0.3 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăSpecialRazbunarea lui Pacala

Razbunarea lui Pacala

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

„Cum se mai rade la noi?” „Se rade mult, dar prost”, aflam din „Pacala se intoarce”, acest „Volver” al lui Geo Saizescu, adica din intoarcerea sa la personajul sau preferat, caruia i-a dedicat filmul omonim, popular la vremea sa, din 1974. Sebastian Papaiani, care l-a consacrat atunci pe Pacala, apare din nou, dar in chip de tata al noului Pacala. El locuieste intr-o casa din copac cu sotia altuia si se partaie dimineata.
Vremurile se schimba. Noul „Pacala” soseste din strainatate cu o masina de teren (cu numarul „pacal@.ro”), incarcata cu un palmier, un magar, o capra, un cocos si porumbelul Paloma. Filmul se deschide cu secventa de la granita romano-maghiara, momentul intrarii in tara si in scena a lui Pacala. Replicile sunt pline de locuri comune, actorii joaca fortat, cu o veselie care nu e a lor, ca intr-o sceneta proasta. „Fie painea cat de rea, tot mai buna-n tara mea”, „Doua fire, doua paie, luati Ciuleandra la bataie”, „Eu pup poala popii…” se ingramadesc din primele minute ale acestui film de doua ore si jumatate, in care vana populara e de proasta calitate (ceva de genul Muzeul Satului combinat cu o perceptie edulcorata si falsa despre satul romanesc), iar umorul lipseste cu desavarsire. De acord, filmul e o fantezie, dar chiar si asa, amalgamul de timpuri in care pisica birmaneza din ograda raspopitului coexista cu masina, cu potera, cu calaretii, cu boierul, cu deputatul si partidele politice, cu secventele de desene animate (da, chiar asa – Jerry l-a parasit pe Tom pentru Pacala) si mai ales cu numeroasele referiri la Romania de azi e ingurgitabil. Intriga e greu de decelat, de parca personajele ar fi duse dintr-o parte intr-alta de miscari aleatorii, pastrand o falsa „bucurie de a trai”, ceva intre zambetele tamp-fericite ale solistelor de muzica populara de la TV si energia inepuizabila a amatorilor de pe scenele de teatru medieval. Totul e fals in acest film care isi jigneste publicul de la inceput si pana la sfarsit, cu atat mai mult cu cat e si foarte lung.
Pacala cel nou pune, vezi Doamne, sub lupa prostia moderna. Prilej pentru film de a emite numeroase panseuri ironice: „De ce la noi cand era foarte rau era bine, si acum, cand e foarte bine, e rau?”, „Acum, aici totul se poate, numai mintea sa-ti mearga”, „…Departe de lumea dezlantuita a vrajbei noastre”, „La noi bogatii sunt si mai bogati, iar saracii – si mai saraci”. Spectrul politic e acoperit in film de doua partide, ale caror semne electorale sunt cainii cu covrigi in coada si, respectiv, cioara de pe gard. Geo Saizescu are el insusi o aparitie in chip de deputat. Numeroase replici nu au atat o incarcatura politica, cat una sexuala, penibila. „Femeia are noua gauri”, „Omului sarac nici boii nu-i trag, ii cade painea-n cacat si i se scoala ce nu trebuie in biserica”, „Nu mi-ai adus o frantuzoaica, s-o mangai si sa-i dau drumul pasaricii”. Cum Pacala e un personaj vivace, aparitiile feminine care il tenteaza au un umar dezvelit sau un capat de fusta prinsa de brau ca sa se dezveleasca piciorul. Probabil vulgaritatea e reflexul bucuriei de a trai a romanului. Cert e ca dialogul cauta expres replicile cu doua sensuri, atunci cand nu acumuleaza glume ieftine, de genul: „Asta sa i-o spui lui Mutu, pe unde-o fi el”. Imaginea lui Mihai Malaimare Jr e corecta, dar sunetul lui Mihai Bogos are in debutul filmului scapari; uneori personajele nu se aud. Actorii joaca gros, straduindu-se sa depaseasca ridicolul replicilor. Singura, Magda Catone realizeaza unicul moment realmente comic al acestei comedii la care, in rest, iti vine sa plangi. Filmul a fost produs de Nerv Film si Mindshare, dar a primit si finantare de la CNC. Ca sa citam si noi din „clasici”: „Aici sunt banii dumneavoastra”. Geo Saizescu ne ofera catre final si o profesiune de credinta (recent, si Dan Pita ni se adresa aproape direct in „Femeia visurilor”). El spune prin gura criticului de film Calin Caliman – aici pe post de actor: „Cui nu-i plac povestile aluia nu-i place viata si cui nu-i place viata il bag in ma-sa”. Cititi manifestul regizorului dincolo de greseala gramaticala.

„Pacala se intoarce” – 2006, scenariul si regia Geo Saizescu; imaginea Mihai Malaimare Jr; sunetul Mihai Bogos; montajul Corina Stavila; cu: Denis Stefan, Anemona Niculescu, Valentin Teodosiu, Sebastian Papaiani, Magda Catone, Serban Ionescu, Nicodim Ungureanu, Georgiana Saizescu, Adrian Stefan. Distribuit de MediaPro Film Distribution.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă