0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialRusia acceptă să coopereze la scutul antirachetă al NATO

Rusia acceptă să coopereze la scutul antirachetă al NATO

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Rusia a acceptat sâmbătă să coopereze la scutul antirachetă al NATO, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, subliniind că NATO şi Rusia nu constituie „o ameninţare una pentru cealaltă”, relatează Mediafax.

„În primul rând, vom face împreună mai multe pentru a ajuta Afganistanul”, a subliniat Rasmussen, la finalul unui summit NATO-Rusia.

De asemenea, „sunt bucuros că preşedintele Dmitri Medvedev a acceptat propunerea noastră” de a coopera cu NATO la sistemul antirachetă care protejează populaţia, cu care aliaţii occidentali au decis vineri să se doteze.

NATO şi Rusia nu constituie „o ameninţare una pentru cealaltă”, a adăugat el, salutând evenimentul ca fiind un „punct de cotitură” în relaţiile sensibile dintre cei doi foşti adversari în Războiul Rece.

La rândul său, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a apreciat că perioada de tensiune recentă dintre NATO şi Rusia a trecut.

NATO şi Rusia au participat sâmbătă, la Lisabona, la primul lor summit după criza georgiană din 2008, consacrat consolidării cooperării lor privind apărarea antirachetă şi Afganistanul.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a sosit sâmbătă în capitala portugheză, pentru a participa la summitul NATO-Rusia.Vineri, liderii NATO au ajuns la un acord asupra necesităţii de a dezvolta un scut de apărare antirachetă.

Acordul celor 28 de naţiuni a intervenit după un an de negocieri şi discuţii ce au vizat să determine cele mai bune modalităţi de a coordona eforturile pentru protejarea membrilor NATO.

Sistemul va fi capabil să intercepteze rachete ce ar putea fi trase din Orientul Mijlociu, din ţări precum Iranul. Totodată, sistemul îşi propune să-şi dezvolte capacitatea de a apăra teritoriul european şi american de rachete balistice intercontinentale ce ar putea fi lansate, de pildă, din Coreea de Nord.

Ultimul summit NATO-Rusia s-a desfăşurat la Bucureşti în aprilie 2008, dar războiul ruso-georgian din luna august a aceluiaşi an a provocat suspendarea cooperării între Alianţa Nord-Atlantică şi Moscova, înainte ca părţile să accepte să o relanseze în 2009.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă