-2.6 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialRusia vrea de la NATO asigurări că nu se va extinde în...

Rusia vrea de la NATO asigurări că nu se va extinde în est

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Rusia va solicita „garanţii pe termen lung” că NATO nu va continua a se extinde spre est şi nu va instala sisteme de armament în apropierea frontierelor ruse, a declarat miercuri preşedintele Vladimir Putin, conform agenţiei Associated Press.

„Vom cere garanţii de securitate credibile şi pe termen lung. În dialogul cu Statele Unite şi cu aliaţii SUA, vom insista să elaborăm acorduri specifice care să excludă orice acţiuni ale NATO spre est sau instalarea de sisteme de armament care să ne ameninţe în apropierea frontierelor noastre”, a afirmat Vladimir Putin, conform monitorulapararii.ro.

„S-au intensificat ameninţările în apropierea frontierelor vestice ale Rusiei”, a subliniat Vladimir Putin, acuzând Alianţa Nord-Atlantică de extinderea infrastructurii militare.

„Vom cere garanţii juridice. Nu vom solicita condiţii speciale pentru noi, iar orice acord trebuie să ţină cont de interesele Rusiei şi ale tuturor ţărilor din zona euro-atlantică. Trebuie asigurat un mediu calm şi stabil pentru toată lumea, fără a exclude pe nimeni”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Rusia a fost somată de SUA, pilon al NATO, să-și retragă trupele din Europa de est, de la frontiera Ucrainei

Administraţia de la Washington a îndemnat, miercuri, Rusia să îşi retragă trupele mobilizate la frontiera Ucrainei, avertizând că o eventuală invazie militară rusă ar genera sancţiuni fără precedent. „Nu ştim dacă preşedintele Vladimir Putin a luat decizia de a lansa o invazie. Nu ştim dacă mobilizează capabilităţi militare pentru a face acest lucru în scurt timp dacă va lua o astfel de hotărâre”, a declarat Antony Blinken, citat de agenţia Reuters.

„Dar dacă Rusia va urma calea confruntării în cazul Ucrainei, noi am spus clar că vom reacţiona în mod determinat, inclusiv printr-o serie de măsuri cu impact economic major pe care ne-am abţinut să le aplicăm în trecut”, a atras atenţia secretarul de Stat american.

Ucraina susţine că Rusia a mobilizat peste 90.000 de militari la frontierele sale. Administraţia de la Kiev se teme de o lovitură de stat şi de o invazie militară rusă.

Preşedinţia Rusiei a respins acuzaţiile Ucrainei şi susţine, în schimb, că armata ucraineană a mobilizat trupe în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk. Kievul a negat acest lucru.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat susţinere pentru Ucraina şi a cerut Rusiei să ia măsuri pentru detensionarea crizei. Observăm o concentrare semnificativă şi neobişnuită de forţe militare, nejustificată şi inexplicabilă, însoţită de un discurs intens şi de acţiuni în scopul dezinformării. Şi ştim că Rusia a mai utilizat forţa în trecut împotriva Ucrainei şi a altor vecini. (…) Suntem uniţi în obiectivul de a împiedica Rusia să comită noi acţiuni agresive. Cerem Rusiei să fie transparentă, să ia măsuri pentru diminuarea forţelor şi reducerea tensiunilor. Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va atrage un preţ mare şi va avea grave consecinţe politice şi economice pentru Rusia”, a declarat Jens Stoltenberg.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă