-0.1 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăSpecialVlas: "Popa îi este loial lui Vîntu"

Vlas: „Popa îi este loial lui Vîntu”

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

„Mama FNI” susţine că Nicolae Popa, extrădat recent din Indonezia, nu-l va turna pe Vîntu. Fostul director al Gelsor a cerut recent revizuirea condamnării sale la 15 ani de închisoare.

 

Ioana Maria Vlas, care şi-a executat deja pedeapsa pentru prăbuşirea FNI, spune că îi este milă de Nicolae Popa, cel care are de executat 15 ani de închisoare, după extrădarea sa din Indonezia. „Viorel, că noi aşa îi spuneam, este un om extraordinar de cumsecade, însă n-a ştiut să-şi aleagă prietenii. El poate să spună orice despre mine, poate să arunce toată vina pe mine, pentru că trebuie să se apere. Îl înţeleg. Eu nu vreau să plătească pentru ce a făcut Sorin Ovidiu Vîntu, pentru că am plătit eu destul. Ştiam că Popa nu-l va implica pe Vîntu, pentru că îi este prieten loial”, spune Vlas. De altfel, Vlas consideră că singura vină a lui Popa în devalizarea FNI ar fi că s-a lăsat folosit de Vîntu.

„Popa a fost cureaua de transmisie a ordinelor informale ale lui Vîntu”, spune Vlas, care mai confirmă că cei mai mulţi bani – circa 3.000 de miliarde de lei vechi – ar fi fost retraşi în perioada decembrie 1999 – martie 2000, perioadă în care ea era în Israel, iar Popa „s-a retras şi-a revenit abia în martie”. Banii ar fi fost scoşi de însuşi SOV, care ar fi folosit inclusiv carnetele de investitor ale lui Popa şi ar fi semnat în locul acestuia. Fosta şefă a SOVINVEST – societatea care a administrat FNI – , ne-a mai spus că nu Popa ieşea cu sacii de bani din FNI, ci că aceştia erau ridicaţi de o persoană de la „Gelsor” (unde Popa era director) trimisă special de Sorin Ovidiu Vîntu, după cum ar fi consemnat în dosarele penale.

Minciunile lui Popa

Într-o cerere trimisă Tribunalului Bucureşti, Nicolae Popa a cerut revizuirea sentinţei de 15 ani de închisoare, susţinând că nu este vinovat. El a dat vina pe Ioana Maria Vlas şi pe forţe politice nenominalizate care ar fi provocat intenţionat prăbuşirea fondului de in-ves-ti-ţii. În cele 11 pagini ale cerererii, Nicolae Popa nu a pomenit numele lui Sorin Ovidiu Vîntu, principalul beneficiar al banilor, ca şi cum acesta nu ar fi existat. Multe din susţinerile sale în cererea de revizuire sunt contrazise de probele din dosarele în care a fost deja condamnat. Spre exemplu, în preambulul cererii, Popa a susţinut că nu s-a sustras condamnării deoarece nu a ştiut că este anchetat şi apoi condamnat. Ar fi aflat abia în decembrie 2010, când a fost arestat la Jakarta în vederea extrădării către România. Există cel puţin o probă care atestă faptul că, în aprilie 2003 Popa ştia că este anchetat pentru devalizarea FNI şi anume o declaraţie trimisă procurorilor în care a explicat cum a executat ordinele lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Cum a scos SOV banii din FNI

Popa a susţinut, în cererea de revizuire a condamnării, că nu a dat ordine la SOVINVEST pentru retragerea unor sume de ordinul sutelor de miliarde de lei. Însă în aceeaşi declaraţie din 2003 transmisă procurorilor, Popa a explicat modul în care l-a ajutat pe SOV să scoată bani de la FNI.

„Cu referire la sumele de la FNI, el (SOV) semna cereri de tip FNI, de cumpărare sau răscumpărare de unităţi de fond, pe care eu le păstram până la următoarea întâlnire cu el, după care le distrugeam. Pe baza acestor hârtii semnate de el, eu semnam alte cereri către FNI, cu sumele pe care dorea să le investească sau să le retragă, sume înscrise pe carnete FNI care erau pe numele meu. Plăţile se făceau, după caz, în numerar sau în conturile bancare ale persoanelor sau societăţilor pe care mi le indica Sorin Vîntu. Serviciul de contabilitate al SOVINVEST făcea aceste plăţi în urma unor cereri scrise şi trimise de mine”, consemna Popa în declaraţia transmisă în 2003.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă