0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialUE da liber la morcovii cu noduri si castravetii strambi

UE da liber la morcovii cu noduri si castravetii strambi

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Criza economica, in paralel cu cresterea preturilor alimentelor, i-a facut pe responsabilii UE sa se trezeasca si sa adopte o decizie inteligenta. Este vorba de abrogarea standardelor specifice pentru comercializarea a peste 20 de tipuri de fructe si legume. Practic, mai-marii de la UE au dat liber legumelor si fructelor care nu sunt "trase" prin inel, fiind acceptate si cele care nu au forma perfecta si nu sunt atat de aspectuoase.
Fructele si legumele care nu trebuie sa mai fie perfecte, deci se pot comercializa si cele care mai au si defecte, important este sa fie sanatoase, sunt: anghinarea, sparanghelul, vinetele, avocado, fasolea, varza de Bruxelles, morcovii, conopida, dovleceii, castravetii, ciupercile de cultura, usturoiul, varza, prazul, ceapa, mazarea, telina, spanacul, andivele, caisele, ciresele, alunele in coaja, pepenele galben, prunele, nucile in coaja, pepenele verde. Prin noua decizie, aplicabila chiar de astazi, primele doua avantaje vizibile se refera la consumatori si producatori.

 

Pe de o parte, consumatorii europeni vor avea posibilitatea sa cumpere legume si fructe si la preturi mai mici, deci si din cele cu aspect natural, considerate "defecte" pana mai ieri de mai-marii de la UE, iar pe de alta parte fermierii isi vor putea vinde toate produsele. Cu alte cuvinte, europenii vor putea arunca in oala de ciorba si un morcov mai noduros, iar in salata de legume la fel de gustos va fi si un castravete putin mai stramb, ca doar gustul nu rezida in dimensiunea standard. Pacat este insa ca decizia a avut la baza doar chestiunile economice generate de criza, nicidecum revenirea la o viata normala, cu cat mai putine falsuri create in laboratoarele de cercetare pe marginea legumelor si fructelor. In continuare, raman valabile standardele pentru zece categorii de legume si fructe, practic pentru cele care constituie grosul comertului comunitar (75%).

 

Este vorba de mere, citrice, kiwi, piersici, nectarine, pere, capsuni, struguri de masa, ardei grasi, rosii, laptuci. Totusi, statele membre ale UE pot renunta la aceste standarde si accepta vanzarea, cu o etichetare corespunzatoare, si a legumelor si fructelor care sunt mai urate. In cazul in care legumele si fructele sunt sarite din standard, etichetarea acestora se va face pe trei categorii: extra, categoria I, categoria a II-a.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă