2.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialScandal în Ungaria din cauza sărbătoririi Zilei Naţionale a României la Teatrul...

Scandal în Ungaria din cauza sărbătoririi Zilei Naţionale a României la Teatrul Naţional din Budapesta

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Un scandal de proporţii a izbucnit in Ungaria, dupa ce oficialii români din această ţară au obţinut permisiunea directorului Teatrului Naţional din Budapesta să sărbătorească aici Ziua naţională a României, relatează MTI, citat de Mediafax. Mai multi politicieni maghiari si figuri publice importante s-au revoltat împotriva acestei decizii, iar autorizaţia pentru aniversarea de la teatru a fost retrasă.

Imediat după apariţia ştirii în presă maghiară, istorici şi figuri publice marcante din ţara vecină au început să vorbească despre „o provocare” din partea României. Ulterior, şi politicienii ungari au reacţionat. Potrivit acestora, Teatrul Naţional din Budapesta este o instituţie publică, iar Guvernul este responsabil pentru funcţionarea sa.

Directorul Teatrului Naţional din Ungaria, Robert Alfoldi, a explicat miercuri că decizia sa de a închiria sala mare pentru o recepţie, la 30 noiembrie, înaintea Zilei Naţionale a României, nu a avut ca scop să rănească sentimentele naţionale.

„Când Institutul Cultural Român din Budapesta mi-a cerut să închiriez sala mare a Teatrului pentru celebrarea Zilei Naţionale a României, m-am gândit că spectacolul şi recepţia ar putea ajuta cele două ţări, Ungaria şi România, să devină mai apropiate prin intermediul culturii şi artei, în pofida trecutului lor furtunos”, a declarat Alfoldi.

Potrivit MTI, autorizaţia dată românilor de către directorul Teatrului Naţional pentru sărbătorirea zilei de 1 Decembrie în acest spaţiu a fost retrasă.

În plus, István Pálffy, politician al Alianţei FIDESZ – Partidul Popular Creştin-Democrat KDNP, aflată la guvernare, a cerut Executivului de la Budapesta să înceapă o investigaţie şi să revizuiască imediat contractul Teatrului cu Institutul şi să-l demită pe director, dacă investigaţia stabileşte că decizia sa a încălcat interesele Teatrului şi ale publicului şi a adus prejudicii morale instituţiei.

Partidul naţionalist radical Jobbik l-a acuzat pe Alfoldi că a acordat asistenţă unui eveniment antiungar, adăugând că decizia acestuia „se califică drept trădare”. Partidul a precizat că va organiza o demonstraţie în faţa Teatrului la 1 decembrie.

Ministerul Afacerilor Externe a constatat „cu regret”, joi, că directorul Teatrului Naţional din Ungaria, sub presiunea unor demonstraţii anunţate, a decis anularea angajamentului de a pune spaţiul instituţiei la dispoziţia ambasadei române de Ziua Naţională, misiunea diplomatică fiind deja în căutarea altei locaţii.

„Ministerul Afacerilor Externe constată cu regret faptul că directorul general al Teatrului Naţional al Ungariei, domnul Robert Alfoldi, sub presiunea unor demonstraţii anunţate de către formaţiunea politică Jobbik, a fost nevoit să anuleze angajamentul anterior de a pune la dispoziţia Ambasadei României în Republica Ungară spaţiul teatrului, pentru evenimentul care va fi organizat la 30 noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Naţionale a României”, se arată în răspunsul transmis la solicitarea Mediafax.

MAE precizează că ambasada României a primit, miercuri, o scrisoare din partea lui Robert Alfoldi în care acesta precizează că la baza deciziei anterioare de acordare a spaţiului Ambasadei României pentru Ziua Naţională a stat convingerea că, „după o istorie tumultoasă, cetăţenii români şi unguri se pot apropia prin intermediul culturii şi al artei”.

„Din păcate, am evaluat greşit semnificaţia deciziei mele, care ar putea afecta sentimentele conaţionalilor mei”, se mai arată în scrisoare.

În acelaşi timp, directorul teatrului naţional ungar şi-a exprimat profunda întristare pentru situaţia creată, subliniind că doar prin continuarea colaborării, mai ales în domeniile culturii şi artei, aceste situaţii similare vor putea fi evitate, menţionează Ministerul de Externe.

MAE precizează că face demersuri pe lângă autorităţile ungare pentru sprijin în vederea identificării celei mai bune modalităţi de soluţionare a prezentei situaţii prin identificarea unei locaţii corespunzătoare pentru desfăşurarea recepţiei cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„MAE consideră că în contextul excelentelor relaţii bilaterale de parteneriat strategic dintre România şi Ungaria, la toate nivelurile, această situaţie reprezintă o excepţie izolată şi regretabilă. Pe de altă parte, ea confirmă, totodată, că abordarea actuală a celor două state de a face în continuare eforturi comune îndreptate spre viitor, depăşind astfel împreună trecutul, în cadrul familiei europene, este corectă”, explică MAE.

Ministerul aminteşte că în acest an relaţiile bilaterale româno-ungare au cunoscut o dinamică deosebită, fiind întreprinse în România numeroase vizite ale unor oficiali ungari de rang înalt, printre care a preşedintelui Pal Schmitt, premierul Viktor Orban şi ministrul de Externe.

„În fiecare an, Ziua Naţională a României la Budapesta a fost susţinută prin evenimente culturale în instituţiile publice de cultură de renume (în 2005, la Cinematograful Urania; în 2006, la Palatul Artelor; în 2007, la Muzeul de Arte Aplicate; în 2008, la Teatrul Thalia; în 2009, la Teatrul Central), care şi-au propus să genereze o cât mai largă cunoaştere a culturii româneşti în ţara de reşedinţă. Aceste sărbători s-au bucurat de participarea unui număr foarte mare de cetăţeni ungari şi autorităţi ale statului ungar”, menţionează MAE.

1 Decembrie este Ziua naţională a României începând din 1990. La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Albă Iulia a adoptat o Rezoluţie care consfinţea unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisă şi Dunăre) cu România, în condiţiile în care, până la această dată, Transilvania se află sub stăpânirea Ungariei.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă