2.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialSIPA va fi desfiintat pana la 30 iunie

SIPA va fi desfiintat pana la 30 iunie

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Guvernul a prelungit, in sedinta de ieri, pana la 30 iunie a.c., termenul de desfiintare a Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA) – fosta SIPA, din subordinea Ministerului Justitiei. La sfarsitul lunii ianuarie s-a stabilit ca termen final de desfiintare a DGPA data de 9 mai a.c.

Intr-un comunicat transmis de Guvern se precizeaza insa ca prelungirea acestui termen este absolut necesara pentru „finalizarea activitatilor pe care le presupune desfiintarea DGPA, respectiv inventarierea patrimoniului, inventarierea si arhivarea documentelor”. Pe de alta parte, Ministerul Justitiei trebuie sa intocmeasca documentatia referitoare la personalul DGPA si sa realizeze bilantul contabil, in baza caruia Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) va prelua activul si pasivul structurii desfiintate. ANP urmeaza sa preia si bugetul, si numarul de posturi aprobate pentru DGPA.
Activitatea controversata a Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA), transformat, ulterior, in Directia Generala de Protectie si Anticoruptie, a determinat-o pe Monica Macovei sa ceara desfiintarea acestei structuri. Prin urmare, Guvernul a decis, in 26 ianuarie a.c., la propunerea ministrului Justitiei, desfiintarea DGPA. Masura a fost luata ca urmare a criticilor aparute in legatura cu activitatea Directiei desfasurata pana in aprilie 2005.

Informatii despre magistrati, culese ilegal

Evaluarea activitatii si a metodelor de lucru ale DGPA in perioada aprilie-octombrie 2005 a relevat ca nu existau reguli clare sau nu au fost respectate prevederile legale privind controlul alocarii si utilizarii fondurilor, circuitul informatiei sau protectia datelor cu caracter personal. Inspectorii MJ au aratat ca DGPA nu a respectat dispozitiile privind pastrarea docu-mentelor pentru perioade cuprinse intre 5 si 30 ani. Foarte multe documente au fost distruse doar dupa 1-1,5 ani, in baza dispozitiei fostei conduceri a DGPA. Pe de alta parte, informatiile clasificate transmise diferitelor institutii nu au fost inregistrate in arhivele DGPA. Directia a mai fost acuzata ca si-a depasit atributiile in obtinerea si folosirea informatiilor. In 2002, conducerea SIPA a dispus birourilor teritoriale sa culeaga (ilegal) date privind fapte de coruptie comise de magistrati si alte oficialitati.

Santaj si politie politica

Potrivit ministrului Justitiei, in perioada in care la conducerea SIPA s-a aflat Marian Ureche, serviciul a fost implicat in culegerea de informatii care-i depaseau cu mult atributiile, fiind tinuta o evidenta paralela. Desfiintarea DGPA a fost ceruta si de fostul sef al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Emilian Stanisor. Magistratul a acuzat serviciul de santaj si practici de politie politica. Potrivit acestuia, DGPA foloseste practici ilegale in interiorul penitenciarelor. Stanisor a facut atunci referire la o actiune de la Penitenciarul Colibasi, cand o persoana care vizita un detinut a fost perchezitionata de lucratori DGPA, fara ca administratiei inchisorii sa i se arate vreo autorizatie emisa de instante in acest sens. Respectivul detinut a declarat ulterior ca a fost santajat si amenintat de DGPA sa participe la actiunea structurii de informatii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă