„Primavara Culturala Bucuresteana” continua cu Festivalul International Shakespeare, care aduce la Bucuresti trupe si regizori cunoscuti, in acelasi timp in care la Stratford-upon-Avon, locul de bastina al dramaturgului, are loc un amplu festival cu intreaga opera a acestuia jucata pe parcursul unui an. De la nasterea lui Shakespeare s-au implinit pe 23 aprilie 442 de ani. La noi festivalul nu tine un an, ci din 28 aprilie pana in 14 mai. Directorul lui artistic si executiv este Emil Boroghina, iar presedinte de onoare – Radu Beligan. Festivalul este de fapt initiativa Nationalului craiovean si a ajuns aici la a cincea editie, debutand marti. In acest an, el ajunge si la publicul bucurestean.
Festivalul debuteaza oficial maine (cand se tin speech-urile), dar el incepe practic azi, cu atelierul invitatului de onoare, prestigiosul regizor britanic Declan Donnellan, atelier gazduit de sediul ArCuB, de la ora 11. Declan Donnellan isi va lansa apoi, de la ora 17, volumul „Actorul si tinta”, aparut in romana la Editura Unitext. Festivitatile oficiale ale Festivalului International Shakespeare – desfasurat sub egida „Primaverii Culturale Bucurestene”, initiate de Primaria Municipiului Bucuresti – au loc maine, cand in Sala Teatrului Odeon va avea loc primul spectacol din program, regizat de Declan Donnellan, „A douasprezecea noapte”, prezentat de Festivalul International Cehov din Moscova in cooperare cu Compania britanica „Cheek by Jowl”. Spectacolul va fi prefatat, de la ora 18,30, de discursurile inaugurale ale lui Radu Beligan, presedintele de onoare al festivalului, ca si al Institutului International de Teatru, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, si Adriean Videanu, primarul general al Capitalei.
A doua zi, „ostilitatile” se desfasoara tot la Odeon, unde la ora 18,30 se va relua „A douasprezecea noapte”, in regia lui Declan Donnellan. Dupa o pauza consacrata probabil zilei de 1 mai, festivalul se va relua marti, 2 mai, cand tot la Odeon se joaca de la ora 18,30 „Visul unei nopti de vara”, prezentat de OKT – Teatrul Municipal din Vilnius (Lituania), in regia lui Oskaras Korsunovas. Cu realizatorii acestui spectacol publicul se poate intalni a doua zi, de la ora 11, la Sala ArCuB, in cadrul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri.
Spectacolul va fi reluat miercuri, de la ora 18,30, la Teatrul Odeon. In acest timp, adica tot de la 18,30, se joaca la Sala „Izvor” a Teatrului Bulandra „Poveste de iarna”, alt asteptat spectacol, prezentat de Teatrul japonez „Ryutopia” din Niigata, in regia lui Kurita Yoshihiro. Intalnirea cu trupa are loc a doua zi, joi, de la ora 11, la Sala ArCuB, iar a doua reprezentatie a spectacolului are loc seara, de la ora 18,30, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra.
Ziua de sambata programeaza de la ora 11, la ArCuB, intalnirea interpretilor lui Hamlet si a regizorilor spectacolelor respective, intalnire organizata in colaborare cu Sectia Romana a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, la care iau parte: Stefan Iordache, Ion Caramitru, Adrian Pintea, Marcel Iures, Sorin Leoveanu, precum si regizorii: Dinu Cernescu, Alexandru Tocilescu, Tompa Gabor si Liviu Ciulei. Invitatul de onoare al intalnirii moderate de Ludmila Patlajonglu va fi John Elsom, predintele de onoare al AICT. Ziua de sambata e Ziua Hamlet, pentru ca de la orele 16 si 19,45, la Sala Mare a Teatrului National, Teatrul „Cameri” din Tel-Aviv prezinta „Hamlet”, in regia lui Omri Nitzan. Va urma o pauza de o saptamana, dupa care pe 13 mai Shakespeare se intoarce cu asteptatul „Troilus si Cresida”, spectacolul realizat de Silviu Purcarete la Teatrul „Katona Joszef” din Budapesta, care se va juca la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, de la ora 18,30. A doua zi, la ArCuB, ora 11, realizatorii vor fi disponibili intrebarilor si impresiilor, urmand ca seara, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, de la ora 18,30, tot ei sa incheie festivalul, cu „Troilus si Cresida”. Vor mai avea loc si alte lansari in afara celei de azi. Bunaoara, pe 4 mai se lanseaza la ora 17,30, in foaierul Salii Izvor de la Bulandra, volumele I si II din „Insemnari teatrale – Spectacole shakespeariene in Romania interbelica”, de Camil Petrescu, volume aparute la Editura Fundatia Culturala „Camil Petrescu” ca suplimente ale revistei „Teatrul azi” (ingrijite de Florica Ichim). Cu aceeasi ocazie se lanseaza si casetele audio „Othello”, „Romeo si Julieta” si „Furtuna”, aparute recent in seria „Inregistrari istorice din Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Romane”. Pe 6 mai se lanseaza la Teatrul National, la ora 19, casetele video si DVD-urile cu spectacolele „Hamlet” in regia lui Vlad Mugur si, respectiv, Tompa Gabor, preluate de TVR de la Teatrele Nationale din Cluj-Napoca si Craiova.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]