modernizeze, sa administreze cele 61 de spatii comerciale ale pietei si sa plateasca anual primariei suma de 5.000 euro. Un calcul simplu arata ca, in conditiile in care comerciantii plateau anual o chirie de cate 1.500 euro, in buzunarele lui Caracota intrau nu mai putin de 91.500 euro.
Schimbul de imobile, avizat de Mihai Cosma
Dupa patru ani in care a castigat aproape 400.000 de euro din administrarea pietei, Dima Caracota a incercat sa vanda activul tot catre Primaria Eforie. Potrivit cererii omului de afaceri, daca autoritatile locale nu dispun de lichiditati, acesta s-ar multumi si cu teren in compensare. Mihai Cosma a fost imediat de acord, iar Consiliul Local a hotarat efectuarea unui studiu de evaluare a activului „spatii comerciale – Piata Eforie Nord”. Ulterior, noul primar Ovidiu Brailoiu a acuzat ca raportul de expertiza a supraevaluat cu mult valoarea activului. Potrivit studiului, Primaria urma sa plateasca firmei Aisberg SRL suma de 277.000 dolari sau sa accepte un schimb de imobile. Dupa ce a castigat alegerile, Brailoiu a blocat hotararea fostului edil, calificand-o ca fiind ilegala. Acest lucru a starnit nemultumirea mai multor consilieri, care ulterior au facut tot posibilul ca loturile ravnite de Dima Caracota sa nu ajunga in posesia celor 15 revolutionari. DNA urmeaza sa se pronunte daca solutia data de Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva actualului primar, este sau nu temeinica.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]