Creatoarea de moda Romanita Iovan a fost audiata ieri de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti in legatura cu hotul impuscat mortal de sotul sau. Dupa ce pe 11 octombrie a amanat sa se prezinte in fata magistratilor, pe motiv ca nu se simte bine, Romanita Iovan, insotita de doi avocati, a dat la Parchet prima sa declaratie de martor in acest complicat caz. In aceeasi zi fusese asteptata la Parchetul TMB si sora lui Bogdan Iancu, Mihaela Balanel, care a depus o plangere impotriva familiei Iovan. Si aceasta a declinat invitatia procurorilor, deoarece a participat la inmormantarea fratelui sau. Desi se spera ca marturia Romanitei Iovan sa duca la lamurirea multor semne de intrebare legate de stabilirea contextului in care s-au petrecut faptele, creatoarea de moda nu a reusit sa-i ajute prea mult pe anchetatori. Romanita Iovan a dat o declaratie destul de vaga, motivand ca nu-si aduce aminte foarte bine cum s-au intamplat faptele din cauza starii de spaima traita in acele clipe. Ea a declarat ca a vazut in usa silueta hotului, dar nu-si aminteste trasaturile fetei acestuia pentru ca era intuneric. Femeia a mai spus ca, dupa ce sotul sau a fugit dupa Bogdan Iancu, a incercat sa sune la Politie, dar nu a reusit sa prinda legatura. Vizibil marcata de evenimentele din ultimele zile, Romanita Iovan a declarat, inainte de a intra in sediul Parchetului, ca va spune adevarul si va retrai in fata procurorilor clipele de groaza din acea noapte. La randul sau, avocata familiei Iancu, Mariana Stefan, prezenta la audieri, a declarat ca a solicitat procurorilor ca marturia Romanitei Iovan sa fie inregistrata, in conformitate cu prevederile Codului Penal. La finalul audierilor, Mariana Stefan a spus ca nu poate aprecia daca Romanita Iovan a spus sau nu adevarul in fata magistratilor.
Furturile din locuinte, mai putine cu 200 decat anul trecut
Valva uriasa starnita atat in jurul acestui caz, soldat cu moartea hotului Bogdan Iancu, cat si in jurul altor spargeri comise zilele acestea in zone rezidentiale ale Capitalei nu-i ingrijoreaza deloc pe politisti. Conform surselor din Politia Capitalei, numarul spargerilor de locuinte este mai mic cu aproximativ cu 200 de cazuri fata de aceeasi perioada a anului trecut. S-a constatat, totusi, o recrudescenta a furturilor comise in locuinte de lux. In opinia politistilor, fenomenul nu este de natura sa ingrijoreze, in conditiile in care furturile din locuinte, savarsite pe raza Capitalei in acest an, reprezinta doar aproximativ 8% din totalul de 14.589 infractiuni judiciare constatate. Mai mult, spun politistii, anchetatorii s-au dovedit mai eficienti anul acesta, crescand numarul cazurilor de spargeri rezolvate.
Dosarele cu autori necunoscuti, luate la puricat de anchetatori
Pana la finalizarea expertizelor criminalistice dispuse in cazul Iovan si definitivarea raporturilor balistice si medico-legale, judiciaristii din Politia Capitalei au luat la puricat dosarele altor spargeri de locuinte de lux comise anul acesta, cu mod de operare asemanator, care au fost clasate cu autori necunoscuti. Conform anchetatorilor, exista indicii conform carora Bogdan Iancu ar mai fi dat si alte lovituri. Cu toate ca zilele trecute a mai fost prins un hot de lux, care a reusit sa sparga casa regizorului Stere Gulea si pe cea a unei rude a printului Dimitrie Sturdza, politistii nu se gandesc sa ia masuri speciale pentru contracararea acestui gen de fapte. Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, subcomisarul Christian Ciocan, a declarat ca masurile preventive au un caracter general, politistii incercand sa acopere cat mai bine, cu patrule, tot teritoriul Capitalei. Sunt insa putine cazurile in care agentii de Politie reusesc sa-i surprinda in flagrant pe cei care sparg locuinte, deoarece faptele de acest gen nu se petrec in strada, cum ar fi, de pilda, furturile din buzunare sau spargerile de autoturisme. Prin natura lor, cazurile de furturi din locuinte presupun raportarea acestora la Politie de catre victime.
Politia sfatuieste cetatenii sa-si ia propriile masuri de protectie
Inainte insa de a cadea victime infractorilor, Politia Capitalei sfatuieste cetatenii sa-si ia cateva masuri elementare de protectie. Cand parasiti domiciliul, verificati daca ati incuiat usa apartamentului, ferestrele, balconul etc.; instruiti copiii sa pastreze cu grija cheia de la casa si sa evite dialogul cu persoane necunoscute; asigurati un iluminat corespunzator pe casa scarii; fiti discreti in legatura cu detinerea in locuinta a unor obiecte sau bunuri de valoare; folositi la usa de acces incuietori cat mai complicate si, pe cat posibil, inlocuiti usa din carton sau placaj cu una din lemn masiv; in timpul noptii sau al zilei, daca auziti zgomote suspecte, incercati sa depistati sursa acestora, iar in cazul unor suspiciuni, anuntati Politia; pentru siguranta maxima, apelati la o societate specializata, pentru montarea unor dispozitive antiefractie.
De asemenea, in perioada vacantei trebuie luate masuri suplimentare de protectie: protejati ferestrele cu grilaje metalice; montati un sistem de inchidere sigur la usile de la subsol, aerisire, terasa si intrarile secundare; montati o instalatie antifurt cu senzori care, o data cu lasarea serii, sa declanseze iluminatul in holul de acces, simuland astfel prezenta locatarilor.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]